Космическата индустрия е в процес на дълбока трансформация

Люк Пиге от ClearSpace с ексклузивно интервю пред UpDate
7
Космическата индустрия е в процес на дълбока трансформация

Изпълнителният директор на космическия стартъп ClearSpace Люк Пиге даде първото си интервю за българска медия ексклузивно за технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria. То ще се излъчи тази неделя, 10 април, от 19:30 часа, в ефира на бизнес телевизията.

Какви са плановете на компанията, какви мисии предвиждат да изпълняват в космическото пространство в бъдеще и ще се отрази ли войната в Украйна върху индустрията – на тези и още въпроси отговаря Люк Пиге пред водещия на технологичното предаване UpDate Бойчо Попов.

"Планираме да достигнем рентабилност някъде около 2027 или 2028 г. Може би и малко по-рано, в зависимост от това какви мисии ще успеем да продадем дотогава", споделя главният изпълнителен директор на швейцарския стартъп.

ClearSpace е основана през 2018 г. като отделна компания от Космическия център на Федералната политехническа гимназия в Лозана (EPFL) - изследователски център, където екип на Люк Пиге от 2012 г. разработва технологии за улавяне и отстраняване на активните космически отпадъци.

"Целта беше да се намерят решения за намаляване на броя на космическите отпадъци, най-вече защото те представляват заплаха и проблем за работещите спътници", каза изпълнителният директор на ClearSpace. Екипът на Космическия център работи в продължение на около 6 години, преди да реши да създаде проекта и да основе стартъп, защото осъзнава, че космическата индустрия е в процес на дълбока трансформация.

"Преди сателитите бяха много големи и скъпи, ние се преместихме в много по-достъпно пространство, където е възможно да изстреляме сателит за много по-ниски разходи и можем да направим много по-малък сателит със същата изчислителна мощност. Което означава, че тенденцията за утрешния ден ще бъде много повече сателити с много по-малък размер и в тази среда има нужда от услуги за изтегляне от орбита, за да може действително да се премахнат тези, които вече не работят. Или да се намесваме при сателити в орбита", разказва Пиге.

По време на интервюто се засяга и темата за най-големите конкуренти на ClearSpace, както и пазарният дял на кампанията. „Сред най-преките конкуренти е Astroscale от Япония, която има няколко кръга на финансиране и е набрала 300 млн. долара“, коментира още изпълнителният директор.

Люк Пиге разказва, че когато са направили предложение за първата им мисия – за ClearSpace 1 Mission, са влезли в конкуренция с индустриални екипи от различни институции и концерни, включително Airbus, така че са в конкуренция с цялата индустрия. Но в Европа като цяло към този момент има само трима големи играчи, сред които са и те самите.

В ексклузивното интервю на Люк Пиге за Bloomberg TV Bulgaria зрителите на бизнес телевизията ще научат още каква е възвръщаемостта на компанията, колко средства са вложили в разработването на продуктите си и кога ще се реализира договорът, сключен между ClearSpace с Европейската Космическа Агенция, за първата мисия за отстраняване на космически отпадъци.

Всички тези теми – не пропускайте в предаването UpDate в неделя, 10 април, от 19:30 часа, по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Лук ПигеClearSpace
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е само че СССР е най великата държава на планетата и скоро капитализма ще рухне и социализъма ще победи. Ураааааа . Това че ракетите на Илон Мъск кацат и ги използват по 10 пъти не е истина, не вярвайте на измамните си очи. Това че Илон Мъск е изстрелял 31 ракети през 2021 а магучая Русия 25 също не е истина, не вярвайте на западния интернет и статистики по западните и руските предателски сайтове. Който вярва е предател и заслужава затвор
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как да повярва, като не е истина?! И какво го хвалиш тоя мъск?! Работи за цру и пентагона..
3
4
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Това дето си го написал се отнася само за руската космическа индустрия. Напиши в търсачката Илон Мъск и ще видиш неща дето и очите ти няма да повярват.
2
4
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Май ти бая си зациклил, да не те държат в някоя ферма за ***?
1
5
 
6
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Космическата индустрия е зациклила от 1974-та. Стигнахте до спътници и орбиталните станции и не измислихте нищо ново от тогава. Откакто съм жив, само слушам Велики речи и планове за заселване на планети. Ще го повярвам, когато го видя с очите си.