Експерт: Точна цена на парното за месец - ключово за доверието

Ще се стигне ли до спиране на парното и топлата вода посред зима?
24
Експерт: Точна цена на парното за месец - ключово за доверието
Снимка: БГНЕС

Няма да се стигне до спиране на парното и топлата вода, смята Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

"Няма такъв вариант посред зима да се случи. Услугата топлинна енергия няма как да бъде прекратена", каза Иванов.

Върховният административен съд обяви за незаконно увеличението на цените на парното и тока от пролетта на 2017 година, а омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния регулатор да намали цената на парното и топлата вода от 1 януари.

Недоверието към системата е много по-пагубно от усилията на администрацията да демонстрира желание клиентите да не бъдат натоварвани с излишни разходи, без да имат яснота дали тези разходи са адекватни на услугата, смята Антон Иванов.

"Повтаряме едни и същи грешки. Най-важното за мен е, че е загубено доверието – между клиент и доставчик, между потребител и регулатор и след като няма доверие, в условия, в които е невъзможно практически да се определи точна цена за отделен месец, всички обяснения и доводи губят тежест", посочи експертът пред БНР.

Точната цена е ключова. На месечна база може да се определя разумна и коректна цена на топлинната енергия, без това да натоварва системата, категоричен е той. Но във всички случаи ще има отклонения, които се изравняват на годишна база.

Досега не е намерен моделът, по който да се предложат варианти на клиентите. Те винаги са застопорени във възможността или да се откажат от "Топлофикация", или да ползват услугите й при условия, които очевидно не могат да вдъхнат доверие, че цената, която плащат, съответства на самата услуга, допълни Иванов.

Законът е предвидил възможност за текущо шестмесечно изменение на цените, но сме много близо до края на този шестмесечен период, поясни той. "И връщайки се към решението на съда, очевидно не може да се приложи законовата процедура за обявяване на обсъждане и въвеждане на нови цени, така че сме изпуснали срока, в който това може да стане", допълни Иванов.

По думите му виждаме верига от държавни дружества и държавни институции, които с години не могат да намерят формата на доброто управление.

"Докато "Топлофикация - София" продължава по същия модел да администрира, а не да предоставя услуга, не виждам начин тя да бъде променена в по-добро за гражданите. Услугата централизирано топлоснабдяване е по-ефективна и по-ефикасна за град като София. За съжаление обаче моделът, по който се прилага при нас, я изкривява до степен, при която гражданите най-накрая ще предпочетат нещо по-скъпо и по-неефективно, само и само да се разделят с един лош модел на управление, каза той.

Иванов обаче посочи, че ако нямаме идея какво искаме да постигнем, и към "Гражданска защита" да прехвърлим дружеството, ефектът ще е същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
1-n преди 3 години
бърз фалит за тези нагли крадци
12
0
 
11
 
! Отговори
КВА "ТОЧНА ЦЕНА преди 3 години
ДОКАТО НЕ СЕ РАЗТУРИ ТОЯ МОНОПОЛ -"ТОПЛОФИКАЦИЯ" И ТАЗИ ФИРМА НЕ БЪДЕ ОТПИСАНА ОТ ПАРТИЙНИТЕ РЕГИСТРИ ЗА ДОТАЦИИ НА РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ---ВИНАГИ ЩЕ ОГРАБВА И ЛЪЖЕ КЛИЕНТИТЕ СИ !НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО---ЧЕ ВСИЧКИ ФАКТУРИ СА НАПИСАНИ ТАКА , ЧЕ ДА ЗАБЪРКВАТ И ЗАБЛУЖДАВАТ КЛИЕНТА , САМО И САМО ЗА ДА ПОКРИВАТ ЗАГУБИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА ФИРМАТА!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко МенгелеРеално са останали само тези, качени от verified потребители. Оплаквания за насилие, снимане без съгласие и тн. От 13 мил останаха 3
10
0
 
0
 
! Отговори
Бойко Менгеле преди 3 години
До Анонимен 9Защо са изтрили 10 млн клипа????Не съм чул
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не съм тролТо почва, ама в phub изтриха 10мил. клипа. Само нещастия тази година
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам им вече никакво доверие, и тая година ще има Порното с Парното
7
1
 
2
 
! Отговори
Хайде по монголски преди 3 години
Там от 1 декември до 1 юли обявиха комуналните услуги за БЕЗПЛАТНИ. Държавата помага да гражданите да се справят с последствията от ограничителните мерки и икономическата криза, а гражданите ще се стараят да пестят - доколкото могат - ток, отопление и вода.Да бе, какви ги приказвам, тук сме в цивилизования Тиквостан, няма да подражаваме на някакви диви азиатци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Доверие'?!? След Вальо-Топлото стана "грамфон свири-майка плаче" :) И за доверие ми говорят,ще се пукна от смях :)
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парното и топлата вода станаха лукс за хората.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че и самата администрация на Топлофикация София не знае какво става в дружеството им. А са на принципа. Имаме разходи 100 милиона, трябва по формула да разпределим така сумата, че да спечелим 120 милиона.
3
10
 
1
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Няма начин отоплението и топлата вода да са безплатни. Централното отопление и топлата вода не са скъпи , но са за нормални, заможни, коректни хора, а не за д.били. Кой разбрал-разбрал.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иванов обаче посочи, че ако нямаме идея какво искаме да постигнем, и към "Гражданска защита" да прехвърлим дружеството, ефектът ще е същият.Заплатата на Иванов е прикрепена към цената на парното. Да не се плаши, а да сдава властта на "Гражданска инциатива"
1
1
 
10
 
! Отговори
Не съм трол преди 3 години
Порното почва чак след 12 часа.