1600 км за 54 дни. Американец прекоси сам Антарктида

Колин О'Брейди преминал през ледения континент със ски
29 дек 2018 07:45,
62

1 600 километра за 54 дни през Антарктида. Американецът Колин О'Брейди сам и без помощ стана първият човек в света, прекосил ледения континент. Той разказа за успеха си в профила си в Instagram, където редовно обновяваше информацията за невероятното си изживяване.

Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и най-голяма средна надморска височина.

През 1773 г. изследователят Джеймс Кук пръв пресича Южния полярен кръг и въпреки че открива множество крайбрежни острови, не вижда самата Антарктида. Следват множество експедиции до ледения континент.

В края на 2018 година човек прекоси абсолютно сам и без помощ ледената пустиня. Това е 33-годишният американец Колин О'Брейди. За 54 дни авантюристът преминал 1500 км със своите ски, влачейки след себе си 170-килограмова шейна със запаси, разказва Bulgaria ON AIR.

"32 часа и 30 минути след като напуснах последния си лагер рано на Коледа сутринта, аз покрих останалите 150 километра в един непрекъснат "Антарктически ултрамаратон” до финалната линия. Дървеният стълб на фона на тази снимка отбелязва края на ледения шелф на Рос, където свършва земната маса на Антарктика и започва морският лед. Докато дърпах шейната си през тази невидима линия, постигнах целта си - да стана първият човек в историята, който прекоси континента от единия до другия бряг, неподдържан и без помощ“, споделя О'Брейди в Instagram профила си.

Първото нещо, което е направил, след това, е да звънне на съпругата си. Американецът завършва публикацията с цитат от Нелсън Мандела - "Нещата винаги изглеждат невъзможни, докато някой не ги направи.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 5 години
След като няма покритие,как всеки ден е бил във фейса!?
41
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Преодоляното разстояние от Брейди е 1484 км. Ако въобще го е преодолял. Не ми е ясно, как е издържал 54 дни без жени. Все пак е на 33 г. момчето и му трябват мацки по няколко пъти на ден.
40
2
 
2
 
! Отговори
kpl преди 5 години
във видеото се споменава че са го следили с джипиес ,само че той няма покритие на сигнала на тези ширини
39
2
 
3
 
! Отговори
backdoornews преди 5 години
На Антарктида не живеят хора, които могат да потвърдят, че американеца Colin O'Brady изобщо е бил в Антарктида. Също както в джунглите не живеят хора, които могат да потвърдят, че израелеца Yossi Ghinsberg сам е оцелял в джунглите три седмици. На Луната също не живеят хора, които могат да потвърдят, че американците са стъпвали на Луната, но *** убеждават, че руснаците са следили всички американски полети и щом преди 50 години не са опровергали, значи е истина.
38
2
 
9
 
! Отговори
много интересно преди 5 години
Това американче слага Амундсен в малкото си джобче!Решава и тръгва,ей къде е Антарктида,чудо голямо!А пък за Скот да не говорим!Велик народ са американците,това нашия панелен *** няма даже и да си го помисли!Тия като едното нищо ще отидат и на Слънцето!Голяма работа са!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Сега остава и на луната да идат, хамериканците- без помощ, с по един IBM и малко станиол.
36
2
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 5 години
ПЪРВО И НАЙ ВАЖНО ИМА СВЕТОВНА ЗАБРАНА ЗАСВОБОДНО ПРЕЛИТАНЕ ДВИЖЕНИЕ НАД АНТАРКТИДА...С ТОВА НОВИНАТА СЕ ЗАКРИВА ОПЛЕТЕНА В ЛЪЖИ!!!!ПОНЕ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ ЧЕ ДАЖЕ АКО ИСКАТЕ НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПУСНЕ АКО НЕ СТЕ УЧЕН А ОБИКНОВЕН ЧОВЕК И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СТЕ ЧЛЕН НА МАСОНСКА ЛОЖА...ТЕЗ ПРИКАЗКИ ГИ РАЗКАЗВАЙТЕ НА ОВЧЕТО СЪСЛОВИЕ КОЕТО ГО МАНИПУЛИРАТЕ ВЕЧЕ 30Г....
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То точно там е проблема, че накрая ще направят филм точно за "панелните бай ***", може и не панелни, и не задължително от балкански произход. Само дето бай *** от балкански произход умре, верно, Алеко не доживя, но до Чикаго и назад, видя много кандидат ГМО такива.
34
6
 
5
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Могат да му се зададат много въпроси, но не и от паналените бай ***, които са по-по-най, но само на маса, докато дават акъл за всичко как се прави най-добре, а де факто, нямат два лева в джоба...
33
4
 
9
 
! Отговори
не се излагайте преди 5 години
Всеки ден по 30 км със ски(!),по непроверено трасе(!!!),и на всичкото отгоре и мъкне 170 кг багаж(!),така ли!?На тоя могат да се зададат много въпроси,но не си струва!
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След толкова лъжи, и с него да тичам, пак ще се съмнявам. То не бяха Беари оцеляващи в Родопите, Мъскове изстрелващи Тесли, скачачи от страросферата и други идиотщини.Само Петър Стойчев е пич. Плува в ледени води, там където за няколко минути трябваше да е умрял. И тези дето плуваха в същите условия, Респект.
31
4
 
8
 
! Отговори
няма начин преди 5 години
Той и Ричард Бърд отиде със самолет до Сев.полюс,цял свят се възхищаваше,пък след 50 год се оказа,че е лъжа!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е той човекът хубаво е американец, ама от коя държава е? Следващия път напишете, че е землянин или направо от галактиката Млечен път.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ком де не Кон ама разбрахме се...
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Фалшива новина!Това, че ходиш по 10км на ден не значи нищо... то по твоята логика и Кон - Емине е невъзможно.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Човек... стига сте се правили на разбирачи много ви моля изглеждате глупаво..
26
5
 
3
 
! Отговори
вервам на всичко... преди 5 години
Е-хе-ееее откога американците кацнаха на Луната ,ама сега руснаците щели да проверяват,а земята дали е плоска или кръгла можете лесно да си го обясните на всеки 2-3 км трябва да има определена деневилация ,ама няма -вътенето с 20 и косур хиляди километри също е спорно защото човек трябва да тежи различно на различни места на планетата тьй като на определени места скоростта ще е много по-висока от колкото на други
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие да не си мислите че Антарктида е равна като стадион. Там има огромни планини по 3-4-5 хил. метра и дълбоки долини, също и процепи във леда дълбоки стотици метри. Отделно че температурите падат до минус 50 градуса и има ветрове 150 км в час. Човек за да оцелее на открито при тези сурови условия 54 дни ще трябва да мъкне поне 50-80 литра газ за да стопли палатката и храната. Нещо ми намирисва цялата история!
24
8
 
3
 
! Отговори
О'Брейди - ирла преди 5 години
Но пак не разбрах - какво велико е пък направил?!..
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Фалшива новина!Дърпаш шейна на лед. Не по паветата. Не мога да разбера какъв точно е проблема...