Роботът Сяо Нан пише статия – 300 думи в минута!

Първата му статия е за натоварения трафик преди Лунната нова година
11
Роботът Сяо Нан пише статия – 300 думи в минута!
Снимка: Flickr.com

Робот журналист дебютира в китайски вестник със статия за натоварения трафик преди Лунната нова година, съобщи индийското издание на Интернешънъл бизнес таймс.

Роботът Сяо Нан е създаден от специалисти на университета в Пекин. Той може да пише както дълги статии, така и хроники. Статията за трафика преди празниците е от 300 думи. Сяо Нан я е написал за една минута. Тя е публикувана от в. "Садърн метрополис дейли", който излиза в гр. Гуанчжоу.

"В сравнение с щатните репортери, Сяо Нан има по-големи възможности за анализ на данни и пише по-бързо - каза проф. Ван Сяоцзюн, ръководител на развойния екип. - Това обаче не означава, че интелигентните роботи скоро ще могат да заменят репортерите".

Експериментът показа, че засега роботите не могат да правят интервюта на живо, нито да проследят спонтанни реакции. Те не могат и да задават подходящи въпроси в зависимост от отговора.

Роботите не са достатъчно интелигентни, за да извлекат новината от разговор или интервю. Те обаче могат да са помощници на репортерите и редакторите.

Журналистите в изданието не са харасели експеримента от притеснение да не бъдат изместени от роботи, предава БТА.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
8
 
! Отговори
:) :) :) преди 4 години
От ГЕРБ са направили отдавна такива роботи. Наричат ги Български журналист. Нещо повече, освен, че всеки ден пишат по 20 статии с хвалебствия за Вожда и Учителя, много роботи от женски пол (поне по-хубавките) изпълнявали и сексуални желания на управляващия елит.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро сте без работа, смотльовци
2
0
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Извода от публикацията е че този робот е по-интелигентен и безпристрастен от повечето журналисти.
1
1
 
13
 
! Отговори
Сао Нян Са Лам преди 4 години
Хау - мой - шеф - червен мандарин - бил - партиен - секретар - в ККП - сега - голям - бизнесмен - пак - в ККП - има - жена - секретарка - любовница и - още по една - печели - много - и кара - златно - ламборгини-работят - за него - 18 900 - китачета - 1200 - такива - като - мене.
От - Богоизбраните - хора - той - от - Отбора!