„Юнашкият тиган“ се роди от една идея, която стана наша кауза. Идеята за съхранение на традициите и историческата кухня. За съпреживяването при приготвяне на храна, за приятелското хортуване около огъня. За спомена от детските години, за лютеницата, пушека и бабините вкусове. Обиколихме България, готвихме в Копривщица, Трън, Жеравна, Разград, Благоевград, Сопот. Събитията на които бяхме гости, бяха посетени от хора запленени от традициите, историята и фолклора.
Академия „Кулинарен историк“ обяви своята идея за създаване на „Юнашки тиган“ по време на тържествата по случай 3- март в Копривщица през 2011 година. В продължение на година с помощта на историци, професионалисти и специалисти в производството на съдове за хранително-вкусовата промишленост, започнахме проучване и техническото изработване на „Юнашки тиган“. Автентичните съдове са били от мед и бакър, което беше и нашето желание за изработка. Но след редица професионални консултации и необходимостта от практическото ползване на съда за готвене, технолози от хранително вкусовата промишленост ни препоръчаха да бъде направен от специална стомана.
За огромен съд от мед и бакър, в който ще се готвят хиляди порции храна, е твърде опасно да не можем да контролираме окисляването на материала. Също така би било недопустимо от наша страна да не бъдем изрядни и от хигиенна и от законова основа, при всички необходими сертификати изискващи се от съответните органи. Така нашата реплика беше изработена от специална стомана, с размери на „Юнашки тиган“ – диаметър 150 сантиметра, дълбочина 20 сантиметра и тежаща 78 килограма. Дървената дръжка е уникална изработка от майстор занаятчия и е с размери 210 см.
„Юнашки тиган“ е реплика на старинните тигани от Старопланинските и Средногорските мандри. В такива тигани се е подгрявало млякото. Всички технически данни за изработката му са направени от специалисти в хранително – вкусовата промиленост и защитени с всички разрешителни за готвене. Днес „Юнашки тиган“ е като нов, една година по-късно. След 12500 приготвени в него вкусни порции, той все още блести.
Така извървяхме пътя от идеята до изработката на огромния тиган, който да е наш помощник в популяризирането на исторически гозби от Академия“Кулинарен историк“.
Първата гозба в „Юнашки тиган“ пукна заедно с пушките от Копривщица. Началото беше поставено. На 29 април, 2012 година в 7.00 сутринта запалихме за първи път огъня на Националната академия „Кулинарен историк“. Заедно с шеф Пеньо Иванов, съосновател на А. Р. И. З. – 7 се изправихме пред предизвикателството да приготвим храна в един съд, който в оригинален вид е използван от мандраджиите в Стара планина и Средна гора. Събуждахме една легенда. Легендата за старите овчари, семейните мандри и сладките приказки около огъня.
Първият български най-голям тиган - “ Юнашки тиган“ е и рекордьор в Гинес рекордите. С регистрацията си на 1 – ви май 2012 година, за най-голям тиган реплика. В момента Академия „Кулинарен историк“ очаква потвърждението за създаване на нова категория рекорди “ Съдове реплика от 17 – 18 -ти век“ в Рекордите на Гинес.
На 4 май, в София, в Южния парк в „Юнашкия тиган“ ще сварим 2500 яйца на жив огън. Ще атакуваме рекорда на Гинес за най- много хора, боядисващи великденски яйца за 3 минути. Участието е безплатно. Вземете децата и доброто си настроения и елате заедно да боядисваме яйца, както са го правили от векове по нашите земи.

Една Nvidia не е достатъчна, за да подкрепи нестабилния фондов пазар
"ИмПулс Растеж" обезценява инвестицията си в германската финтех платформа Tapline
Разходите за пенсии са нараснали с близо 12% за година към септември
Петролът се готви за седмичен спад на фона на надеждите за мир в Украйна*
Paramount, Comcast и Netflix са подали оферти за придобиването на Warner Bros.
Николай Минев с престижен приз от КРИБ за пазарно лидерство
Санкциите срещу "Лукойл" като натиск за мир: САЩ и Русия променят войната в Украйна
16 загинали и 20 ранени след падане на автобус от мост в Камбоджа
Григор Димитров се конкурира с Алкарас за престижна награда в тениса
Борисов: Петков ме арестува и си възстанових ГЕРБ
Бивш на Левски изригна по адрес на Мъри Стоилов
Германия спаси три мачбола и би шута на Аржентина
Провал за гимнастиците ни на Световното в Манила
Григор Димитров ще се бори с Карлос Алкарас за престижна награда
Шоу с 12 гола в НХЛ
ЦСКА прецаква Левски за перла на Коко Динев
Често задавани въпроси за първото бебешко легло
5 рецепти за неустоимо брауни
Задължителни ястия за 21 ноември – Ден на семейството
5 зодии с късмет в любовта в последната седмица на ноември
Поверия и обичаи за 21 ноември, Деня на християнското семейство
МЕГА Черен петък от VITAGOLD! Отстъпки, които не са за изпускане!
Мистерия: Млада жена, почина след екзорсистки ритуал
Арестуваха почерпен варненец зад волана, системно отказвал тестовете за дрога
Говорят на ученици против агресията във Варна
"Възраждане“ поиска общините сами да решават кой да управлява водата им
Варна отбелязва Деня на четенето 2025 с поредица събития на Регионалната библиотека
Хороскоп за 22 ноември 2025
Слънчева буря сви щита на Земята – стана пет пъти по-малък от нормалното
Целувките не са човешко „изобретение“
До 2100 г. лятото в Европа може да стане по-дълго с 42 дни
Създадоха истински костен мозък от човешки клетки
Учени откриха специален тип имунни клетки, които забавят стареенето
Протуберанс, 80 пъти по-голям от Земята, се откъсна от Слънцето