Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна

Пекин се въздържа
Обновена: 15 мар 2014 20:26 | 15 мар 2014 17:51, Петя Славова
135
Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна
Снимка: БТА

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промянана статута на Крим въз основа на референдума.

Първите предварителни резултати от референдума за присъединяването на Крим към Русия ще бъдат известни утре малко след затварянето на избирателните секции в 20.00 часа местно (и българско) време, съобщи председателят на организационния комитет на допитването Михайло Малишев, цитиран от Франс прес.

Окончателните резултати от вота, който започва в 8.00 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, допълни той.

Още по темата

По думите на Малишев, 623 журналисти от 129 медии са акредитирани да отразяват референдума, както и 135 чуждестранни наблюдатели от 23 страни. Те ще носят червени баджове, а местните наблюдатели - сини, пише БТА.

Служителите на Институт за социологически и политически проучвания на република Крим, които ще обявят резултатите от попълваните в избирателните секции анкети, ще носят бели шапки с козирка, на които ще бъдат изписани думите "Крим-Вот-Пролет". Същият този институт публикува тази седмица допитване, според което 77 на сто от гласоподавателите ще се произнесат в полза на присъединяването към Русия.

На медиите ще бъде позволено да снимат преброяването на бюлетините, които ще бъдат редени на три купчинки: за Русия, за разширена автономия и невалидни бюлетини.

Украинските военни, разположени в Крим, могат да гласуват, подчерта Малишев, "това зависи от началството им". Той заяви, че е получил призиви от войници, които искат да гласуват, но не могат, защото нямат позволение от началниците си.

Около 1,5 милиона изборни бюлетини са отпечатани, което отговаря на пълнолетното население плюс един процент, отбелязаха организаторите на референдума. Според тях, бюджетът за допитването, финансиран изцяло с местни средства, възлиза на 16 милиона гривни (1,3 милиона евро).

На няколко пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще дава данни за избирателната активност.

Също така украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали днес опит на руските сили да навлязат дълбоко в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочва, че руските войски са се опитали да навлязат на територията на Херсонска област в Арбатска стрилка и веднага са били отблъснати. Украинските военни са използвали самолети, сухопътни сили и въздушно-десантен батальон при операцията.

Въпросната територия е дълга ивица в дадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим, сега контролиран от руските сили.

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че "в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт", а в една от шивачните фабрики вече се шият срочно руски военни униформи, предаде ИТАР-ТАСС. Техни бойци са 
поели от Харков към Донецк и Луганск.

Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство, като отбелязва, че "тези молби ще бъдат разгледани".

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков израз днес увереност, че няма да има "студена война" във връзка с Украйна.

"С цялата си душа се надяваме, че както ние, така и нашите партньори имаме достатъчно политическа мъдрост и усещане за политически реализъм, за да избегнем изпадане в още по-дълбоко противопоставяне - идеологическо или друго - заради Украйна",  заяви Песков в интервю за телевизия Рен ТВ.

Според него Русия и Западът са взаимно зависими в икономически план. По този начин той разкритикува 
предположенията на някои икономисти, че Русия може да се самоизолира.

"Това би било нелогично, нереалистично и абсурдно в настоящия момент, в епохата на глобализацията, в епохата на пълната взаимна зависимост", заяви Песков."Ние сме заинтересовани от развиването на сътрудничеството и не бихме искали случващото се в Украйна да има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересното тук е не как е гласувала Русия , а как са гласували китайците - въздържал се !! Няма как да подкрепят референдума в Крим . Нали утре Тайван , Хонг Конг , че и Тибет ще решат по същия начин да направят референдум и да се откъснат от Китай.
95
4
 
