347 000 именици празнуват

Нов ритуал в Павликенско
7 яну 2023 16:57, Росен Стойчев
16

Повече от 347 хиляди души имат повод да почерпят за имения си ден днес. А в павликенското село Караисен пресъздадоха уникалния обичай "Иванови влачуги", съобщи Bulgaria ON AIR.

Още в ранни зори към селската чешма се отправи пъстро шествие от самодейци, които наричаха за здраве и берекет. По традиция към чешмата се влачат да бъдат окъпани именици, младоженци, моми и ергени.

Още по темата

"Нарича се "Иванови влачуги", защото хората се влачат на Ивановден и оттам идват "влачуги", тъй като на Ивановден водата е със засилени репродуктивни способности и със здравни способности", обясни музеологът и историк Диана Митева.

Които не желаят да бъдат изкъпани, те се откупуват, дават бакшиш в полза на влачугарите и с този бакшиш те си правят угощение.

"Иванови го знаем - от Ивановден, а влачуги, защото тогава хващаме младоженците, ивановците, влачат се до чешмата, това се прави за добро, да бъдат здрави, силни и когато дойде лятото - да работят по нивите", заяви кметът на Караисен - Стефан Николов.

След като се изкъпят, всички се хващат и на голямо хоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 1 година
Повод е да спомена Майка ми Иванка,издъхнала преди малко повече от три години.Повод ми е да спомена и Свети Иван Рилски,който никога не бе друго,освен Българин Богомил,отрекъл се от " светото причастие",поемайки Пътят към Бългана(Балкана) ,за да докаже,че греческата фараонска христианска лъжа е нищо в сравнение с Животинската Орфеическа и Дионисиева Тракийска Природа Българска,която с лъжовното покръстване ромско греческо бе нихилирана в земите ни.
9
0
 
5
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Значи и в древни времена е било в сила правилото "Парица - царица". Ако можеш да се откупиш, няма да те къпят в студа вън на чешмата и дори да си болнав, няма да се простудиш. Ако си здрав, но беден, може да оцелееш, но може и да се разболееш. Който ерген или мома се откупи, значи не е от бедняците и ще има кандидати за сватба.
8
4
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
Весела Коледа. Да сте живи и здрави, много успехи и дано победим злото идващо от запад !
7
2
 
4
 
! Отговори
Безмилостни обичаи, преди 1 година
но разумни за древността и справедливи според тогавашната логика. В този обичай е влаган смисъл - онзи, който бъде изкъпан във външен водоизточник на Ивановден (посред зима), ако не се разболее, значи е в отлично здраве и всеки ще иска такъв ерген за зет и такава мома за снаха. Именниците пък ги къпят "за здраве" - ако е болнав, ще настине, ще го втресе и едва ли ще дочака пролетта, значи племето (или родът му) няма да се ангажира да хаби труд и продукти, за да отглежда болник.
6
4
 
3
 
! Отговори
Според древно предан преди 1 година
Ивановците друсат голо хоро на мегдана и момите с метър ги тестват!
5
3
 
2
 
! Отговори
Спермиета преди 1 година
А аз кога да празнувам според БПЦ? М?
4
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Иванчо пита баща си: Тате,осиновен ли съм? Да бе,от всички баш теб ще...изберем!С този кратък виц,поздравявам всички именици,да са все така...колоритни и най...вече живи и здрави!
3
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Влачуги сър забавляват се :)))
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с тая шапка и име сте само за европа
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит имен ден на всички именици! Да ви е живо и здраво името, със здраве да го носите!