В BG: Недостиг на качествени имоти и излишък от надценени такива!

Търсенето превишава предлагането, обясняват експерти
9 ное 2019 07:30, Петя Славова
63
В BG: Недостиг на качествени имоти и излишък от надценени такива!
Снимка: архив, Булфото

Динамичността на пазара на недвижими имоти в цялата страна е забележима с просто око през последните няколко години. Засиленото търсене и  постоянният ръст на цените водят до логичния въпрос - Има ли недостиг на имоти на жилищния пазар?

Imoti.net потърси за коментар експерти от трите най-големи града в страната за коментар относно ситуацията на местния пазар:

Недостиг от предлагани жилища на пазара в София има, особено в сегмента на най-евтините и малки жилища . Търсенето превишава предлагането при едностайни и двустайни апартаменти в по-старите квартали на София както и в градския център.

Още по темата

Друга причина е, че купувачите купуват предимно с готови средства и сделките се случват бързо. Този тип имоти в много от случаите се купуват с цел инвестиция. Това води до реализиране на продажба бързо и на близка до офертната цена.

При проектите ново строителство картината е идентична - има инвеститори които още преди да разполагат с разрешение за строеж, са продали голяма част от обектите в сградата.

Така стигаме до лидерската позиция на продавача, която съчетана с оптимизма на купувача доведе цените до по-високи нива.

Според нас ролите предстои да бъдат разменени, предвид големия обем ново стрителство в града, както и достигнатите високи цени на квадратен метър жилищна площ. Предстои една интересна 2020-та година.

Недостиг на пазара на недвижими имоти в момента няма. Има недостиг на качествени имоти и излишък на некачествени, надценени такива. Естествено, търсенето и предлагането диктуват пазара на недвижимите имоти. Банките влияят най-съществено върху него, защото те продават финансите.

Към момента има задържане на броя на предлаганите имоти, поради намаляване на търсенето, продиктувано от високите цени. Цените бележат ръст от над 30% за две години, което е твърде много за ниския ни стандарт на живот.

 Дали имотите са се изчерпали - не, не са, те са, като сватбите и погребенията, нямат изчерпване. При тези високи цени всички качествени и основно некачествени имоти са на пазара, няма отдръпване на продавачите, няма такива, които да се отказват да продават.

Цените все още не са паднали и едва ли ще паднат, но има много надценени имоти, които могат да се продадат само с ниска цена. А що се отнася до новото строителство - то зарежда със стока пазара, влияейки на цените. Новото строителство непрекъсното поскъпва, поради обективни фактори - материали, цена на труда, цена на парцелите и др., но това не кара продавачите да се отказват. Който продава, ще продава.

Варианти за действие с имота, кйто притежват, има безброй, колкото са и продавачите. Всеки сам си знае и си има собствено мнение. Ние от агенциите за недвижими имоти се оптваме да насочваме клиентите – продавачите, купувачите, но е трудна работа.

Доскоро продавачите диктуваха пазара на недвижими имоти. Имаше и период на равновесие между предлагане и търсене, но понастоящем купувачът е този, който определя пазара.

Недостигът на жилища от миналата година е вече в историята и продавачите са с по-малко определяща роля. На пазара излизат голям брой апартаменти ново строителство, с високо качество и това оказва натиск върху продавачите да продават на разумни и справедливи цени.

Занапред, в следващите две до три години, определящият фактор на пазара на недвижими имоти ще бъдат купувачите. Те ще имат много по-голям избор и ще определят справедливата цена на пазара.

Тук е моментът продавачите да започнат да определят цените си на нива, които биха заинтригували интереса на потенциалния купувач, тъй като пазарът ще бъде наситен като предлагане.

Вижте още за имотния пазар в Imoti.net.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До решението е:Много добре предлагаш, но нека да има още едно условие - тези пари да се дават само ако и двамата родители имат минимум средно образование.Предлаганият от теб размер на данъците върху имотите, които са в плюс след първия ще са разумни, ако и заплатите станат разумни. В противен случай вдигането на данъците ще вдигне и наемите и ще се стигне до социална криза.
60
1
 
9
 
! Отговори
Пак до Патил /№ 20/ преди 4 години
От архитекти знам, че 9-10% от площта на всеки апартамент е именно площта, заемана от стените, дебелината им.
59
0
 
7
 
! Отговори
До Патил /№ 20/ преди 4 години
Ти ме разсмя. Наистина ли не знаеше, че в наше време гяволите включват всичко в квадратурата? Не само таванското помещение, но и мазето!Но за едно не си прав - за стените. Вътрешните стени (площта им) са си твои. Тези, които граничат със съседен апартамент, се делят наполовина със съседа. Външните стени на жилището ти също се делят наполовина.Изчислява се каква площ заемат и се счита, че половината са твои, а външната им половина се включва към общите части, притежавани от всички съсобственици
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕКОЙОще през 2006 г., когато мои близки си купиха апартамент на зелено от предприемач, когото познаваха лично, той беше споделил, че 1 кв. м. до етап шпакловка и замазка на него му струва 200 евро. Но разпродаваше апартаментите на цена 900-1000 евро за 1 кв.м. Сградата беше в централната част на София, но в тиха уличка, до квартална градинка.А ти искаш днес някой да ти продаде напълно завършен апартамент, като платиш400 лв (около 200 евро) за 1 кв.м. Да ти го подарят не искаш ли?
57
1
 
