Мръсен въздух в цялата страна, най-трудно се диша в Пловдив

Замърсяването е в резултат на тихото време
23 дек 2022 08:52, Нели Христова
66
Мръсен въздух в цялата страна, най-трудно се диша в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива. Това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-трудно се диша през последните 48 часа в Пловдив, където в район „Тракия” замърсяването е около 2 пъти над нормите.

Задържането на замърсители в по-ниските слоеве на атмосферата е резултат от тихото време през последните дни. Aнтициклонът по нашите географски ширини е предпоставка и за мъгли в равнините. Освен всичко, температурите се понижиха значително и в районите, където традиционно отоплението е на твърдо гориво, а хората запалиха печките.

Очаква се около Бъдни вечер и Коледа да премине нестабилен студен фронт с по-осезаем вятър – поне в определени райони в Дунавската равнина поривите ще намалят концентрацията на замърсители, предаде NOVA.

София е на 36-то място в света по мръсен въздух тази сутрин. Това сочи справка в сайта за качеството на въздуха в столиците по света - IQAIR към 8.00 часа.

Най-мръсният въздух днес е регистриран в кварталите "Красно село", "Манастирски ливади", "Хладилника" и "Разсадника".

Концентрацията на PM2.5 е 5.5 пъти над нормите за качество, препоръчани от Световната здравна организация. Замърсяването е умерено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време е за ВЪЗРАЖДАНЕ.И в Германия има подобна партия.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия вече има недостиг на свещи за .отопление и осветление.В Русия не им пука за ЕС.Имат си Путин,а сащисаните си имат Бай Дън.Колкото и да се търкаля,вече е безпомощен.
46
0
 
1
 
! Отговори
Сноб преди 1 година
Трябва на плебсът да се забрани да използва твърди горива за отопление, ако не желаят и са бедни, да емигрират на Запад. Там бързо ще се научат да не горят дърва, въглища, гуми и парцали в кюмбетата.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пловдив смърди
44
6
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Леко нагло е да говориш за беден човек, който кара кола, не мислиш ли? Като няма пари- ето го колелото и метрото. Няма да му дишаме всички изпаренията, защото нямал пари.
43
9
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
В София, където склададжия минава 3000лв. НЯМА хора, които нямат пари! Ако в София нямаш пари (в София, където образован млад човек минава 10к в западна компания), просто се изнеси на село! Ще си гледаш градина и това е. София не е за бедни неквалифицирани функционално неграмотни провинциалисти. Те са бедните в София. Кореняците отдавна живеем из селата около града в планината и сме си уредили живота.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, това е положението. Всичко в София дадохме под наем- хора родени в центъра на града сме, там сме израстнали. Имаме 2 вили в Симеоново и Драгалевци, сумарно 10 имота. Всичко под наем, някои и продадохме и дим да ни няма до града- 20мин с колата, хълмисто, чисто, няма дим, няма мръстотии- съседи с термопомпи, адекватни, млади хора, заможни. Изнасяйте се, докато е време. И детски градини частни има до града, и училища, и качествени хора. Ще се избият от прованса да бачкат НА София за 3к
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера в Плевен изгря слънце,видя се синьо небе,но за кратко,появиха се самолети,който ръсеха на макс,небето беше на решетки. Днес пак не се вижда небето,мътно е,и въздуха вече бил ди прахови частици.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простият народ винаги намира начини да се самоунищожи - с печки с твърдо гориво , 20-годишни таралясници по пътищата, лечение при врачки и шамани и така нататък ...
39
3
 
3
 
! Отговори
Уффф... преди 1 година
...пак ще си отмъстят на частните шофьори. Това е единствената що годе легална, добре документирана на светло част от икономиката ;) 😉, със сравнително малък дял нелегални единици. Под последните визирам малък брой с несъбрани глоби, каращи с не валидни документи. Та частните шофьори най-лесно могат да бъдат финансово тероризирани от т. нар. псевдо Държава - мащеха, тъй като нямат синдикати и съответно мега ниска стачна култура. Във връзка с последното ми е интересно докога ще търпят последните
38
2
 
8
 
! Отговори
Ако сте пушач, ви е преди 1 година
все едно какъв е въздуха - вие винаги го уеднаквявате.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можете да следите замърсяването в реално време на aqicn.org В момента в почти цяла София е смърт. Пловдив е малко по добре. А в съседна Сърбия е в някой градове е страшно. Там трябва да се ходи с противогази.
36
5
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нали има зелени партии, сделки и банани. Какво ревете?!
35
0
 
9
 
! Отговори
Бг политик преди 1 година
Сигурен съм, че са виновни шофьорите, да ги накажем с нов, десети пакет санкции!
34
2
 
10
 
! Отговори
Томичукалата преди 1 година
Пичове, оставете тия алабализми с въздуха-екстра си е. Кажете каква ракия си закупя за довечера? Дайте идея , марка...сорт?
33
9
 
3
 
! Отговори
От Пловдив преди 1 година
Глупости на търкалета
32
1
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Днеска не излизам никъде!
31
0
 
9
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
Дреме ми за ПЛД, в София е така през ден
30
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
29
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Най-мръсният въздух днес е регистриран в кварталите "Красно село", "Манастирски ливади", "Хладилника" и "Разсадника. Това джурналяка е изключително бездарна твар. Как не разбраха, че това не са най-замърсените квартали на на София, а че САМО там общината мери замърсяването. 20г. не им стигна да го вденат.