Русия загуби много танкове в Украйна - на какво се дължи това?

Много от тях просто са изоставени
13 апр 2022 19:32, Нели Христова
341
Русия загуби много танкове в Украйна - на какво се дължи това?
Снимка: БГНЕС

Смята се, че Русия е загубила стотици танкове в рамките на два месеца след нахлуването в Украйна.

Военните експерти приписват загубите на модерните противотанкови оръжия, които западните държави дадоха на Украйна, и на лошия начин, по който Русия използва своите танкове.

Още по темата

Колко големи са загубите на Русия?

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че Русия е загубила над 680 танка.

Междувременно Oryx - военен и разузнавателен блог, който отчита военните загуби на Русия в Украйна въз основа на снимки, изпратени от зоната на войната - казва, че Русия е загубила повече от 460 танка и над 2000 други бронирани превозни средства.

Според Rand Corporation и IISS Русия е имала общо около 2700 основни бойни танка в началото на конфликта.

Колко ефективни са били противотанковите оръжия?

САЩ доставиха на Украйна 2000 противотанкови ракети Javelin в началото на конфликта и оттогава са изпратили поне още 2000.

Javelin могат да бъдат изстреляни, така че ракетата да експлодира на върха на танка, където бронята е най-слаба според техния производител Lockheed Martin.

Много руски танкове са снабдени с реактивна броня, която поема удара на ракети. Въпреки това, Javelins са снабдени с две бойни глави. Едната издухва реактивната броня, а втората пробива шасито отдолу.

Обединеното кралство също е изпратило най-малко 3600 ракети NLAW. Те са проектирани да експлодират, докато преминават над относително изложената горна част на кулата на танковете.

"Javelin и NLAW са много мощни", казва Ник Рейнолдс, изследователски анализатор по сухопътна война в Royal United Services Institute (RUSI), пред BBC. "Без тази смъртоносна помощ ситуацията в Украйна би била много различна."

САЩ доставят на Украйна 100 противотанкови дрона Switchblade.

Известни като дронове "камикадзе", те могат да се завъртят над целта на мили от оператора и след това да се качат върху танк, унищожавайки го с бойната глава на върха.

Колко виновна е руската тактика?

В наши дни руската армия действа чрез батальонни тактически групи (БТГ), които са самостоятелни бойни единици, съставени от танкове, пехота и артилерия.

Точният състав на тези части може да варира, но като цяло те включват голям брой бронирани превозни средства, но относително малко пехотни войски.

"Русия има сравнително малко войски, които да използва", казва Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс, "Така че  БГТ са начин за създаване на бойна единица с много удари. Те са проектирани да атакуват бързо с много огнева мощ. Но имат много малка защита по отношение на пехотен персонал, който да ги ескортира и да отмъсти, ако бронираната колона бъде атакувана", допълва той.

"Това кара руската армия да изглежда като боксьор, който има страхотно дясно кроше и стъклена челюст."

Горната част на резервоара е най-малко защитената му част и зоната, към която се насочват съвременните ракети. Проф. О'Брайън казва, че липсата на руски въздушни патрули означава, че украинските войски са намерили как лесно да заемат позиции за засада на руски танкови колони.

"Русия не е получила надмощие във въздуха в началото на конфликта", казва той, "и затова не могат да патрулират в небето, забелязвайки движението на украинската армия. Това означава, че украинските войски са успели да заемат добри огневи позиции за засади и са успели да нанесат много щети по този начин."

Колко загуби се дължат на руската некомпетентност?

Според данните на Oryx половината от танковете, които Русия е загубила, не са унищожени или повредени от врага, а са пленени или изоставени.

Експертите обясняват това с логистични неуспехи и некомпетентност на руските войски.

"Виждали сте снимки на руски танкове, влачени от трактори на украински фермери", казва проф. О'Брайън. "Някои от тези танкове бяха изоставени, защото са останали без гориво. Това е логистичен провал. Някои заседнаха в пролетната кал, защото висшето командване нахлу в неправилното време на годината."

"Суходните войски на Русия са съставени от много наборници и новобранци. Това ги прави, в световен план, бойни сили с ниско до средно качество", казва Ник Рейнолдс от RUSI. "Много танкове са изоставени поради лошо шофиране. Някои са паднали от мостове. Други са забити в канавки. Липсва възможността на войските да използват оборудването си. Но често войниците просто изоставят превозните си средства и бягат. Така че липсва и воля за битка."

