Мария Щромбергер - медсестрата ангел в ада на Аушвиц

Тя не е била депортирана от нацистите, а отива доброволно в Аушвиц
94
Мария Щромбергер - медсестрата ангел в ада на Аушвиц
Снимка: БГНЕС

Тя не е била депортирана от нацистите, а отива доброволно в Аушвиц, за да помага на затворниците. Книгата на историка Харалд Валзер "Един ангел в ада на Аушвиц" разказва историята на медицинската сестра Мария Щромбергер.

Към края на 1944-а година съюзниците наближават, а в концентрационния лагер Аушвиц затворниците подготвят въстание. Но те се нуждаят от оръжие и въпросът е на кого да бъде поверена отговорната задача? В кореспонденцията на групата бунтовници с дата 26 ноември 1944-а фигурира и следното изречение: "Изпратете взрив чрез сестрата".

Дали "сестрата" успява, не е известно. Въстание в Аушвиц така и не избухва, може би защото само два месеца по-късно лагерът е освободен от Червената армия.

Но "сестрата" съществува - става въпрос за медицинската сестра Мария Щромбергер от лечебницата на концентрационния лагер Аушвиц, пише "Дойче Веле". Австрийката от Каринтия неведнъж е внасяла тайно оръжие и взривове, носела е новини на затворниците, които е лекувала в лагера и ги е спасявала от смърт.

Историкът Харалд Валзер от години проучва нейната история, която сега разказва в новата си книга "Един ангел в ада на Аушвиц". Взел е заглавието от бивш концлагерист-поляк, който е наричал Щромбергер точно така, пише вестник "Ди Цайт".

Тя носи поща, храна и оръжие

Австрийката от Метниц, провинция Каринтия, първо работи като помощничка в кухня и се грижи за родителите си, след което преминава обучение за медицинска сестра. Когато го завършва, решава да даде своя принос за съпротивата срещу националсоциалистите и заминава за Полша. Там първо работи в инфекциозно отделение, а по-късно заминава за Аушвиц.

"Искам да видя нещата отвътре, сигурно ще мога да помогна някак", пише тя в писмо до сестра си.

Но това, което заварва в Аушвиц, надхвърля и най-лошите ѝ представи. От работното си място в лечебницата на лагера тя всеки ден гледа газовата камера и крематориума. Броени дни след пристигането си в лагера тя припада, когато затворник се самоубива пред очите ѝ. Постепенно Щромбергер се сприятелява с концлагеристите и не след дълго е завербувана от представители на съпротивата да стане техен куриер.

Така "сестрата" се превръща не само в таен вносител на новини отвън, но и в доставчик на оръжие и храна, в защитник на затворниците от садистичните есесовски офицери. През ръцете ѝ преминават безброй документи с доказателства за вършените в Аушвиц престъпления. Някои от информациите стигат до външния свят и се разпространяват, включително чрез позиви.

Надеждата на съпротивата, че съюзниците ще използват тази информация за целенасочени бомбардировки на железопътните линии или на газовите камери, за да бъде спряно масовото избиване на хора, обаче не се оправдават, се отбелязва в публикацията.

Щромбергер става водеща фигура на съпротивата в Аушвиц. Старшата медицинска сестра не буди подозрение у ръководството на лагера и може да се движи сравнително свободно. Което обаче не означава, че не се е намирала в опасност.

"Беше ни като майка"

Краят на войната заварва Мария Щромбергер при сестра ѝ в Брегенц. Тогава австрийските власти и френските окупационни сили активно издирват бившата старша медицинска сестра от Аушвиц. През 1946-а година тя дори попада в лагер във Форалберг, но бивши затворници от Аушвиц я спасяват. Полският комунист и бъдещ министър-председател Юзеф Циранкевич, който е един от водачите на съпротивителното движение в Аушвиц, се застъпва за нея пред французите и те я освобождават.

Оцелели от Аушвиц я описват като "майка" - например роденият през 1921-а година Едвард Пис: "Тя наистина ни беше като майка - на всички ни", казва той пред електронното издание Ö1. А бившият концлагерист Херман Лангбайн допълва: "Други се правеха на слепи и глухи, когато научаваха нещо важно. Мария Щромбергер винаги търсеше истината".

До смъртта си през 1957-а година Мария Щромбергер остава да живее при сестра си в Брегенц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Ицхак Коен, Пловдив --- Я стига сте лъгали! Нямало е газови камери. Това е било химическото чистене. Никой никога не е горил живи хора, а умрели от тиф и други заразни болести, за да спасят другите работници. На вас ви е втълпено, че целия свят трябва да работи за вас, но Хитлер ви демонстрира как вие можете да работите за света. Оттам ви иде мъката омразата към Фюрера.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нещастие нещата не се подредиха както трябва и злото, победи доброто. Вместо парфюмирани германци, долетяха ***, гнъсни, долни и криминални ***.
53
1
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
на запад има много расисти и нацисти! Хитлер си е знаел работата и само да спомена че ако Сталин не беше надвил сега щяхме да сме не с 20год назад ами с 10 напред преди другите! Израел нямаше да съществува и Хамерика нямаше да си вре носа навсякъде! това е едно ак0! има много много ак0та по цял свят!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направи добро на евреин,и той рано или късно ще си отмъсти!
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ицхак Коен, Пловдив Бе ти добре ли си!?
50
28
 
