В България няма критична маса "вечни длъжници"

Ако имаше такава, щеше да има митинги по улиците
Обновена: 18 окт 2017 12:50 | 18 окт 2017 12:31, Екип на Bloomberg
4
В България няма критична маса "вечни длъжници"
Снимка: Pixabay

В България няма критична маса т.нар. "вечни длъжници". Темата започна да се обсъжда активно с настъпването на финансовата криза и срива на имотите, когато много хора изгубиха парите си. Преди 2009 година тази тема не съществуваше.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият журналист Петър Илиев. Илиев гостува в студиото на фона на вчерашното решение на правната комисия в парламента да не приеме промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), по силата на които всички задължения да отпадат по давност след 10 години.

"Това не е критична маса, защото ако беше такава, щеше да има митинги по улиците. Помните, когато имаше критична маса от хора, които не можеха да си плащат сметките за ток... Става въпрос за хора в добро материално състояние, които решиха да купуват на кредит 2-3-4 апартамента. Основният „вой“ дойде именно от тях, те бяха двигателят на този процес", каза още Илиев

„Първо започна атака срещу чл. 417 от ГПК, след това срещу частните съдебни изпълнители. Така се стигна до идеята да направим закон за личния фалит. Тогава депутат от ГЕРБ предложи вместо това да се въведе 10-годишна абсолютна давност, която да върши същата работа“, допълни гостът в студиото.

Резонна ли е идеята за въпросната 10-годишна давност?

 Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Не се дават градовете. Докато има живи ще глозгат.
3
2
 
21
 
! Отговори
don преди 6 години
От работното ежедневиеЧСИ праща съдебни документи до две годишно дете което с станало наследник на починалия си баща от РАК и футболен запалянко.Невероятно но факт нямаш 2 г. но си вече длъжник.В офиса на ЧСИ се доказа че работят неграмотни хора супер офис в центъра на Софиямладежи ужким студенти ти се разпореждат с личните ти данни и имотиА те на какви условия отговарят да заемат тази длъжностНагли неграмотни това са те създадени от държавата ниЧСИ ако кажа името ти агитката не знам
2
0
 
27
 
! Отговори
истина е преди 6 години
НАЙ-ЖАЛКОТО Е ,ЧЕ ИМА КРИТИЧНА МАСА -РОБИИИ . СЪБУДЕТЕ СЕ И ВИЖТЕ МАЙДАНА ЗА КАКВО СЕ БОРИ !
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
масово кметовете по населените места из цяла България са вечни длъжници