19
 
! Отговори
краси преди 10 години
Браво на МОСКВА за разлика от София не лиже *** на Меркел , ЕС и САЩ, отстоява си правата и мнението си....
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постът с номер 123 го написах аз, Кашчей Безсмертний.Ако си напиша именцето в полето за име веднага следва бан пи IP и *** на коментара.Нещо съм ги наплашил драскачите...
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АрАбатска стрЕлка се казва това чудо, Арбат е улица в Москва, а стрИлка ще казваш на село, ясно ли ти е Петрано?А след тези просташки грешки трябва ли да вярваме на този фейлетон?Трябва ли да вярваме на вашата просташка медия?"Reuters" пише, че е имало престрелка, като "сепаратисткото правителство е твърдяло, че "силите за самоотбрана" със зелените дрешки са предотвратили опит за взривяване на газова помпена станция. "Лента.уа" твърди, че "зелените" са вече в Херсонска област.
92
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вълкът козината си мени ,но нравът не !Агентът на КГБ е спец по ***........те номера !
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия медийни дрънканици можете да ги разправяте на тъпите янки залепени към TVто и на празноглавите "свободни" европейци (доколкото може да бъде свободен човек потънал в дългове).В БГ сме видяли и 2 и 200 и не можете да ни преметнете толкова лесно, ООН отдавна е маша за вадене на горещи картофи на янките и доверието в нея е просто 0.А какво драскали от Ройтерс или нашите медии никой не го интересува (стара поговорка: който плаща, той поръчва музиката)
90
3
 
28
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
ООН, не ни призовава да подкрепим или не по съвест, а иска твърда подкрепа за не лигитимното фашистко правителство и самозванецът президент Турчинов!!!! Драги ми ООН *** и лапачи на големи заплати, ние народите от цял свят сме първо против фашизма, а после мислим за разлика от вас!!!!! Твърдо подкрепяме ДЕМОКРАЦИЯТА!!!! ПРИЗНАВАМЕ РЕФЕРЕНДУМА В КРИМ!!!
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е еврокомисарката отговорна за управлението на кризи Кристалина Георгиева? Това, което става в Украйна и около нея не е ли неин ресор?
88
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ot USA,Нема такова понятие световен сайт! И Веднага след това те избива с колко щяла да падне руската рубла! И кво като падне? Я кажи!!!! Абе вие американците само повтаряте като папагали каквото сте чули, без изобщо да можете да осмислите информацията, какво остава да мислите логично!
87
20
 
2
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
Ti prostashkite ruski komunisticheski saitova gi ostavi,otvori koito I da e SVETOVEN sait,RUSIA NAPADNA KONTINENTALNA UKRAINA.V ponedelnik ochakvam novo srivane na rublata do 70-100 rubli za evro.Chestito na ruskite typaci,sami si rejat klona na koito sediat.A ti ako imash rubli ot tia ,koitos ti plashtat ,vednaga gi obryshtai!TUPI ,TUPI CHAK VDLUBNATI RASHKITE
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ааааа, Асошиейтед Пресс, мамма миа! А украинското Мин-во на отбраната заяви, че са ги отблъснали с военновъздушните сили на украинската армия! Ха хаааа хааа! ВВС на Украйна имат зачислени само чартиени хвърчила , с които радват децата на 1 юни!
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ot USA,лелееее, отвори някой руски сайт бе, човек! Много промити мозъци!По кой жълт канал ви облъчват с тази новина?
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
105, сменяй дилъра, оп, исках да кажа страната на мечтите.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 105: Споко, ти нали не си в "независима Украйна". Пък и най-велката сила начело с Бобама те пази.
82
15
 
2
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
VIE REZOLJUCIATA IA OSTAVETE,NOVINATA NA CHASA E CHE RUSIA E NAPADNALA TERITORIATA NA UKRAINA IZVYN KRIM!!!LUDIAT PUTIN ISKA DA ZAPALI TRETA SVETOVNA I SE NADIAVAM,JESTOKO DA SI GO POLUCHI!
81
1
 
15
 
! Отговори
E преди 10 години
Ало 101,теб от коя ЛЕТЯЩА ЧИНИЯ ТЕ ИЗХВЪРЛИХА БЕ ,ЧЕ СЕ ОЗОВА НА "АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ' ?
80
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За отделянето на колонията САЩ от Великобритания имало ли е референдум, че ми е много интересно?
79
50
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ са ненадмината световна суперсила, доказан пазител на демокрацията, човешкият живот и ценности.***/ки/нова Русия и блюдолизците и да духат супата или да се омитат оттук в Сибир или в КНДР - там да си бранят комунизЪма.
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво стана ... нали Китай подкрепяшe Русия ?---------------------------------------------------------Така Китай не позволява на САЩ да си отворят устата и да ревнат срещу тях!!!!
77
3
 
13
 
! Отговори
999 преди 10 години
Украйна ще стане федерална държава, но без Крим.