Парализиран българин покори Монблан

С помощта на приятели Иван Кожухаров стигна най-високия връх на Европа
48
Парализиран българин покори Монблан
Снимка: БГНЕС

 

За човешката воля няма граници. Това ни доказа за пореден път парализираният алпинист Иван Кожухаров, който покори най-високия връх на Европа – Монблан.

Той и екипът му стъпиха на покрива на Стария континент около 17 часа българско време във вторник.

Мъжът, който е инвалид от 1990 година след тежък инцидент в Алпите, покори Монблан с помощта на специална шейна.

Един час след стъпването на върха групата тръгна обратно надолу и нощува в предварително подготвения палатков лагер на Кол дьо ла Бренва, който се намира на 4500 м надморска височина.

Очаква се всички от екипа да пристигнат в Шамони около 15 часа.

Това не е първият опит на Иван да стъпи на Монблан.

През 2007 г. с трийсетина свои български, френски и швейцарски приятели той се отправи към Монблан, но групата бе принудена да се върне заради настъпилото лошо време в планината.

Катеренето на Иван е без прецедент в алпийската история.

В голямото алпийско село Шамони никой не е чувал за подобен опит, категорични бяха участниците в експедицията на заминаване от България.

След тежкия инцидент в Швейцария през 1990 г. диагнозата на Иван е отчайваща – тежка инвалидност с възможност за движение само на ръцете и главата.

Въпреки продължителното лечение и досега българинът не може да се изправи седнал без чужда помощ на инвалидния стол.

От травмата Иван е загубил и чувствителността на пръстите си и няма усещане за топло и студено.

Това наложи използването на специални датчици, които да следят телесната му температура, за да се предпазят крайниците му от измръзване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТОВА Е СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ !!!НЕКА ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ !!!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Планинар съм (и да не дава Господ да ми се случи нещо подобно), обаче на мястото на Иван Кожухаров никога не бих го направил това ...Не за друго, а защото това е сериозно увеличаване на риска за приятелите му - дори "лесният" път до горе, т.нар. Voie Royale (Кралски път), вярвайте ми, е доста сериозно предизвикателство***анонименчо - и ти си прав, че според някои източници Елбрус е азиатски, но аз вярвам на Уикипедията
46
0
 
2
 
! Отговори
анонименчо преди 14 години
така че замълчете змии и дребни душици и се гордейте поне веднъж, че някои друг е постигнал нещо и го е направил с истински приятели - това което вие може би никога няма да постигнете и такива приятели може би никога няма да имате. да е жив и здрав и още много мечти да си сбъдне с приятелите, които заслужават възхищение.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво на пича!На разните *** с отрицателни коментари мога само да кажа,че въпреки своя недъг той е направил нещо,което те никога няма да направят и е по-пълноценен човек и личност,отколкото те някога ще бъдат-завистта и глупостта бавно ще ви убият,моля ви,нека бъдем повече хора.Дано да чета повече новини като тази,те ми връщат вярата и надеждата.
44
0
 
2
 
! Отговори
анонименчо преди 14 години
четвърто - но не последно по важност - той е българин, било то и инвалид (стига сме дискриминирали различните)и самият факт, че го е направил, с приятели, с колеги, с рода няма никакво значение вече трябва да ни кара да се гордеем с него, че от нашата кръв, от нашата географска ширина, от нашия РОД. всичко друго е злоба, завист и неможене. тези момчета - приятелите му - показаха, че може да се осъществят и най-чудатите мечти, че могат да застанат до него и да го подркепят.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой май не каза браво на приятелти е му, които дори в най- тежките му моменти изглежда се жрижат за него и са до него. Да изкачиш човек на тази височина, при тези условия си е нещо повече от човешка воля. Радвам се и за човека, който въпреки големите трудности с, които се е сблъскал в живота си има волята и сърцето да продължи своят живейски път. Малко хора биха били склонни към подобен геройзъм. евала на всичко, браво момчета. Вие трябва да служите за пример на всички нас българите!
42
0
 
2
 
! Отговори
анонименчо преди 14 години
хора вие съвсем се побъркахте - първо - елбрус не е най-високия връх в европа, той е на спорната граница между европа и азия и затова Мон Блан се счита за най-висок връх в Европа.второ - това, че е инвалид, не означава, че е наказан от бога, напротив, това е предизвикателство към духа му - трето - всички вие трябва да му завиждате за чудесните приятели които има (виж ти и инвалидите имали приятели) и които му помогнаха безвъзмездно да осъществи една своя мечта, и четвърто - но не последно по
41
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Един _)_ на майката природа и съдбата е показал човека!!! Браво, горд съм ,че е българин!
40
0
 
2
 
! Отговори
sssssssssssssssssss. преди 14 години
EEEEE,BRAVOOOO! GLEDAH PO TV SKORO,4E 6TE IDE,NO NE VIARVAH DA GO IZKA4I! BRAVO NA 4OVEKA! 4OVE6KITE VUZMOJNOSTI I UM-NIAMAT KRAI! BRAVO ZA TOZI PODVIG!BRAVO I NA CIALATA MU KOMPANIA,KOIATO MU E POMOGNALA DA OSU6TESTVI ME4TITE SI! VSE-O6TE IMA I PRIATELI NA TOZI SVIAT!!!!BRAVO!NIAMAM POVE4E DUMI.....!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
<b>Евала</b> на човека!
38
0
 
2
 
! Отговори
рекооорд преди 14 години
този като мене маи-на 2 бутилки водка,и пак се прибрах дома...е верно аверите ме носили ама..
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истински българин, браво !
36
0
 
2
 
! Отговори
niki преди 14 години
този ,не е разбрал ,какъв знак му е дал Господ,като го е оставил жив все пак.кво героиство,ква вола?все едно да кажа,че агнето на георгиов ден,ми е покорило трапезата.много е цинично,но е факт
35
0
 
2
 
! Отговори
malinka преди 14 години
Браво момчета!!! Ето такива новини трябва да четем ! Има прекрасни българи, но те не пълнят страниците на новините, защото просто правят това, което трябва да се направи. Напълни ми се душата....и очите със сълзи! Ето с такива хора България ще се оправи, а оная *** дето дето окраде държавата, мястото и е в затвора!
34
0
 
2
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Браво.Браво на момчето.
33
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
ОТ ТАКИВА ХОРА СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ! ПОКЛОН!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Bravo!!! Choveshkata volia i duh niamat granici!!!Admiracii!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Kili преди 14 години
Bravo!!! Strahotna volia i jelanie, dano da prodalji taka!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-високият в Европа е Елбрус, без "т" накрая ;-)
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво за волята на този човек и неговите приятели, но думата "покори" наистина е крайно неточна и дилетантска... Връх не се покорява, аз бях на Монблан преди месец, и ви уверявам, че всички хора сме много, много жалки пред това Божие творение ...