Експерт: В Казахстан приключва преходът от епохата "Назарбаев"

Президентът опитва да овладее цялата власт, но и да гарантира сигурност
6 яну 2022 16:06, Елка Василева
89
Експерт: В Казахстан приключва преходът от епохата "Назарбаев"
Снимка: архив, БГНЕС

Отвъд социалните причини за размириците в Казахстан там приключва преходът от голямата епоха „Назарбаев“. Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Нина Дюлгерова, специалист по международни отношения.

„Приключва преходът от една голяма епоха, наречена „Назарбаев“. Той беше доайен на практика, последният, който беше президент и още от съветско време заемаше високи политически позиции в Казахстан. На 20 март 2019 година Нурсултан Назарбаев доброволно се отказа от поста, но си запази много ключови позиции. Правителството подаде оставка – там почти всички бяха хора на Назарбаев,“ припомня експертът.

Още по темата

Според проф. Дюлгерова президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се стреми да утвърди едноличната си власт и да се дистанцира от предшественика си. Тя допълни, че през последните две години Токаев в свои изявления е говорил за постепенно превръщане на страната „в модерна държава, с възможности за демократичност, за повече партии“.

Специалистът акцентира върху клановите общества във всяка от държавите в Средна Азия, но посочи, че в Казахстан ситуацията е по-сложна.

„В Казахстан не става въпрос за различни кланове. Става въпрос за нещо много по-важно – смяната на властта по хоризонтала и вертикала няма как да бъде направена от един път, за една година или две. Това е много сложна държава. Те са 16-17 милиона, но са с много религии, с много националности. Страна, в която доста деликатно трябва да се подхожда вътре. Досега Назарбаев баланса го държеше. Това, което прави в момента Токаев, е свързано с това да овладее цялата власт, но същевременно да гарантира сигурност,“обясни Дюлгерова.

Казахстан е ключова държава в азиатския геополитически вектор, подчерта проф. Нина Дюлгерова.

„Най-важно е в Казахстан да се запази политиката на сигурност, предсказуемостта и най-важното: статуквото. Всяка промяна в тази ключова държава в азиатския вектор би довела до един много неприятен резонанс, който много бързо би отекнал и към другите части на земята.“

„Аз съм склонна да приема, че става въпрос за запазване на статукво, а не за външен сценарий за разрушаване на това статукво“, коментира историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
ДО SD преди 2 години
Всичко което пожелаваш на Руските войници,да ти се връща стократно на семейството ти на всичките ти близки и да ти тегне прокоба до девто коляно, овца такава!!!!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ислямска държава на ЦРУ, САЩ и Европейския съюз се е прицелил в Казахстан. Там пращат главорезите си да правят цветна ислямска революция. Казахите ще бъдат излъгани като украинците. Те са наивни и не знаят какво ги чака. Запада ще ги хвърли в гражданска война, глад, бедност.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестиращите в Казахстан са леви и комунисти, които си искат Назърбаев и да продължи евтината енергия. Те не знаят какво ги чака в либерализацията и приватизацията на енергията. Нека да питат ЦРУ и Европейския съюз колко струва бензинът и нафтата и пропан-бутанът в ЕС. ЦРУ им даде пари и оръжие и много лъжи , за да извършат това, което направиха ЦРУ в Украйна.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо "мирно протестиращите" в Казахстан режат глави? Да не би да са от "умерените мирно протестиращи" съгласно критериите на CNN?
51
3
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Казахите са нападнали Казахстан и Русия идва на помощ.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До sd Леко пич. Ще получиш .
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 Не знам къде си я видял тази икономика. Аз виждам разорени предприятия навсякъде. Рекорден БВП казваш? А за рекордния външен дълг нещо да кажеш? 44 милиарда долара!!!
48
13
 
1
 
! Отговори
sd преди 2 години
моля се богу да избият повече руски войници.не просто да ги избият, но да ги порят и дерат живи
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До GAME OVER Не забравяй да си мислиш същите неща, когато, след като установят пропутински режим в България, дойдат да те "разчистят", ако имаш забележки към това, че те държат на къса каишка и в бедност. Тогава ще е пак така: ще обявят, че си "***". Всички врагове на режима са такива. По правило.
46
6
 
3
 
! Отговори
sd преди 2 години
нищо не е приключило - докато русоидите като нина дюлгерова не си заминат до крак
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 Не съм сигурен кои държави имаш предвид, но аз не се сещам за нито една държва, в която тоталитарния режим е бил премахнат, в която подкрепящите го да са спрели да се опитват да влияят: типичен пример е Ирак. Откакто Ирак е "самостоятелен" Иран се опитва да го дестабилизира и на практика има военно присъствие там, ОСОБЕНО след изтеглянето на американците. Как страната да се нормализира, когато диктатури продължават да вилнеят там?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НикогаПовечеСДС-Чума "Резултатът ще го видят след 32г.:унищожена материална база,изкормена държава, ограбени спестяванията на хората,ограбени природни ресурси.Примерът им е БГ-Коч ина та ,но не проглеждат." България днес има рекорден БВП, РЕКОРДЕН ИЗНОС, българите имат РЕКОРДНИ спестявания и българската икономика оперира в КОКУРЕНТНА среда, тъй че, приятел, си се назобил с лъжи и заблуди. България НИКОГА не е била по-добре от сега като държава.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66 Съгласен съм с теб. Но кажи ми в коя богата на ресурси държава, освободена от тоталитаризма, хората са заживяли по-добре? Някои хора точно затова освобождават от тоталитаризма богати на ресурси страни, за да заживеят там хората по-добре. И забележи, има и бедни страни с тоталитаризъм, но тях, кой знае защо, никой няма желание да ги освобождава.
42
4
 
7
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Започва началото на англо-саксонския-краварски Майдан.Резултатът ще го видят след 32г.:унищожена материална база,изкормена държава, ограбени спестяванията на хората,ограбени природни ресурси.Примерът им е БГ-Коч ина та ,но не проглеждат.И тези ще се наскачат някога,ама когато видят,че ходят с кръпени ***,когато вече ще е късно .
41
1
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Започва началото на англо-саксонския-краварски Майдан.Резултатът ще го видят след 32г.:унищожена материална база,изкормена държава, ограбени спестяванията на хората,ограбени природни ресурси.Примерът им е БГ-*** ,но не проглеждат.И тези ще се наскачат някога,ама когато видят,че ходят с кръпени ***,когато вече ще е късно .
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат и петрол и газ и пак ядат дървото. Комунизма не прощава.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дядо йоцо гледа "Сега ще ни разказват как ЦРУ, Меркел, Сорос, са провокатори разбунили шепа терористи в Казахстан и как руската армия ще донесе свободата на народа." Те ВЕЧЕ го разказват. Трагедия е и то това, че много добре осъзнават какво се случва и какво точно защитават.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 "Не знам как живяха досега в Казахстан хората," Ами, поинтересувай се, бе, другарю, за да разбереш, че една от най-богатите на природни ресурси държави в Средна Азия, хората живят като скотове. И защо това е така? Или викаш, ще се правиш че не знаеш и всичко е наред?
37
5
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Сега ще ни разказват как ЦРУ, Меркел, Сорос, са провокатори разбунили шепа терористи в Казахстан и как руската армия ще донесе свободата на народа.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 "Русия я помолиха за помощ, приятелю. Затова прати войски. Правиш ли разлика? Явно не, щом не питаш какво търсят там западните провокатори." Приятелю, аз говоря за приказките на Русия за държави, които СЪЩО са си поканили натовски войски (даже някои от тях са членове на НАТО). Пробвай някое друго извинение за двуличието на Кремъл?