Украинското правителство дори издаде инструкции как гражданите да се отнасят към пленените танкове. Властите също така потвърдиха, че всеки, който намери такива "бойни трофеи", не е трябвало да ги декларира за данъчни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
търся от друсалките на Стали, аааа Путин. Не знам за руския народ, но Русия ВИНАГИ Е БИЛА НАШ ВРАГ и това е документирано и от самите руснаци - ето само за вкус:1944 г. СССР напада България, инсталира правителство и отнема целият резерв на Българската народна банка без никаква отчетност.1946 г. Под давление на СССР е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и македонска история1959 г. - целият златен резерв е изнесен в Москва
243
34
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ххаха Днес бг с какво се дРУсате, нещо много силни наркотици ползвате хаахахха Няма никакъв шанс Русия да загуби и всички много добре го знаем. Единствената причина Украйна да не е все още новопоявилсе кратер на планетата земя, са цивилните, които Русия спасява. Иначе досега да са я заличили от картата. Нарк0ман4ета
242
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щото като се опиташ да натъпчеш пералня в танк, все едното, танкът или пералнята, ще даде фира.
241
10
 
11
 
! Отговори
PG преди 2 години
Да Русия няма войска,няма оръжие ,няма нищо и се предава утре,пишете глупости ,но то това е типично като се знае кой ви натиска,Украйна има само стотина души загуби и няколко военни коли,ура,да ви се чуди човек как ги измисляте тези неща
240
0
 
7
 
! Отговори
прочел преди 2 години
Нещо гугъл преводача бърка терминологията,нямате ли редактори
239
6
 
13
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
Хайде кажете , кой в света произвежда танкове на шаси? И как ракетата издухва допълнителната броня отгоре и влиза отдолу, за да удари "шасито"? И да ви кажа, че един танк се състои от корпус и купола, а пък къде сте виждали танк на шаси не зная!
238
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден чета и слушам за "огромните" руски загуби и нищо за украинските. Тези усилия на западната пропаганда, дали няма да изиграят много лоша шега на очакващите Зеленски да триумфира? Защото има достатъчно видеоматериали, че картинката е доста по-различна. Да няма неприятно изненадани после?
237
6
 
26
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 2 години
По-старшен от Руския танк е само пияният му екипаж!
236
4
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
дължи се на фалшивите новини
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо ме болят очите от тоя гугъл транслейт.
234
6
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
На фалшивите новини
233
7
 
16
 
! Отговори
Кико преди 2 години
"стоманен юмрук" на армията! Но кой държи юмрука? подобни на джуджето индивиди(не не са човеци)!
232
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоманен ковчег са танковете, а при -20 са и стоманен хладилник, особено като им свърши горивото. Те затова ги изоставят танковете и бягат.
231
2
 
20
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Какъв танк е "Армата" би станало ясно когато започне масово производство и експлоатация. Досега не е нищо повече от разработка с 20 произведени бройки.Всъщност този конфликт показа, че танковете вече са отмиращо оръжие. Лесна плячка са за много по-евтини оръжия.
230
10
 
14
 
! Отговори
Предаваме се преди 2 години
Айде стига толкова простотии, бе!Напишете нещо умно и достоверно!Не ви ли писна да пишете недоказани тъпотии!
229
13
 
20
 
! Отговори
Бат Рамби преди 2 години
Руснаците нямали осигурено превъзходство във въздуха?!? Офицерът от армията на САЩ Скот Ритър е на друго мнение. Според него руснаците имат пълно превъзходство, но тактиката им е да не нанасят въздушни удари, доколкото им липсва прецизна точност. Затова нанасят само ракетни удари с висока точност по фиксирани цели. Според същия офицер, тактиката на САЩ е първо да сринат и унищожат всичко от въздуха, а после да минат танкове и пехота за да доунищожат (ако има какво) всичко дето още мърда.
228
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 284 "арматата е най-добрия танк в света" Той е толкова стелт, че никой не видя да се използва в Украйна. Вероятно за да не стане като с другите безаналогови руски орУжия.
227
22
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
арматата е най-добрия танк в света - и американците го признават, самоходен компютър с ракети и снаряди, антирадарен маскировъчен облак, автоматични защити, непробиваема броня и т.н.
226
7
 
8
 
! Отговори
п.п. преди 2 години
тука някои приказват гл-упости, било тенекии, отпред режещата част на танка е 40см.дебела стомана! - ще премине през къщата ти и няма да я забележи!
225
8
 
6
 
! Отговори
да преди 2 години
за непосветените - във военното дело танковете се наричат- стоманения юмрук на армията