Няколко китайски бойни самолета прелетяха край Тайван

Китай няколко пъти се обръща към САЩ, че си „играят с огъня“
2 авг 2022 12:52, Йоана Цонева
54
Няколко китайски бойни самолета прелетяха край Тайван
Снимка: БГНЕС

Няколко китайски бойни самолета са прелетели в близост до линията, разделяща Тайванския проток между Китай и Тайван. Това се случва часове преди очакваната визита на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, заради която Пекин предупреди сериозно Вашингтон.

Китай няколко пъти се обръща към Щатите, че си „играят с огъня“, като дори президентът Си Дзинпин предупреди колегата си Джо Байдън със сериозни последствия в телефонен разговор. Според източници на CNN, както и според тайванските медии – Пелоси все пак ще посети самоуправляващия се демократичен остров, който през миналия век се отцепи от Китай, но Пекин все още го счита за своя територия.

В допълнение на китайските самолети, прелетели над Тайванския проток във вторник сутринта, няколко китайски бойни кораба са останали разположени в близост до неофициалната гранична линия, предаде „Ройтерс“. Източник на агенцията казва, че плавателните съдове и самолетите са се доближили прекалено много до тази медиана – действие, описано като „твърде провокативно“. Една от въздушните машини дори предприела тактически ходове, с които за кратко „докоснала“ условната линия в протока, след което заобиколила към другата страна на Тайванския проток, докато въздушните сили на Тайпе били в готовност и в близост до случващото се.

Тайванският министър на отбраната каза във вторник, че около острова се провеждат цялостни военни действия, което води до разполагане на сили в готовност за реакция срещу „вражеска заплаха“. От Пекин не са коментирали ситуацията.

В югоизточния китайски град Сямън, разположен точно от другия край на протока и дом на множество военни, жителите свидетелстват с публикации в интернет за движение на бронирани машини.

В китайските социални медии се появиха както тревога от потенциален конфликт, така и патриотичен плам заради перспективата за обединение с Тайван, а темата за посещението на Пелоси стана най-популярната в социалната мрежа Weibo.

Източник, запознат с маршрута на Пелоси, заяви, че повечето от планираните срещи, включително с президента на Тайван Цай Инг-уен, са насрочени за сряда и че е възможно делегацията ѝ да пристигне в Тайван едва в началото на този ден. Посещението ѝ все пак остава обгърнато в несигурност – дали ще кацне в Тайпе след Малайзия, при положение че не е обявила такова посещение в Азиатската си обиколка, и дали ще пренощува в Тайван.

Още по темата
Тайванският вестник Liberty Times съобщи, без да посочва източници, че делегацията на Пелоси трябва да пристигне в 22:20 ч. местно време във вторник. Тя вече беше в Сингапур този понеделник, днес кацна в Малайзия, а в обиколката ѝ са обявени още визити в Южна Корея и Япония. От Белия дом съобщиха, че председателката на Камарата на представителите „има право“ да отиде в Тайван.

Четири източника съобщиха, че Пелоси е планирала да се срещне с малка група активисти, които открито говорят по темата за човешките права в Китай. Това било планирано за сряда следобед. Според източник, пряко запознат с въпроса и цитиран от „Ройтерс“, срещата вероятно ще се състои в Националния музей за правата на човека в столицата Тайпе, предаде "Актуално".

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен заяви, че ако Пелоси посети Тайван, това ще бъде "груба намеса във вътрешните работи на Китай", и предупреди, че "Китайската народноосвободителна армия никога няма да остане безучастна". Запитан какви мерки може да предприеме НОАК, Джао отговори: "Ако тя се осмели да отиде, нека изчакаме и да видим".

Реакциите на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или още "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Китай, че Тайванският проток не е международен воден път. Това заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред репортери във Вашингтон в понеделник.

