Починалото бебе в Пловдив имало кърма в дробовете

Вероятно момиченцето е аспирирало мляко, докато спи
3 окт 2019 19:00,
17
Починалото бебе в Пловдив имало кърма в дробовете
Снимка: архив Reuters

Бебе на 8 дни е издъхнало в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, само час след като е било докарано с линейка. Трагедията се е разиграла на 29 септември. Същия ден момиченцето на име Атанаска от с. Болярци е постъпило в спешното отделение на асеновградската лечебница. Медици оттам твърдят, че е било почти умряло, едва дишало, пише "24часа".

Пеленачето е интубирано и от белите му дробове е извадена над 50 милилитра кърма. Медиците успели да го стабилизират и го качили на реаномобил за УМБАЛ "Св. Георги".

Още по темата

"Детето е постъпило с влошени показатели. Въпреки всички необходими реанимационни действия е починало. Аутопсията е направена в понеделник, но все още няма резултати. Чака се и хистологичното изследване", обясниха от здравното заведение.

Момиченцето на име Атанаска се е родило в АГ отделението на болницата в Асеновград и изписано напълно здраво. То е първа рожба на семейство от ромски произход.

"Родителите са го чакали много време. Бяха създали прекрасни условия за отглеждането му", заяви общопрактикуващият лекар д-р Николай Димов. Той е посетил майката и новороденото на следващия ден след изписването им. По думите му бебето е било добре, имало само физиологична жълтеница, което е нормално. Според джипито най-вероятно, докато е спяло, момиченцето е аспирирало мляко.

"Затова непрекъснато предупреждавам майките, че след нахранване трябва да държат детето в изправено положение, докато оригне, а в кошарката да го поставят настрани, а не по гръб", добави д-р Димов.

Предстои цялостна проверка на медицинската документация по случая, който е докладван в здравното министерство. На този етап родителите не са подали жалба срещу лекари в прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Слушаите чалга тя ще ви научи на всичко.
9
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А кога прокуратурата ще се размърда и внесе обвинителен акт срещу родителите на бебете, които очевидно са му причинили смъртта по непредпазливост? Докога законите за едни няма да важат?
8
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 4 години
@8 Анонимен: Напротив, точно настрани е гарантирано, че няма да се задави. Не е гарантирано, че няма да се задави, ако е по гръб. В случая Вие сте имали късмет, а родителите от тази статия - не.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето дете не е спало настрани, докато не се научи сам да се обръща. Инсинктивно си обръщаше само *** настрани, не е имало задавяне и си ми е жив и здрав, така че и това не е гаранция, че ако спи настрано всичко ще е ок.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ставаме като в Индия. Количество, количество...
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато "оригне"? Боже господи, колко сте некадърни.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигирно са го сложили по гръб да спи .
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По гръб ли е оставено бебето да спи кои са тези умници. Всяко бебе когато се нахрани се чака да се возригне след което се слага на една страна да спи че ако повърне да не се задави. По цели нощи не съм спал докато отгледам децата си. Деца лесно не се гледат. Особено бебе се гледа най трудно. Бог да го прости горкото.
2
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звучат като нормални хора - чакали детето дълго време, създали условия. То на такива ще се случи все нещо лошо, няма да е на онези, дето раждат по 15. Не мога и не искам да си представя каква трагедия е това. Дано се съвземат и имат и друго дете.
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли е дело на идианци?