Дистанционните уреди за парно може да се плащат на вноски

Ще сменят само развалените или с изтекла гаранция
20 окт 2020 15:45, Петя Славова
14
Дистанционните уреди за парно може да се плащат на вноски
Снимка: БГНЕС

Потребителите, клиенти на столичното парно като топлинен счетоводител, няма да бъдат принудени да инвестират наведнъж големи суми в нови дистанционни разпредели, топломери и водомери за топла вода, предава "Монитор". Те ще могат да ги изплатят разсрочено с минимални вноски. "Водя преговори за стоков кредит, така че 80-100-200 лева, колкото струват, да бъдат разсрочени в рамките на 10 години."

Това заяви изпълнителният директор Александър Александров на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, която изслуша тримата кандидат посредници - омбудсмани между потребителите и топлофикация.

От 25 октомври всички ново инсталирани уреди на клиенти на топлофикационните дружества трябва да бъдат с дистанционно отчитане, според европейска директива, транспонирана в българския закон за енергийна ефективност.

Още по темата

Никой обаче не иска насилствена смяна на уредите, като изтече срокът им на експлоатация, поясни Александров.

За 30 000 клиенти на топлинният счетоводител-топлофикация смяната ще стане безболезнено - на изплащане с малки суми към сметките. Столичното парно ще препоръча и на другите топлинни счетоводители, които правят дяловото разпределение на абонатите в София, същия подход. "Това да послужи за пример за другите топлинни счетоводители. Не искаме да тежим на бюджета на хората, разходът който те трябва да направят, да е минимален."

Факт е, че действително сметките за парно и топла вода не са най-разбираемите, призна директорът на столичното парно в отговор на оплакване на общински съветници, че не разбират фактурите си и изравнителните сметки. Генерал Мечков от БСП се оплака, че получава 120 лева месечна сметка за топла вода, която е необяснимо висока.

Методиката не е ясна както при електроснабдяването. Ние /топлофикация/ сме прост изпълнител на правилата, методиката на КЕВР, се оправда Александров и поиска общинският съветник да представи сметката си, за да бъде проверена.

Шефът на парното обеща „от утре (днес) започваме да дистрибутираме фактури, които са доста по-разбираеми“. Топлофикация вече показала тези фактури на няколко целеви групи, за да се увери, че те ги разбират.

Според Александров с навлизане на дистанционното отчитане на уредите за дялово разпределение , неяснотата на сметките щяла да изчезне, защото клиентите ще могат всеки месец да виждат колко топлинна енергия потребяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осигуряват сигурни клиенти на колекторските компании.
13
0
 
2
 
! Отговори
Айде сиктир преди 3 години
А защо не е за сметка на предоставящ услугата. Аз не искам такъв уред, те го налагат. При тези обстоятелства те да ги купат. Не стига че топлофикация се издържа от наши данъци и сметките които ги плащаме сега искат до край да ни довършат.
12
0
 
5
 
! Отговори
толерастен демокраст преди 3 години
Такива простотии няма никъде по света!
11
1
 
3
 
! Отговори
70г. преди 3 години
СЛЕД КАТО НЕУСПЕХА С ВЪСТАНЯ ГЛУПАВИ РЕШИХА СЪС СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО КАТО С ТОКА НАВРЕМЕТО ! НЯМА ДА МИНЕ БИБИКЯНОВЦИ!!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме уреди за дистанционно отчитане, но за да ни отчитат така трябва да заплащаме месечна такса за всеки уред! Е, това не е ли жив рекет!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЕЕЕЕ-на Топлофикация са възложени функции на Гестапо. Нема мърдане...
8
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
щом сте платили за тези уреди значи,че те са вече ваша собственост-ПЛАТИЛИ сте за тях!..Щом са ваша собственост,можете да разполагате с тях както решите.Защото частната собственост е неприкосновена ,според Конституцията...Например да ги демонтирате..Можете ли?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Останаха си надписани.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво стана с надписаните сметки?!!!
5
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
А огромните сметки за парно - може да ги плащат и правнуците Ви...
4
2
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ама тия "топломери" ВИЕ ли си ги плащате бе?!?!...Ега ти!-Аз имам два електромера-монофазен и трифазен..И двата бяха сменяни два пъти-първия път със статични,втория-с дистанционно отчитащи.НЕ МИ ПОИСКАХА И ЕДНА СТОТИНКА за това!!!!..а вас ви карат да си плащате уредите,които всъщност са собственост на Топлофикация?!.....ега ти смехорията!
3
0
 
7
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
До Анонимен 1Ти НДК-то ли отопляваш?!
2
0
 
21
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Защо ни са ДИСТАНЦИОННИ уреди,като сметката НЕ зависи от тях?Дистанционно или не,ПАК ще има сметка за сградна инсталация,кражба на парно от съседи и от САМАТА топлофикация,и завъртяни изчисления!ПАК ще кяри някой от нашите,това е...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Факт е, че действително сметките за парно и топла вода не са най-разбираемите, призна директорът на столичното парно"Ами не разбирам и аз. Плащах по 250-300 на месец. Дойде изравнителна 900. Добре. После намалиха цените на газта със задна дата и ми дойде изравнителна 2100?!? Сега пък някаква предварителна(?!?) сметка - 120 лева за септември? Сега пък да ви плащам за нови уреди?!? Въй, пичове, ще ви залеем с нафта и ще запалим по цигарка... продължавайте така...