Кучето изпада в депресия, ако не може да спаси човек

Най-голямата радост за кучето спасител е да открие живо същество, дори това да е и кръвният му враг – котката
22 юни 2007 15:35,
13
Кучето изпада в депресия, ако не може да спаси човек
Най-голямата радост за кучето спасител е да открие живо същество, дори това да е кръвният му враг – котката. Снимка: Булфото
В последно време спасителите използват все по-съвършена техника. Но кучешкият нос продължава да бъде незаменим при издирване на хора, останали под развалини или затрупани от снежни лавини.

Кучето може да различи миризма, разтворена във въздуха в съотношение едно към десет милиона. Едно куче спасител заменя труда на десетки души.

Швейцарски планински спасителен екип провел експеримент. На площ от 10 000 кв.м. в снега на дълбочина от 2 метра бил заровен “пострадал”. Екип от 20 спасители, въоръжени с лавинни сонди, търсят човека 4 часа, а кучето го намира за 12 минути.

Първите кучета спасители се появяват преди няколко века. Те са били използвани за издирване на отклонили се от пътя при снежна буря. В продължение на 300 години породата кучета, получена от монасите от манастира Свети Бернар в резултат на успешна кръстоска между нюфаунленд и немски дог, са помагали да бъдат намерени изгубили се пътници. Тези кучета – санбернари, често биват изобразявани с малко буренце бренди на шията си.

А историята на едно от тях – Бари става легенда. През 12-годишната си кариера в швейцарските Алпи този санбернар спасил 40 души. Сред спасените било и почти замръзнало момченце, който бил затрупан от лавина заедно с майка си.

Бари лизал лицето му, топлейки го, докато детето не дошло на себе си. След това момченцето било отведено в най-близката къща. Бари не успял да спаси 41-ия човек - в тъмнината той го взел за мечка и го намушкал с нож. В Париж е издигнат паметник на Бари.

Кучета са били използвани за първи път за търсене на хора под развалини през Втората световна война след бомбардировките на Великобритания. В средата на 50-те години се появяват първите центрове за подготовка на кучета спасители в САЩ, Германия, Швейцария, Франция. В наши дни за спасителни работи след падане на лавини и след земетресения най-често се използва немската овчарка, която най-лесно се поддава на дресировка.

Най-голямата радост за кучето спасител е да открие живо същество, дори това да е и кръвният му враг – котката. Сред спасителите се разказва, как куче буквално танцувало от радост, когато пред очите му изпод развалини измъкнали за опашката петел – той чукал с клюна си по бетона, докато не го чули.

А кучетата, работили на мястото на срутването на Световния търговски център, изпаднали в депресия. Според ветеринарите причината била, че те не намирали живи хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
kleo преди 12 години
А ка се казва филма с Бари?Някой знае ли?Търся от известно време,но нищо не намирам :(
12
0
 
0
 
! Отговори
Jul преди 16 години
А корейците ги ядат :-(((:http://***.youtube.com/watch?v=EUxoHgedsgI &mode=related&search=
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
"Сред спасените било и почти замръзнало момченце, който бил затрупан от лавина заедно с майка си.не е ли "което"... ха ха хаЖалко, защото аз харесвам сайта ви, но не обичам неграмотно написани неща....
10
0
 
1
 
! Отговори
Sentinel преди 16 години
Кучето е най-великото създание след човека. Няма нужда от обяснение. Понякога е по-човечно и от някои "хора"!
9
0
 
1
 
! Отговори
moe преди 16 години
ako imah mnogo pari shtqh da napravq prijut za kucheta, za hora - ne
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
abe goveda tapi nauchete se parvo da pishete i posle podavaite info. na ostanalite ,misleh si che pone jurnalistite v Bg imat neshto razlichno ot chorba v glavata si .............................pros narod prosta darjava !!!!!!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
баба ми си има лаф "страх ме е от двукраки животни"
6
0
 
1
 
! Отговори
gipk преди 16 години
само още доказателсва как повечето животни имат повече човештина в себе си отколкото мнозинството хора!
5
0
 
2
 
! Отговори
Mim преди 16 години
Дам, и аз на първо четене си помислих, че кучето е намушкало човека:)))))
4
0
 
1
 
! Отговори
Stuff преди 16 години
Spored men ne e obqsneno dobre - choveka e vzel kucheto za mechka i go e namushkal i sega ima pametnik na jivotnoto. :)
3
2
 
0
 
! Отговори
кучкар преди 16 години
да бе в такава депресия изпадат че вместо кучешка храна почват да ядат месо
2
0
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 16 години
"Бари не успял да спаси 41-ия човек - в тъмнината той го взел за мечка и го намушкал с нож."Кучето намушкало човека с нож?
1
0
 
1
 
! Отговори
v преди 16 години
ако можеще и хората да изпадат в депресия...тези в парламента най-вече