"Няма да се хванем на въдицата или да участваме в дрънкане на саби. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени", каза Кърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги джурналисти образовайте се - Тайван никога не се отцепвал от Китай! Вземете да прочетете нещо за китайската гражданска война, нещо за Чан Кайши и т.н., аман от простотия.
44
3
 
3
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
добрият краварски терорист е само размазаният !БИй американсакта агресорска паплачччч!БИЙ СМЕЛО БИЙ !ДА ги смелим !
43
6
 
4
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Добър ход на Америка, определено хитър. Да видим отговора. Жълтите ковидари знаят, че ако се осмелят да направят провокация, ще има доста кофти отговор, може и ядрен. Мужикистан затъва в Украйна, да видим жълтурите дали ще сглупят като късия тра=верс от Кремлин:)
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди последните президентски избри в САЩ някои анализатори предрекоха, че ако демократите спечелят избориъе ще подпалят света. Тези не се спряха. А, тази мумия....дето скъса копие на реч на Тръмп....
41
1
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Не ми отговори на въпроса. Ще си съгласен ли ако САЩ кажат Родопите да се отделят и да бъдат ПРОТУРСКО насочени?
40
0
 
3
 
! Отговори
До до до 36 преди 1 година
А ти ще си съгласен ли Родопите да се отделят и да бъдат протурски насочени?
39
1
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Съветвам *** (=нео-комунисти от троцкистки тип, каквито няма и в Русия!!!) да не се бъркат в политиката на Китай: нито я разбират, нито пък мнението им има значение. Тайван е китайска територия, населявана от китайци, говорещи КИТАЙСКИ. Те го казват. Имат проблем с политическото ръководство на континентален Китай, което е добре дошло за военните концерни в САЩ. Това е! САЩ НЯМАТ ШАНС ТАМ - САМО МОГАТ ДА УСКОРЯТ ЗАЛЕЗА СИ! Дали ми харесва, питате? Ааа, това е съвсем друг въпрос.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До 36" - не е признат само защото Китай заплашва да го унищожи, ако бъде признат. Това е единствената причина. Която само демонстрира какво се случва, когато оставиш психопати като Си и Джуджин да си правят каквото искат прекалено дълго време.
37
4
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Острова не е независим. Не е признат за държава дори от САЩ. В ООН се води като Китайска автономна територия, както е и Шанхай.
36
6
 
4
 
! Отговори
Зaпознат преди 1 година
Тайван е китайски, както крим руски
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 - то никой не се радва на възможността за 3-та световна, освен китайските танкита и българските съветофили, на които също само танкове и бомби са им в *** глави. Но ако се отстъпва пред човеконенавистни режими, после те ти се качват на главата и стават още по-нагли. Да, труден момент в историята е, особено около 17:00-17:30 българско време днес, но това е положението. Ако се отмени визитата, Китай ще се почувства безнаказан, а всички знаем Хитлерчо какво направи в този случай
34
6
 
2
 
! Отговори
Тая преди 1 година
мумия що не си седи дома ти не си харчи парите а тръгнала да се бута насам натам.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай какво иска от един независим остров с демократично население. Осъзнават ли жълтурите, че никога когато си вкусил свободата няма как да се върнеш в тази соц. пумия. Осъзнават ли, че стандарта на живот е 3 пъти по-висок от този в Китай. Как ще накарат на сила 25 млн. да станат скотове и роби за един ден. Както Джуджето си мислеше, че в Украйна ще го посрещнат с цветя и рози е работата.
32
2
 
8
 
! Отговори
До До #26 Хамерикано преди 1 година
Ами то Донбас беше се отделил бе. Украинцките нямаха влияние там последните 8 години. А проблем ли ще е и Кърджали да се отдели от БГ?
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седя пия си кафето чета коментари... И не мога да повярвам на очите си. Как само се радвате на възможността за 3-та световна, че дори я насърчавате. Ако сте учили история ще знаете, че преди малко повече от 100 години започва война наречена 1-ва световна горе долу по същата причина. Само че там е убит престолонаследника на вече минала световна сила при визитата му в чужда страна. Колелото се върти, но хорара си остават все същите у-р-о-д-и
30
4
 
11
 
! Отговори
Брежански преди 1 година
Китайците отстъпиха пред Съветския съюз навремето, американците също бързо ще им свият сърмите.
29
13
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
не им стиска на американците да я пратят тая мумия там ....
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мяу - по какво се познават руските платени тр...лове? По това, че всичко свързват с рашистан.
27
13
 
10
 
! Отговори
До #26 Хамериканофил преди 1 година
А ти ми обясни защо за Република Китай ( остров Тайван ) и Косово не е проблем да се отделят, а за Донбас е проблем?
26
3
 
3
 
! Отговори
Ahahah преди 1 година
Пука им на Китай за Тайван баш в момента с дълговата им криза, тестват колко силни са САЩ и как ще отговорят на провокацията. Особено важен момент след като преди три седмици обявиха, че обмислят с Русия алтернативна резервна валута. Без петродолара щатите са поредната бензиностанция с ракети и открадната технология.