Разширяват контрола край Шарково, взимат втори проби

Днес започва изплащането на обезщетенията в Шарково
23 юли 2018 09:55,
35
Разширяват контрола край Шарково, взимат втори проби
Снимка: архив Булфото

Трябва да се вземат втори проби от всички стада в Шарково, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Той заяви още, че контролът на заболяването ще бъде разширен в 20-километрова зона.

"В четвъртък разговарях със стопаните на стадото от Болярово, те отказаха да допуснат лекарите. Водят се разговори, за мен не е сериозно - единият член на семейството е съгласен, другият - не", посочи пред БНТ Порожанов.

Още по темата

"Гарантирам, че ще проследя пробите. Процесът се извършва от Българската агенция по безопасност на храните, убеден съм, че те са свършили коректно работата си", каза той.

Ако втората проба докаже, че няма заболяване, те все пак ще останат под наблюдение, заяви министърът.

"Никой няма за цел да манипулира, разбира се, че пробите са истински. С министър Радев поискахме изслушване, изнесохме данни, че в района на Странджа, Краище и Шарково има положителни проби, потвърдени включително и от лабораторията във Франция, така че заболяването го има, то съществува", коментира Порожанов.

Едно разпространение на болестта в по-големи райони създава икономически загуби за цялото овцевъдство в България, поясни Порожанов. В 5 населени места имаме умъртвяване на животните, но в 7 общини имаме спиране на търговията с мляко и месо, добави земеделският министър.

От миналия четвъртък е стартирало приемането на документи за програмата "де минимис". Обезщетенията в Шарково ще започнат да се изплащат днес.

"При посещението си в четвъртък предложих на баба Дора освен обезщетението, което въобще не е малко, в Карловския балкан беше заделено едно стадо от сто кози. Аз лично поех ангажимент да й го запазим, но тя отказа", каза още Порожанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си, 31. Четох, четох- няма чу.*** и туй то.
31
8
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Айде бе "днес", цял ден чакам статия за националната героиня баба Дора и нейните козички... :))
30
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Отворете: oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Diseasiformation/WI - липсва България и с. Кости с огнище от чу.*** (PPR)
29
1
 
8
 
! Отговори
Проба преди 5 години
В сайта за болести по животните в света - няма регистрирана чу.*** никъде по земята. Пълна измислица от страна на управляващите.
28
4
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
И как се "взимат" тия проби?Като убият и заровят животните ли?
27
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ВЗЕМАТ ПРОБИ ОТ ПОЗИТАНО И ЕВТАНАЗИЯ!
26
4
 
15
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Ако има чума ,за повече от месец дивите животни наоколо ще са заразени. А проба от тях не може да вземат , нито могат да ги избият. Така ако след месец в новите стада няма болни животни, ще лъсне,че чума не е имало. За да излязат прави властите трябва да внесат чума.
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало пишещите , стига с тези Курнелийски номера.
24
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото трябваше жандармерията да влезе без предупреждение и да им счупите кокалите на тия прости селяци отдавна, не да ми водите преговори с неграмотни фенове на БСП!
23
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-ужасяващтото което разбрахме е,че ако властта решо да убие някого, нищо не може да я спре.Това на какво ви прилича?И много моля, не ме наричайте партиен функционер, защото просто има очеизвадни неща, които е крайно време да забележите, и да делийтнете партийнитЕ програми, които са ви заредили от ТЕЛЕвизора.
22
9
 
15
 
! Отговори
До 20 от ss преди 5 години
Имам малко стадо от около 300 глави офце и кози, и 200 телета за месо на 50км от Болярово за това много добре знам за кво става въпрос. Само, че дойде ли при мен заразата сам ще ги избия и дезинфикцирам мястото да спестя мъките на животните и някви *** да си правят пиара на мой гръб няма да стане. След това наново и така. В този бизнес е така. Караш ново бмв и не ваксинираш или всичко както трябва и пак има пара но не за всяка година кола от магазина !
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР контролира Шарково, но не може да контролира престъпността! Работата е ясна Ограбват ни под контрола на МВР
20
3
 
2
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 5 години
До SsОууу,Хафте,що хохавла,бе ?
19
19
 
11
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Айде спрете са губите такива ! Първо убиваха животни да слагат имигранти там... Тъкмо ако има овце щяха и храна да имат ! Вземали им препитанието ... Точно таз баба дето я дават 5 кила зърно няма, една бала сено няма ! При нея е така - зимата квото оцелее ! Питайте хората от селото. Таз околия за последните 15 години им избиват животните за 3ти път заради болести ! Една коза хубава порода за мляко е 120 лв, а за месо 150! Яретата са по 80-90 ! Субсидиите са по 80лв на глава на година !
18
5
 
30
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 години
Да видим какво е бъдещето ви меню? Оммммм....Месо от Аржентина... Дълбокозамразено 25 годишно ирландско...Хормонално американско говеждо/Внимание : на дамите подкарват мустаци от него !!! И на двете места/...
17
31
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
Неграмотните хора ще ни докарат зараза в цялал България. Тогава тия протестиращи трябва да влязат в затвора за подпомагане на разпространяване на заразата из страната.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вианта в държавата е, че не се следи вноса/износа на животни от/за Турция и да глобява, ако трябва и в затвор да вкарва индивид, който излага цяла държава и континент на такъв риск.
15
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не им стигнаха дотации и субсидии на селяните, сега пък и 100 кози отгоре. баба ви донка нали викаше - през трупа ми. тарикатка селска.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗастраховка нямат защото не се предлага, във ФАЩ се предлага и там всичко е застеаховано, а що се отнася до зоополицията - тя е за кучета и котки, не за ***
13
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Какво да правим като за теб нормална реакция е тази на Нинова - седнала в каруцата и си играе с мобилния....!