Експерт: Няма причина за скок на тока

Каквато е цената на международните борси, такава е и у нас
1 апр 2022 16:38, Петя Славова
16

Мораториумът на цените на тока, парното и водата отпадна от днес.

"Мораториумът внесе успокоение в крайния потребител с информацията, че каквото и да се случи на пазара - до края на март няма го усети никой от нас. Индиректно ние видяхме какво се случи с цените на стоки, услуги, доста бързо вървяха в посока нагоре и за последните 3 месеца процентите са доста повишени. Цената на газа не беше под мораториум и няма как да бъде, защото това е вносна суровина, за която не важат условията в България", каза енергийният експерт Васил Начев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той подчерта, че всичко минава през международните борси и каквото е цената там - такава е и у нас.

"Няма причина електроенергията да бъде повишавана, тъй като излизаме от отоплителния сезон и разходът за електроенергия рязко ще падне. Същото важи и за природния газ. Но както знаем - и компенсации, и помощи никога не стигат. Въпреки всичко, бяха глътка въздух за бизнеса. Нашата икономика е много енергоемка, трябва да се върви в посока намаляване на ползването на електроенергия при производство на една или друга стока", допълни Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него обаче това не е никак лесно да се случи.

"Електроенергията ще остане скъпа за много дълъг период от време. Този месец виждахме нива на електроенергия като цена от 800 лв. за мегаватчас, това е непосилно, за който и да е бизнес", категоричен е енергийният експерт.

Попитан как ще ни се отрази плащането на руски газ в рубли, той отговори: "Това е поредният блъф. Така или иначе условията, които влизат в сила, на практика не променят нищо, защото всеки, който иска да закупи природен газ от "Газпром", трябва да внесе съответната сума в банката на "Газпром". Тя служебно ще конвертира в рубли и ще ги преведе на "Газпром експорт" - компанията, която осъществява доставката на газ."

Начев поясни, че условието е всеки купувач да има две сметки - една в долари и една в рубли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Няма ,ама той тока ще си скочи и без причина е така от кеф защото са го пуснали да се разхожда по международните борси
10
0
 
5
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Ааааа има!Причината е забогатяването на определени индивиди.
9
0
 
9
 
! Отговори
22 преди 2 години
Само да попитам, сега като ще скочи и водата, пак войната ли ще е причината. Ей, да ви кажа, че това правителство е най късметлийското в историята на България, за всяко повишаване на всичко имат железни причини. Преди войната, бяха международните цени, сега е войната, лятото ще е след войната, а за другата зима виновна ще е лелята на Путин.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото тока пада задължително.
7
6
 
0
 
! Отговори
До Оставка преди 2 години
И като подаде оставка какво точно си мислиш, че ще стане с цената на сиренето? Хайде разберете какво е това инфлация и от какво зависи.
6
2
 
16
 
! Отговори
Малките централи преди 2 години
Знаете ли проблема с тока може много бързо да се реши, стига да отворят пазара. Но не искат, защото пазара на енергия в България е само за избрани хора.
5
1
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
През нощта цената на сиренето скочи, вчера го купих 12.99 за килограм, днес го гледам 14.99,през нощта цената скочи с два лева, това е безумие, оставка!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де то и олиото нямаше причина да скочи, ама хайде де скочи си и правителството гледа като на.а.ка.но.
3
1
 
6
 
! Отговори
Инвестор преди 2 години
Няма причина, всички се гърбят да бачкат, никой не седи на дивана и не цъка по борсите. Складовете и фабриките са задръстени от стоки, никой не Фърля пачки наляво и надясно. Няма причина да поскъпне, даже ще поевтинее!
2
2
 
4
 
! Отговори
свидетел Киро преди 2 години
България изнася ток и печели милиарди а Борисов ги краде. Киро на кирия.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то хубаво няма, ама в бг ей така превантивно си покачват каквото пожелаят и с колкото пожелаят, никъв контрол над храните също няма, дори не се знае какво хората ядат всъщност, да не говорим за асфалт, прокуратура и т.н и т.н., че искрено казано, цялата държава си е абсолютна трагедия и ганьовщинщина