ЦРУ: САЩ не могат да игнорират, че Русия може да използва ядрени оръжия

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика
15 апр 2022 21:00, Йоана Цонева
120
ЦРУ: САЩ не могат да игнорират, че Русия може да използва ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Заплахата Русия да използва тактически или нискодействащи ядрени оръжия в Украйна не може да се приема с лека ръка, но ЦРУ не е видяло много практически доказателства, които да потвърждават тази загриженост, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Най-обширният публичен коментар на Бърнс след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари подчертава опасенията, че най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам рискува да ескалира до използването на ядрени оръжия, предаде "Ройтерс".

По-рано в четвъртък Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, предупреди НАТО, че Москва ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, руски анклав в сърцето на Европа, ако Швеция и Финландия се присъединят към Атлантическия съюз.

Бърнс говори в Техническия университет в Джорджия за "потенциалното отчаяние" и неуспехите, с които се сблъсква Путин, чиито сили са претърпели тежки загуби и са били принудени да се оттеглят от някои части на Северна Украйна, след като не са успели да превземат Киев.

Още по темата
Поради тези причини "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност", каза Бърнс.

Въпреки "риторичните изяви" на Кремъл за поставяне на най-големия ядрен арсенал в света в състояние на повишена готовност, "не сме видели много практически доказателства за такива разположения или военни действия, които биха засилили тази загриженост".

Тактическите ядрени оръжия и ядрените оръжия с ниска мощност се отнасят до тези, предназначени за използване на бойното поле, като според някои експерти Русия разполага с около 2000 такива оръжия, които могат да бъдат доставени от въздушни, морски и сухопътни сили.

Коментарите на Бърнс бяха направени в отговор на въпрос на бившия американски сенатор Сам Нън, водещ привърженик на контрола над въоръженията, в края на първата публична реч на ръководителя на ЦРУ, откакто пое ръководството на главната американска шпионска агенция през март 2021 г.

В обширно обръщение бившият американски дипломат заяви, че шпионските служби на САЩ са започнали да събират миналата есен "обезпокоителни и подробни" разузнавателни данни за плана на Путин за "нова голяма инвазия" в Украйна.

Бърнс заяви, че президентът Джо Байдън го е изпратил в Москва през ноември, "за да предаде директно на Путин и на няколко от най-близките му съветници дълбочината на нашата загриженост относно неговото планиране на война и последствията за Русия", ако те продължат.

"Бях обезпокоен от това, което чух", продължи той, като заяви, че макар Путин да не е взел окончателно решение, изглежда е убеден, че силите му ще "постигнат бърза решителна победа на минимална цена".

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика, а той разполага с "защитен от санкции" военен ковчег от валутни резерви - каза Бърнс.

"Путин доказа, че греши по всяко едно от тези съображения", каза той.

Руският лидер "се задушава" от недоволство, амбиции и несигурност и очевидно виждаше, че "прозорецът се затваря" за формиране на ориентацията на Украйна в посока към Запада, казва Бърнс, който нарича Путин "апостол на отмъщението".

Разузнаването на САЩ е от съществено значение за борбата на Украйна срещу руските сили, каза Бърнс, чийто дипломатически постове включват и един от тях като посланик на САЩ в Москва.

Според него "престъпленията", които тези сили са извършили в украинския град Буча, са "ужасяващи".

Русия, която многократно е отричала да е насочена срещу цивилни, нарече обвиненията, че нейните сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Кремъл твърди, че е започнал "специална военна операция" за демилитаризиране и "освобождаване" на Украйна от националистически екстремисти.

В други свои изказвания Бърнс нарече Китай страшен конкурент, който се стреми да изпревари САЩ във всяка област - от икономическата и военната мощ до космоса и киберпространството.

Амбициите на Китай под ръководството на лидера му Си Дзинпин са "доста заплашителни" и включват възможността Пекин да търси контрол над Тайван с военни средства, каза той.

