Ще станат ли фасадите в София като тези в Лондон и Париж?

Унифицират центъра с нов план за градската среда
16 май 2019 19:50, Красимир Ангелов
27

Фасадите в центъра на София могат да станат като тези в Лондон и Париж. Промените предвиждат демонтаж на климатици, кабели и други загрозяващи елементи – това e заложено в нова наредба за градската среда, предложена днес от главния архитект Здравко Здравков по време на годишния му отчет.

На първия етап наредбата за градската среда ще обхване 4 улици в центъра на София – "Граф Игнатиев", "Солунска", "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември", където общината вече е извършила сканиране на фасадите. В тази зона има 48 сгради паметници на културата.

На "Графа" живее и инженер Петър Ненов. Според него е задължително да се въведе ред и дава пример с външните тела на климатиците.

За да се създаде този ред главният архитект Здравко Здравков предлага наредба за градската среда със задължителни стандарти. С тази наредба собствениците ще имат определен срок, в който да приведат всички напластявания по фасадите – климатици, фасадно осветление, реклами. Собственикът ще бъде длъжен да спазва съответните цветови решения, определените типове материали - при всяка една реконструкция ще се спазват тези правила.

Предвижда се фасадите в центъра на София да са решени в 6 цвята. След влизането на наредбата в сила през 2020 г., собствениците ще имат 3 години да приведат фасадите според стандартите. Проектът е за сметка на общината, но разходите за всичко останало са от джоба на собствениците.

Според инж. Ненов, за да проработи новата наредба, правилата трябва да са индивидуални за всяка сграда. Наредбата не обхваща само фасадите, а цялата градска среда. Измислен е и специален шрифт за информационните табели. Столичният инспекторат ще контролира, а санкциите са от 200 до 500 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за фирми, съобщава Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
браво 1 по 1 преди 4 години
не може в центара на София и даже в останалите градове в България фасадите да са в това състояние, трябва ред и дисциплина. Като във всяка цивилизована държава който не можа да подържа сграда в центъра продава и се изнася по краините квартали. Вмого държави в европа общината решава на определена фасада кога трябва да се прави ремот и който не може да плати трябва да продава.
25
0
 
2
 
! Отговори
панчо преди 4 години
че ако заприличаме на лондон той *** няма да се чуства като у дома си трудно се свиква сестетика когато цял живот си бил мърляч
24
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ще заприличат след 2-3-4-5- поколения когато съборим всичко и изградим на ново фасадите в лондон не са строени за 20 год.първо *** не дава да се изрежат дърветата по тротоарите в които се блъскаме няма европейска столица която да изглежда добре с дървета шума за чистенедърветата в гората не в града така и тротоарите няма да са разбити и красивите фасади ще се виждат
23
4
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
И само да вметна ако става дума за Париж то там в центъра няма нито едно дърво :)Искам като копираме нещата да копираме всичко !
22
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
За нови сгради вероятно съм за, но за стари е поредната пълна простотия.Защо си сменихме номерата на колите и паспортите като това не беше задължително ?Например в Хърватска си карат още със старите. Това е частна собственост. На държавните да си правят каквото искат.
21
4
 
6
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
До мюнхен ДЕНе знам дали си в Мюнхен или каде ,но си личи,че си цар-вул.Каде в цевилизованата част на европа има климатици по предната фасада на сградите или въобще излизащи каквито и да е (климатици,антени,итн.)устройства които не са част от архитектурната композиция.Отговорът е никъде.Рано или касно ще трябва да се създадат правила вав всички сфери на живота.Такива каквито имаше преди анархията и чалго-мутризма.Ако ли не ще продължаваме да сме шведската махала на Европа.
20
7
 
5
 
! Отговори
Айдееееееее... преди 4 години
СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ отново почнаха с плюенето. Защо да се разкрасява София...нека ни падат по главите климатици, балкони...нека се вижда мръсната фасада на всяка запусната сграда в центъра на София! Те нали и така са си от село дето къяите им седят на тухла...ахахах Оле оле, голям акъл бъка от такива мизерни ***, като чета тук!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак впрягаме каруцата преди коня! Архитекта,що не задължиш първо строителния бранш,при строеж на нови жилищни сгради да спазва определени цветови комбинации или гами,да се спазвот стриктно изискванията за съотношение между живущи-зелени площи,места за паркиране,детски площадки,търговски площи,увеселителни,здравни заведения и др.дреболии,които създават чувство за интериор и подреденост в един град,ами се хващаш с климатиците ?Ай сиктир бе,пак ли на наш гръб слава ще правите?
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главният архитект на София, от Червен бряг. Достатъчно, закривай...
17
3
 
16
 
! Отговори
Многуми Сейбе преди 4 години
Ще станат когато Фъндъчковица стане Мерлин Монро
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Лондон нямаше ли една сграда Гренфел с нова американска фасада, дето изгоря като факла с официално 80 трупа?На лондончани хитринката им е, че не им се вижда о-а-кания заден двор.А в Париж родни и румънски роми в интернационална прегръдка с африканци и сие са си направили чудни барачки в центъра до Сена.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почнем с парламента. Искаме красиви депутати и стройни млади депутатки.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано най-накрая да направят нещо смислено! Имаме толкова красиви сгради, които просто са оставени да се рушат.
13
2
 
17
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Избихте рибата!Ще заприличала София на Лондон. Фандъковград не става да се сравнява дори и с Бейрут. Мирише ми на нови начини за смъкване на пари, като разни глоби, такси, нови данъци и какво ли не...Като започнете да се изхвърляте като ... на пясък направо се жалки!Къде в Лондон са махани климатици, антени, табели и реклами??? Поредното малоумие, и все така вече 30 години. Който иска да се разходи виртуално из града в Интернет и да види!
12
3
 
11
 
! Отговори
ТОПЛОФИКАЦИЯ преди 4 години
Няма мърдане Забраняваме климатиците забраняваме и твърдото гориво и сте Вечно Наши
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години я караме на самодейност, всеки според джоба и вкуса си. Натръшкаха се едни големи пари за саниране на принципа тук-там и сега се сетиха, че София е грозна, безвкусна и порутена! Добре, че гледаме в краката си, за да не се пребием в "акулите", че не виждаме кой балкон ще ни падне на главите! И пак ние да плащаме???
10
3
 
11
 
! Отговори
Мао дзе дун преди 4 години
За пешеходците всички да са в крак.Да има активисти да синхронизират . Леви Леви . Всичко да е в синхрон. Каквой туй тупуркане в неравноделен такт.За боята публикувайте ral. В държавен вестник да си вапцаме котурките еднакви.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще избера пердетата . Искам да са на цветенца ,с магнолийки.И външни тела за климатици не искам да виждам.Външните тела при вътрешните.Чаршавите да са в синьо . На магистралки с тул .И никакяи шапки. Само каскети . Носят политическо и културно послание.
8
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 4 години
Боядисахме си фасадата да речем в резедаво, наскоро, но едни "капацитети-естети" решават, че на нашата улица задължителен цвят ще е бежов. Кой ще плати за тази пълна промяна? От скука измислят глупост след глупост. Няма контрол над качеството на ремонтите например, което е по-важно от цветовете и климатиците, така и тук няма да има. Или пък, ще има, за да се глобяват граждани, защото маститите фирми са недосегаеми, поне така беше доскоро.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще станат ама на мук