Германският бизнес: Гърция излиза от еврозоната!

Еврозоната трудно ще стигне до споразумение с това гръцко правителство
6 юли 2015 18:52, Бойчо Попов
17
Германският бизнес: Гърция излиза от еврозоната!
Снимка БТА

Ръководителите на двете водещи германски бизнес асоциации заявиха, че не виждат никакъв начин Гърция да остане в еврозоната след вота в неделя.

"Не, ние няма да можем да го избегнем" (излизане на Гърция от еврозоната, б. ред.), заяви пред Ройтерс Антон Бьорнер, ръководител на Асоциацията на германските износители, когато бе попитан дали така нареченият "Grexit" е неизбежен.

Георг Фареншон, ръководител на Асоциацията на германските спестовни банки, заяви: „С вота „Не" гръцкият народ се изказа против основите и правилата на единния валутен блок. Като следствие Гърция трябва да напусне еврозоната“.

"Вървим в посока на Grexit. Еврогрупата по всяка вероятност няма да се подчини по време на преговорите. Въпросът ще е какво ще искат да получат гърците – колко голямо ще е приблизително желаното опрощаване на дълга“, смята и Юрген Михелис, главен икономист на германската банка  BAYERNLB, цитиран от DPA. По думите му Ципрас ще се появи на преговорите с нараснало заради резултата от референдума самочувствие. „Еврогрупата има избор - или да загуби лицето си, или да рискува с Grexit и по този начин да навлезе на непозната територия."

„Рискът от Grexit се увеличи значително след референдума. Възможен е ужасен край, вместо ужас без край“, смята Холгер Шмидинг от Berenberg Bank.

По думите му еврозоната трудно ще стигне до споразумение с това гръцко правителство. „Кабинетът парализира така икономиката, че финансовите нужди на страната скачат с всеки ден. Това затруднява много кредиторите да предложат нещо, което би било достатъчно“.

Най-вероятният сценарий след вота е излизане на страната от еврозоната, смята и главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

"Гърция няма да получава никакви средства, на 20 юли няма да може да плати на ЕЦБ за притежаваните от нея държавни ценни книжа. След това следва ЕЦБ да не увеличи горната граница за спешните заеми ELA, а гръцките банки ще са заплашени от срив“, казва той. Освен това за правителството ще бъде трудно да посрещне следващите плащания на заплатите и пенсиите. В такава ситуация според Кремер на Атина няма да остане друг избор, освен да въведе нова валута, за да си възвърне способността да се разплаща. „Това ще бъде де факто краят на членството в паричния съюз".

В неделя германският вицеканцлер, икономически министър и фракционен лидер на социалдемократите в Бундестага Зигмар Габриел заяви, че "провеждането на преговори с Гърция за нова спасителна програма в създалата се ситуация е трудно за възприемане. В действителност правителството в Атина разруши последните мостове, чрез които Европа и Гърция можеше да постигнат до компромис. При отказ от правилата на играта на еврозоната, който се изразява с изказаното от мнозинството "не“ (на предложенията от международните кредитори), преговори за програми едва ли може да си представим“, заяви вицеканцлерът на Федерална република Германия.

Президентът на влиятелния германски икономически институт Ifo Ханс-Вернер Зин пък обяви, че "след като Европейският спасителен механизъм обяви в петък, че Гърция е в несъстоятелност и няма да има повече кредити за страната, тази стъпка трябва да поеме и ЕЦБ, като преустанови помощта за страната“.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРЕ,БРЕ,ГЪРЦИТЕ СА ТОЛКОВА УМНИ!ЧЕ ВОДИ НЕОТКРИТА ФИНАНСОВА ВОЙНА СРЕЩУ *** СЪЮЗ И ЕВРОЗОНА.ЗА ДА МОЖЕ ДА РУХНЕ С ГРЪМ И ТРЯСЪК,А ПОСЛЕ ТЕ ГЪРЦИТЕ ДА ЮРНАТ В ТАВЕРНИТЕ ДА ПРАЗНУВАТ ПОБЕДААА!ЕСТЕСТВЕНО ИМАШЕ ГОЛЯМ ЦЕЛ-НИКАК ДА НЕ ГИ ВРЪЩАТ,ЩОТО НЕ СТРУВАТ И ПУКНАТ ГРОШ
13
8
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
затова не ни трябва никаква еврозона ето го примерът с гърция пред насами шенген за какво ни е всеки който иска да ходи из европа може да пътувас личната си карта въпросът тука е дали имаш пари за да ходиш на туризъмкато нямаш пари какво ти пука дали сме в шенген или не
12
9
 
36
 
! Отговори
изгубени в превода преди 8 години
"Еврогрупата има избор - или да загуби лицето си,"Преводът тук не е добър. lose face = "да се посрами"
11
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България в Евразийският съюз
10
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еврозона- няма такъв филм
9
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7само че с какво ще платят едните и другите Русия се очрртава като една от най слабите икономики за миналата година а Китайската борса май се сриваОдисей 1
8
10
 
44
 
! Отговори
55 преди 8 години
До ДИОДОР КСЕНОФОНТЧух,че тези танкове не можели и да се дърпат на буксир...
7
12
 
45
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Анонимен 3Да де,Русия им иска курортите,а Китай островите.За гърците остава да им слугуват....
6
30
 
39
 
! Отговори
ДИОДОР КСЕНОФОНТ преди 8 години
НИКОГА НЯМА ДА КОМАНДВАТЕ И ДА ДАВАТЕ ЗАПОВЕДИ НА ГЪРЦИТЕ.ДА ИДВАТ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ В БЕРЛИН ПАК.., ДА СИ СПОМНЯТ ГЕРМАНСКИТЕ НАГЛИ ***, ЩЕ МИ СЕ ПРАВЯТ НА ШЕФОВЕ...НИКОИ И НИГОГА НЯМА ДА БЪДЕ ШЕФ НА ГЪРЦИТЕ.И НИЕ СЪЩО ЩЕ НАПРАВИМ ПОРЪЧКА ЗА НОВИТЕ ТАНКОВЕ ''АРМАТА''.ИДВАМЕ В ЕВРАЗИИСКИЯ САЮЗ И БРИКС.
5
24
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С над 10 бази на НАТО, собствена армия, втори по големина ВВС в НАТО, втори по големина ВМС в НАТО, Гърция може да си прави каквото си иска.Аре да видим как ще ги изхвърлят
4
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai- interesna shte e gledkata , Kitai da podaryava pari na Garcia!!A Rusia moje da izhrani garcite s mnogo grechka!
3
29
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За гърците е по-добре да излезнат от еврозоната, да въведат ограничения за немския бизнес и да се насочат на изток. Китай и Русия ги чакат.Преди това трябва да създадат своя централна банка, която ЕЦБ им отне.
2
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз смятам така
1
15
 
66
 
! Отговори
Кокси преди 8 години
Гърците са голяма работа! За толкова кратко време сътвориха толкова простотии, че и иние не можем ги надмина! Ама ние се п робвахме с комунизма и видяхме какви са резултатите, обаче умен е не тоя който не греши, тоя дето не повтаря грешките, било то свои или чужди!

Спонсорирани публикации