"Колкото повече се отдалечаваме през това десетилетие, толкова по-голям става този риск", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
3
 
! Отговори
moskva преди 2 години
Потъна ...............!
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо толкова руска пропа--ганда има има на този сайт?
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този сайт руски ли е?
94
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са просто Минските споразумения и лабораториите, украинците са разработвали плутониеви бомби и щяха да създават големи неприятност и ужас за целия континент Европа, де факто навлизането на Русия в Украйна, спаси Европа от риск от ядрена война. Русия също е в Европа и интересите на Русия до голяма степен съвпадат с интересите останалите европейски държави. Проблема е Зеленски, той трябва да се махне, за да има траен мир и взаимоизгодна търговия между европейските държави, вместо конфликти!
93
2
 
8
 
! Отговори
Зеленски,вреден си! преди 2 години
"Зеленски подписа присъдата за режима на Майдана. На 19 февруари, на конференция по сигурността в Мюнхен, Зеленски обяви намерението си да се оттегли от Будапещенския меморандум и да започне разработването на ядрени оръжия. На заседание на Съвета за сигурност на Русия министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Украйна има технически възможности и човешки ресурси, за да пресъздаде своя ядрен потенциал<"
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо не го чухте....Не са просто Минските споразумения и лабораториите, украинците са разработвали плутониеви бомби и щяха да създават големи неприятност и ужас на целия континент Европа, де факто навлизането ан Русия в Украйна, спаси Европа от риск за ядрена война. Русия също е в Европа и интересите и до голяма степен съвападат с интересите европейските държави. Проблема е Зеленски, той трябва да се махне, за да има мир и взаимоизгодна търговия между европейските държави, вместо конфликти!
91
3
 
6
 
! Отговори
Не на войната! преди 2 години
"Киев разработваше ядрено оръжие в Чернобилската и Запорожската АЕЦ" Анализ на сайта "Строго секретно"Много държави имат ядрени оръжия, но защо са работили над производството на такива оръжия в Украйна, с каква цел? Спрете да създавате конфликти и опасни ситуации за Европа, на тези, които са далеч от Европа, не им пука, но европейските държави едва ли искат конфликти и война на своя територия или в близост!
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците ще погубят самоувереността, че са непобедими
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние искаме над сащ да заблестят хиляди слънца !
88
3
 
4
 
! Отговори
@ преди 2 години
До мдаКой точно да наложи санкция и да забрани нещо на единствената суперсила в света бре Айнщайн?
87
5
 
17
 
! Отговори
мда преди 2 години
Защо след като САЩ два пъти употребиха ядрено оръжие, международната общност не реагисра остро? Не им бяха наложени санкции, не им забраниха да разработват повече ядрени оръжия и не им забраниха да ги притежават? Аз не мога да игнорирам вероятността, някой, който 2 пъти е нанасял ядрени удари, пак да го стори. Явно са свикнали да им се разминава безнаказано.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ - да се се преборят със затлъстелите дирници .
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-обширният публичен коментар на Бърнс след 24 февруари подчертава слабите си опасения, че СВО рискува да ескалира до използването на ядрени оръжия. Бърнс нищо не казва за "меката" сила на Бацко, който забрани влизането в Белорусия на автомобили с еесовски номера. Бацко иска да защити белоруския пазар от ордите изгладнели еесовци, които влизат в Белорусия и опустошават белоруските магазини с евтините стоки.
84
7
 
21
 
! Отговори
Защо не го чухте преди 2 години
Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и *** стремленията. Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.И защо трябва тогава да се правим на *** и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за ся само САЩ в историята са терминирали хора с ядрено оръжие!
82
1
 
5
 
! Отговори
Някаква-никаква преди 2 години
И това цар че и Освободител, фъснал при първа възможност и то не че в преследван, ами Ганьовото : за келепир, не ми се прави на жертва! Ако ти пукаше за България щеше като нас да бъхтеш тук! Нали от маса време сме е ЕС и НАТю, така, че не се прави на родолюбец от нейде си
81
2
 
1
 
! Отговори
Някаква-никаква преди 2 години
А цар Освободител е на преклонна възраст, избягал е от ?....
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядренното вьзпиране на - сащ е гарант за мир по светъ
79
0
 
4
 
! Отговори
Комунист-Реалист преди 2 години
До Някаква-никаква ... Като си толкова категоричен, я дай поне един единствен пример, с една единствена държава, която е в НАТО и е била нападната от НЕнатовска държава или държава от Варшавский дагавор ударена от неваршавянска държава. Бая зор ще видиш. И нета няма да ти помогне. Так че по-спокойно с изцепките.
78
8
 
5
 
! Отговори
Цар Освободител преди 2 години
До Някаква-никаква - Епа, що България намаля от около 9 млн. - на 6, ако има и толкова в момента. Отговорът е много лесен. Приблизително 3 млн. напуснаха България - аз съм един от тях, за да се спасят от зоопарка държан 45 години от смрадливите партенки и техните задникоблизци. Та така разбирам свободата. Всеки да може да ходи където си иска и да се установява където му е кеф. ЗАПАДЪТ, САЩ и ЕС ни ОСВОБОДИХА от комунистическото робство и дариха пълна свобода. Нещо напреки ?