Денят на българската община ще бъде 12 октомври

Местната власт ще получи средства за мерки срещу коронавируса
7
Денят на българската община ще бъде 12 октомври
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет прие решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление в България. Решението е взето по предложение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от правителствената пресслужба.

Исторически датата е свързана с публикуването през 1882 г. в брой 117 на "Държавен вестник" на Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

През настоящата година Националното сдружение на общините в Република България отбелязва 25 години от своето създаване. Основано през 1996 г., само 3 години по-късно - през 1999 г., НСОРБ вече обединява всички общини в Република България.

Със свое постановление днес правителството одобри допълнителни трансфери за 2021 г. по бюджетите на общините в общ размер до 100 млн. лв..

Средствата са за разходи по мерки и превенция на коронавируса, както и за организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните избори през 2021 г. при предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет.

Разходите за финансиране на тези дейности не са планирани по общинските бюджети за настоящата година, като се осигуряват за сметка на различни източници, включително собствени приходи на общините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: местна властНСОРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
АСЕН ВАСИЛЕВ ДОКАЗАНО С ОВШОРКА ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ОТ НАП, ДАНС .ЧЕСТНИТЕ ИЗМАМНИЦИ
4
1
 
1
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
То пък едни общини - с по 150-200 човека, от които половината са умрели, а другите почти... Само се водят общини, за да минават едни пари през едни кметове.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството спаси кораба, реши въпроса с цените - изобщо оправи всички проблеми и стигна до празника на общините. Хвала на това правителство!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪРВАВА ще е идващата Революция срещу Поробителя!
1
0
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Глей ги тия глyпaци, с кво се эанимават!