Грамаден айсберг се отчупи от ледовете на Антарктида

Учените смятат, че откъсването е заради силните ветрове
24 дек 2020 09:56, Елка Василева
4
Грамаден айсберг се отчупи от ледовете на Антарктида
Снимка: БГНЕС

Един от най-големите айсберги от последно време се откъсна от ледената покривка на Антарктида и се носи по посока на остров Южна Джорджия в Атлантическия океан, съобщи Асошиейтед прес.

Причина за отчупването, предполагат учените, са станали силните ветрове, които придвижват айсберга с курс към Южна Джорджия. Агенцията цитира данни на организацията "Бритиш Антарктик сървей".

Тя възнамерява да отправи през месеци януари свои учени, които да изследват района на дрейфа и възможното му въздействие върху местата за гнездене на птиците от острова, предаде БТА.

Айсбергът вече е достигнал до западната граница на шелфа на Южна Джорджия, където се блъсна в скала и се разцепи на две части. По-голямата от тях е с площ 4 200 кв. км и се насочва към острова. При сблъсък с него ледената маса може да нанесе щети на подводните екосистеми.

Сега айсбергът се намира на 50 км от острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Алф бънди преди 3 години
горете петрол и газ и така ще е,Бог да ликвидира това аЛчно чове4ество
3
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ледениците се топят навсякъде. Пише го в научните журнали, а това какво говори простолюдието е без значение. Всъщност, вече и на мен не ми пука. Да умират в кофата поколението им.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеННямаше да е новост, ако бяхме в 60-те години на миналия век.
1
5
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК СЕ ОТКЪСВА ПАРЧЕ С ПЛОЩ 9000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРАТЪЙ, ЧЕ ТОВА НЕ Е НИКАКВА НОВОСТ !!! ЗА ДА ИМА ПРОБЛЕМ ТРЯБВА ПЛОЩТА НА АНТАРКТИДА ДА НАМАЛЯВА А ТАМ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ НАТРУПВАТ НОВИ ПЛОЩИ