3
 
! Отговори
циник преди 4 години
Мармотите завиват ли завиват шоколад...:)
56
3
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Всичко с цена над 400 лева за квадрат е спекула. Банките и спекулантите умишлено държат високи цени, за да печелят от зора на балъците.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Факт / 1 /"продават на европейски цени" но какво продават - клетка в бетонно гето в непосредтвена близост до друга такава, с никаква инфраструктура, направо противно за живеене. "какво точно регулира" пазарът по "естествен начин". Всичко в БГ е изкуствено дирижирано от местни и чужди играчи. България по "изкуствен начин" е докарана до просешка тояга. Това ли е естествен пазарен път и демократична регулация?
54
5
 
4
 
! Отговори
До Факт /№ 1 / преди 4 години
Щом си нямаш работа, чакай и се надявай с игличка да се пръсне "балонът" и ти да си купиш тристаен за 20 000 лв, които да изплащаш 30 години при ниска лихва!Балон няма, ако съпоставим тукашните цени с европейските. И в строителството е както във всички други сфери у нас днес - опитват се да продават на европейски цени, но заплатите на 90% от потенциалните купувачи са в пъти по-ниски от европейските. Това е проблемът.Дали има излишък? Не бой се, тези неща ги регулира пазарът по естествен начин
53
0
 
7
 
! Отговори
До Пффф (46) преди 4 години
За много неща нямаш никаква представа. Правиш изводи на базата на отделни факти, откъснати от контекста.В ЕС (ако имаш предвид Западна Европа) купува жилище само онзи, който е решил трайно да се засели там. Но като инвестиция кой българин купува в Западна Европа? Броят се на пръсти някои хора с доста милиони в джоба.Не знам дали имаш и най-малка представа какво значи да стопанисваш свой собствен недвижим имот в Западна Европа, а също и с какви задължения е свързано даването под наем там.
52
1
 
13
 
! Отговори
gf преди 4 години
Кварталите си бяха оптимално проектирани, макар и по соц. тертип. Имаше си място за всичко, градинки за възрастните и майките, детски площаддки, място за паркиране и т.н.Това ужасно пре-застрояване от последните деситилетия унищожи нормалната среда за живеене в градовете. Повече няма как да има "качествени" имоти, освен всичко да се събори и - наново.
51
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До SHEFA. Да не дава господ да стане някое земетресение. Тогава ще се види кои са за временно ползване. Новите, направени за 4-5 месеца със спестени или ниско качествени материали ще рухнат като домино.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50/60 ГОДИШНИ ПАНЕЛКИ МАСОВО СЕ ПРОДАВАТ НА 1000ЕВРО И ПОВЕЧЕ.
49
0
 
18
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 4 години
До SHEFAПри земетресения те са най-качественото към момента, а новите са направени от пишман-майстори - роми на възможно най-нискси цени!
48
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
В София в небостъргачите има цени на кв. м 5- 6000 ? на кв. м , което са цени като в Париж. Луда работа.
47
5
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
БАЛОНИТЕ В СОФИЯ НЯМА ДА СЕ СПУКАТ ЗАЩОТО ПАНЕЛКИТЕ ВЕЧЕ СА НАД 35 ГОДИНИ И В МОСКВА ЗАПОЧНАХА ДА ГИ РАЗРУШАВАТ КАЗВАТ ИМ ХРУЩОВКИ
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо странно няма. Целият източен блок е в подобен вид. Има недостиг в най-големите градове и буквално изоставени места, където няма жив човек. Това е пълно разпиляване на ресурси. Ние също имаме изоставена къща в едно село в Делиормана, не съм ходил да видя какво е останало поне 5год. Там е райско място, но вече няма хора. Не в България, навсякъде е така, даже в Китай.
45
7
 
10
 
! Отговори
пффф преди 4 години
в София имотите са по-скъпи от Барселона и Ню Йорк! С малко умения по търсене, може да проверите за какво говоря! Глупaк сте да инвестирате в София, когато може да го правите в ЕС
44
2
 
15
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Много ми е чудно какво толкова се продава в София. Аз лично не съм и нямам никакво намерине да купувам жилище. Ама понякога поглеждам в сайта как вървят цените например в центъра на София. Ами че от месеци и даже години все едни и същи апартаменти и къщи се прелдлагат. Какво е това яко търсене и бързо продаване. Или видях например за един апартамент че се предлага с парткомясто. Има го снимано, покрито със сняг.
43
1
 
20
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Демографската криза не може да се оправи по този начин. И унгарците го пробваха. Демографска криза има и ще има, докато жените не спрат да работят. Не може 8 часа да бачка жената, после деца да гледа.
42
7
 
5
 
! Отговори
решението е: преди 4 години
0,1 % от пазарната стойност на имота данък за първо и единствено жилище, 2 % за второ, 3% за трето, ... 10% за десето и т.н. и даване на парите на майките само при раждане на 2-ро и 3-то дете. За 1-во дете - 0 лева, за 2-ро дете - 50 000 лева, за 3-то - 100 000 лева, за 4-то и всяко следващо - 0 лева. Само така ше оправим демографията!