Фалшив сигнал и... Пациент в критично състояние без линейка

Съобщение за катастрофа с жертви препраща спешна помощ
23 авг 2019 18:38, Петя Славова
2

Фалшив сигнал на телефон 112 постави в риск живота на пациент на Спешна помощ. Заради съобщение за жестока катастрофа с жертви, спешният екип не стига до адрес на почти умиращ пациент, съобщава Bulgaria ON AIR.

Сигнал за преобърнат автомобил по таван с двама възрастни и две деца е получен на телефон 112 в 15:30 часа вчера. Пояснено е, че има жертви. В този час обаче най-близкият екип на Спешна помощ бил на адрес на пациент в критично състояние.

Въпреки че реанимационният екип е бил пред входа на пациента, е пренасочен към отбивката на Самоковско шосе към Долни Пасарел, за където е подаден фалшивият сигнал.

При пациента е изпратен нов екип на Спешна помощ, спасил живота му като по чудо. Полицията също е била ангажирана със сигнала, към който вече пътували две линейки.

Сигналът е подаден от едно и също лице девет пъти, а телефонният номер е с код за Холандия. Не можел да бъде набран обратно.

Солени глоби грозят установените податели на фалшиви сигнали на спешния телефон 112. Актът за заблуждаващо съобщение за помощ започва от 200 до 1000 лв. Ако обаче на него се отзоват екипи за спешно реагиране, глобата е между 10 и 20 хил. лв.

Спешните медици призовават гражданите, които изобщо подават сигнали към Бърза помощ първо да се уверят в състоянието на пострадалите и само при нужда да викат линейка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е много трудно - да се локализира местото на обаждане, ама тогава няма да има фалшиви сигнали. Могат да ти спрат телефона за неплатени сметки, но не и за фалшиви сигнали
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами явно още трябва да понапреднат технологиите и без възможност за локализиране на този, който подава сигнала (или в случая след като е от "холандски" номер) да се изисква информация докато се доуточни кой наистина го подава. Не би трябвало да птнеме повече от минута. А за въпросните келeши, които си нямат друга работа - ще ми се да направят този номер, докато техен близък има нужда и препратят линейка по техен сигнал на друго място.