За BG-гражданство - по-малко документи, бързина

Интервюто ще се провежда при подаването на документите
2
За BG-гражданство - по-малко документи, бързина
Снимка: архив, БулФото

Облекчения при получаване на българско гражданство предлага правосъдното министерство. Те са свързани с намаляване на изискваните документи от кандидатите, като информацията ще се събира служебно в съответните бази данни на институциите.

Промените, които са публикувани за обществено обсъждане, предвиждат да не се изисква удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване у нас, както и документ, че са внесени задължителните осигурителни вноски.

В случай че промяната на имената на кандидата е извършена поради сключен граждански брак с български гражданин на територията на България, кандидатът няма да представя и документ, удостоверяващ промяната на имената.

Предвидено е още да отпадне изискването кандидатите да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен с български гражданин на територията на България.

Създават се и нови правила за приемането и регистрирането на молбите на кандидатите, според които интервюто се провежда при подаването на документите. По този начин ще се преодолее необосновано отлагане на провеждането на интервюто, което към момента се насрочва за почти година след подаването на документите.

Неприключилите процедури по вече подадените и регистрирани молби и предложения, за които са насрочени дати и часове за интервю, ще се довършват по досегашните условия и ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Роумингар преди 6 години
А процедура за отказ от българско гражданство "по желание" и споразумение ще има ли?Оказва се че българското гражданство носи само проблеми и неудобства - паспорти, декларации, нотариуси и други ***, разправии със зелените тикви на летището... Поисках да платя подмяната на личната си карта "с карта" на "пос терминал". Всичките ми карти бяха отказани, въпреки че се приемат навсякъде другаде и пак снесох 3 кинта на банката на бившата кифла на бойко борисов. ДЕТПМ, да им приседнат дано!