Борисов: Най-малко 48 ч. ще продължи изтеглянето на цистерните

Всички неподвижни хора са настанени в болница
Обновена: 10 дек 2016 17:41 | 10 дек 2016 17:32, Елка Василева
31
Борисов: Най-малко 48 ч. ще продължи изтеглянето на цистерните
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно. Това каза пред журналисти министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия, предаде „Фокус“.

„Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и за това решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната“, обясни Борисов.

На въпрос колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото, Борисов заяви, че 48 часа би било оптимистичен срок.

Още по темата

„Това са 9 цистерни, че и повече. Сега чакам и прокурорите, следователите, огледите на локомотива завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, коментира още премиерът в оставка.

„Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло. Материалните неща ще ги оправим, просто не можем да върнем загиналите, ранените ги лекуват“, обясни той.

„Докарахме най-добрите експерти, за да имаме готовност при евентуална авария при процеса, за хората, които ще работят. Дано жертвите не растат. Новоизбраният президент беше тук, на заседанието каза, че всичко, което сме взели като мерки, е достатъчно. Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин хората“, каза Борисов.

„Системата е електронна. Засичаме в Горна Оряховица-Хитрино скоростта на влака, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка“, каза още Борисов.

„Поне до този момент от експертите по взривовете не виждаме нещо, което да е в тази посока и да потвърждава подобна версия, но изпипват всичко, защото има жертви, ранени, разрушения и всяка една дума би могла после в съда да натежи", кза премиерът в оставка.

"Всички са тука. И кметовете, общинските съветници, депутати дойдоха от всички партии – от БСП, ГЕРБ, ДПС. Искам специално да благодаря на хората тук, защото са много дисциплинирани и разбират ситуацията. Те са много задружни, само 14 човека се качиха в автобусите, тях ги караме в много добра база, където е подсигурено всичко за тях“, обясни Борисов.

По думите му останалите хора са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини. „На една 97-годишна баба намерихме сина й, който дойде да помогне. Тя е най-възрастната в селото. Но това е – да стискаме палци. Яснота ще дойде от следователите и предполагам от главния прокурор, когато вече имат информация за скоростта“, каза още Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Бойко БорисовХитрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
34
 
! Отговори
от мене преди 7 години
Бог да прости мъртвите,а за ранените да се молим да оцеелеет и изказвам съболезнование на роднините ,а за деиствията на политиците огромно Благодаря че,веднага се организираха за подпомагане и не оставиха един човек без подслон.При критични ситуации като тези не се гледа кои какъв е .А пропозито ,впрочем навсякъде стават инцеденти по света ,никои не е застрахован, не плюите и пишете глупости недоносчета ами се научете да признавате и уважаваите ,идете ВИИЕ ТАМ
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цистерните са на кипърска фирма - безработен кипърец- сол та..ша.ците на Бай *** -Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев . Май всичко се връзва . Мяза на активно мероприятие и отклоняване на вниманието .Пък и накои може да забравят ци...***..ският милиард.
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сегашните управници на България смятат че човешкият живот не струва пукната пара!
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експериментът "Бойко Борисов - Самодържеца" продължава.
15
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов, що не си кажеш, че ти си поръча влака в Хитрино, за да останеш на власт, примера на Ердоган !
14
2
 
35
 
! Отговори
ТЯ преди 7 години
Бре , каква констатация! Умен е човека, преднвижда ги нещата!
13
1
 
32
 
! Отговори
варненката преди 7 години
А до 2009 г ? Кой ? Може би забравихте ?
12
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква кръв не е дарил др. Радев , а е казал пред журналисти , че ако трябва ще дари кръв . Те всички другари казват ако трябва . Накрая нищо но от сърце .
11
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ като се скрие Борисов кой ще ти харесва крадлата и лъжкиня Корнелия Нинова ли . Толкова сте злобни и елементарни , че няма други по света като вас другари .
10
11
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този няма ли най после да се скрие.
9
6
 
57
 
! Отговори
ивда преди 7 години
ОТ 2009 г УПРАВЛЯВАТ(КРАДАТ), НЕКАДЪРНИКА ОТ БАНКЯ И БАНДАТА ОТ ГРОБ. И КАКТО НИ ОБЕЩАХА ИМА ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ. ВИДИМО ОЩЕ МАЛКО АКО СЕ УПРАЖНЯВА ТОЗИ НЕКАДЪРНИК И ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ. АКО БЯХТЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАЛИ СЪВЕСНО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НЯМАШЕ ДА ИМА ТРАГЕДИЯ КАТО СЕГАШНАТА.
8
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов не трябва да дава кръв, защото е кръвта му е комунистически отровна.
7
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
48 часа за прикриване на следите, дори всички оцелели от селото евакуирали за да могат да "работят" спокойни по разчистването.
6
12
 
69
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
И да слагате минуси ,това не променя факта,че ген. Радев дари кръв ,а другаря Борисов -НЕ !
5
11
 
52
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Вместо да имитираш загриженост,отиди дай кръв ! Генерал Румен Радев вече да ри от своята кръв !
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жертвите вече са седем, според 24 часа.
3
6
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каръка си е карък. Винаги когато е на власт се случват такива трагедии. Язовир отнесе цяло село и пак няма виновни. Палиха се пътнически влакове пак няма виновни. Обраха 4 милиарда от банка пак няма виновни. Запалиха се хора пак при каръка. Какво ли още ще трябва да се случи за да проумее този народ че управниците му не стават за нищо? Вземете си власта в собствени ръце и се самоуправлявайте виждате че с такива селянжъри до никъде няма да стигнете. Прогониха децата ви а вас ви държат в мизерия.
2
51
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко смело напред народа е с теб и ти вярва.
1
7
 
76
 
! Отговори
ПОЖЕРНИКАРЪТ преди 7 години
В ДЕЙСТВИЕ ! На края на кариерата си се връща към занаята си.