Скандал разтресе Сърбия, лекуват наркомани с бой (видео)

Терорът става в рехабилитационен център, поддържан от църквата
23 май 2009 09:45,
96

Dnes.bg предупреждава, че видеото в текста съдържа кадри на насилие!!!

Властите в Сърбия разследват скандални случаи на насилие в рехабилитационен център, поддържан от православната църква, в който наркомани са били подлагани на физически тормоз, съобщи ВВС.

Случаят бе светкавично отразен от почти всички световни медии.

Брутален видеоматериал, публикуван в сръбското издание "Време", показва случай, в който мъж бие с лопата пациент.

Според бивш обитател на рехабилитационния център, служителите там предлагали пълно излекуване от наркоманията посредством „приятни разговори“ и бой.

Свещеникът, който управлява центъра, намиращ се край Нови Пазар, заявява, че за целта се изисква „тежка ръка“.

„Който е имал наркоман в къщата си, знае какво имам предвид“, коментира архиепископ Бранислав Перанович пред телевизия В92.

Видеото, публикувано в онлайн-изданието на списание „Време“, показва пациент, държан за ръцете, който е налаган неколкократно с лопата, а след това ритан в главата от двама мъже в спортно облекло.

Кошмарът се разиграва в стая, пълна с икони.




Според центъра побоищата, които се извършват от бивши наркомани, са необходима част от терапията и се извършват със съгласието на родителите на пациентите.

Момче, което е живяло в центъра, разказва, че понякога на пациентите им било заповядвано да образуват кръг около „някой лош“ и да наблюдават побоя, извършван от свещеници и други служители.

„Налагаха ги с прътове, лопати, юмруци, колани, всичко, което им попаднеше под ръка“, разказва бившият пациент.

Момчето допълва, че архиепископ Перанович определено „знае как да удря, тъй като ръцете му често са покрити с кръв“.

След като видеото изтече в медиите, лекари и психолози в страната побързаха да предупредят, че физическото насилие няма да помогне нито да излекува наркоманите.

Държавният съветник по човешките права Саша Янкович пък се закани да повдигне обвинения срещу центъра и аргументира решението си с думите:

„Това не е терапия. Това е криминално престъпление“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
dz преди 14 години
MAIKA IM na TEZI SHIBaNQCI ! OGAN DA GI GORI!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Типична балканска простащина! А сърбите са най-изявения пример за балкански ***. Събрали садисти бабаити и бият безащитни болни хора. Само страхова невроза могат да им докарат-нищо друго!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ако бяхме в нормална страна за този коментар да си в затвора, копелдако мизерен.
33
0
 
0
 
! Отговори
peoreta преди 14 години
Не само за тях!*** също-бой до скъсване...
32
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 14 години
Само бой за наркоманите!Тия безволеви парцали друго не заслужават!
31
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 14 години
Добре, незнам дали от тоя "рехабилитационен" център наркоманите излиза независими, но със сигурност излизат със значително по-малко мозъчни клетки от тоя бой по главата. , бива бива просташтина ама такова нещо не бях виждал !
30
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Винаги съм казвал,че сърбите са *** - това само потвърждавамоите думи.Те също като наркоманите трябва да ядат бой от време на време.Надявам се,че последният бой,който ядоха 99 год.им е подействал оздравително...
29
0
 
0
 
! Отговори
nqma преди 14 години
E BIVA LI TAKAVA PROSTOTIQ BE?! TIQ TRQ DA GI HVANAT I DA GI OPANDIZQT ZA CQL JIVOT!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 14 години
Пълен цирк!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
toa sas lapatata ako mo rezna edna si glatne ezika.tova ako e le4enie ot davna dasme zabravili kak izglejdat narkoman4etata po ulicite ta nali tiax celodnevno gi lekuvat taka
26
0
 
0
 
! Отговори
quiksilver4e преди 14 години
каквито и да са.. нямат право да им посягат! това е зверско да биеш човек, който не може да се защити, а и малоумно, ако смяташ, че ще помогне! бляяяя..
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
До изпратим там нашите депутати за няколко сеанса!
24
0
 
0
 
! Отговори
ds преди 14 години
Amerikncite dobre im hvurliha bombi an tiq ***,taka trqbva da apravqt i tuka.Tiq durjavi surbia,bulgaria,rusia i druite varvarski durjavi ne mogat d se samoupravlqvat i trqbva namesa ot vunshniq svqt za da moje neshtata da se vzemat v kotrol
23
0
 
0
 
! Отговори
elena преди 14 години
Gledax videoto--potresena sam
22
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
Nikoi nqma pravo da bie ugas !
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
как ще даваш Пакистан за пример бе откъсан.трябва да се забранят и цигарите и алкохола в такъв случай-това са наркотиците ,които причиняват най-много смърни случаи!Но съм сигурен ,че ти си поркаш яко ракия и грам не те е*е....важното е да се изказваме неподготвени
20
0
 
1
 
! Отговори
от село преди 14 години
Наркоманите са пропаднали ***. Затова трябва да се лекуват подобаващо. Иначе само харчт парите за здравеопазване на обществото и като награда крадат и налитат на бой.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
***
18
0
 
0
 
! Отговори
Шукарата преди 14 години
Наркотиците са бич на човечеството . Трябва да убиват всеки доказън убедително в съда че е трафикант или разпространител на каквито и да било наркотици . Защо в Пакистан няма наркодилари ? На този въпрос отговорът е че ги бесят публично туи е . Иначе никой не е застрахован от това че детето му няма да посегне към дрогата и после да попадне в лапите на някои интелигент като този с лопатата
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
a be ,kakvo znachi da gi biat be...da hvane niakoi vas taka da vi bie da vi pitam posle dobre li shte vi e.....seliani sas selsko mislene,koi znae ot koe selo ste mamka vi