0
 
! Отговори
Ицхак Коен, Пловдив преди 2 години
За нас, евреите в България, всеки ден е холокост! Българите са расисти и нацисти, които ни мразят и искат да ни обагазят и кремират! Освен това не искат и стотинка обезщетение да ни платят, за избитите ни баби и дядовци в концлагерите на Хитлер! Българите са били съюзници на Хитлер и пращали вагони с евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония директно в газкамерите на Хитлер!
49
4
 
14
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Стига!Писна ни от жалбите на евреите!ТОЛКОВА строго било,че дори имало възможност да внесат оръжие и да организират бунт!Ставате смешни!
48
2
 
13
 
! Отговори
ужас преди 2 години
За пари евреите са бетер българите!
47
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак гаднто ,и фалшиво Дойче Веле. Ясно ми на кого е. Аман от тоя божи народ. убиха Бога ,и не се покаяха . Че и деца принасяха в жертва.
46
2
 
5
 
! Отговори
Кирето преди 2 години
Да. Българите и македонците знаем истината.От всичко разбираме и сме на първо място в Европа.Даже сме произлезли от палестинците-фалестинайците де.
45
22
 
28
 
! Отговори
Истината преди 2 години
и само да добавя, масово евреите са бягали в Гемания да се скрият от Сталин в лагерите при "лошия" Хитлер, а не само еврейката от публикацията! Хиляди са такива, особено от Украйна и Полша! Съвсем доброволно са го правели. След войната, много от тях се обърнаха по вятъра и се писаха жертви на несъществуващ геноцид, за да изкарат пара, но и доста честни и неподкупни иевреи имаше и все още има, които казват истината. Само че, на тях никой не им дава гласност по масмедиите!
44
27
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Когато историята се пише от победителите, то това не е история, а пропаганда. Адолф Хитлер е спасителя на евреите. Когато Сталин тръгва да ги избива, заради враждата си с евреина Троцки, Хитлер строи за тях лагери, огражда ги с бодлива тел и ги пази с въоръжена охрана! Вътре има концертни зали, футболни игрища и първенства, басейни, родилни домове и болници! Добре, че има и честни евреи, които казват истината! И не, газови камери никога не е имало, това е ционистка пропаганда, лъжи и изнудване!
43
4
 
17
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Има, и то голяма. Аушвиц е бил концлагер за евреи и болшевики. Съвременните управляващи кръгове в Европа са наследници на същите тези евреи и болшевики. Все едно да кажеш, че цар Николай и комунистите са едно и също, защото са обитавали една и територия.
42
11
 
22
 
! Отговори
Истина 3 преди 2 години
Повечето от милионите загинали руснаци всъщност са избити от Сталин и кликата, а след това вписани като "жертви на войната". Всъщност най-много жертви понася Германия. Путин това пък хептен никога няма да разкрие, защото ще наруши картината за "героичния руски народ", който Путин защитава от гнилия Запад. Все пак за Путин кирилицата е измислена от македонците, а езикът ни не е български, а славянския. Изобщо такова нещо като "българско" не съществува в руската историография.
41
16
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Има ли разлика между Аушвиц и КОВИД фашизма?Германия и Австрия започват да си припомнят позорни моменти от историята си.
40
16
 
20
 
! Отговори
Истина 2 преди 2 години
СССР удържа германската армия, благодарение на американските доставки и на западния фронт, поддържан от англичаните. Западът спаси СССР. Путин и това знае, но и него няма да признае.
39
9
 
23
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Според документалния филм на евреина Д. Коул, газовите камери са бутафория и са построени от червената армия, за да прикрият собствените си зверства в Източна Европа. Повечето от тези зверства(като клането в Катин) са приписани на немците, които не са могли да се защитят. И Путин знае всичко това, но никога няма да го каже, защото е лъжлив лицемер като всички останали. Това е историческата истина.
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете Солженицин. Да ви поразкаже заметодите на КГБто. Всичко е подкрепено с документи.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не ни поразкажат малко за поне един лагер на ГУЛАГ. Невските лагери са няколко, където е имало предимно евреи. Вруските лагери загинаха 20 милиона главно руснаце. През 43та година при изселването на българите в Азияя по пътя загиват 43 000 души. Айде малко без номера другарю Мюлер. Аман от комунистически лъжи.
36
9
 
28
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Владимир Путин ЗНАЕ точния брой на загиналите в трудовите лагери, тъй като цялата документация е била иззета от руснаците, а германците са били перфектно стриктни в данните. Там е упомената цифрата 76 574 души починали във всички концлагери. Няма никакви милиони изтрепани евреи в лагерите, както твърдят "потърпевшите". "Газовата камера" за работещите е била псевдоним на "химическо чистене". Христос е бил евреин, но въпреки че съм християнин ИСТИНАТА ми е най-мила.