Ползи и рискове за здравето от веган храненето

Може да намалите теглото си
22 мар 2021 23:00, Михаела Лазарова
8
Ползи и рискове за здравето от веган храненето
Снимка: Istock

Веган стилът на хранене става все по-популярен. Много хора предпочитат да започнат да се хранят само с растителна храна от здравословни или морални съображения. При веган храненето се изключват всички храни с животински произход – месо, яйца, млечни продукти и всякакви производни на тях.

Веган храненето има своите немалко ползи за тялото и здравето, но също така има и някои рискове.

Едно от най-големите притеснения на веганите и на тези, които обмислят дали да преминат на растителна храна е откъде ще си набавят достатъчно протеини. Животинските и растителните протеини не са абсолютно взаимозаменяеми. Те имат различна структура. Животинските протеини се усвояват много по-добре от човешкия организъм – около 90% от консумираните животински протеини се усвояват при хранене, докато растителните протеини се усвояват приблизително на 70%.

Това не означава, че не са еднакво важни за здравето и клетъчните функции. Има много растителни източници на протеини, които са изключително важни за организма. Сред тях са варивата, овесените ядки, ядките и семената, бобовите растения, които се славят като едни от най-добрите растителни източници на протеин.

Какво се случва в тялото, ако станете веган?

По-здрави черва

Ако преминете на растителна храна, червата ви ще са ви благодарни. Растителните храни са най-добрите източници на фибри и полезни въглехидрати, от които чревните бактерии имат нужда. Те подхранват микробиома в червата, като по този начин подобряват функциите на пробиотичните бактерии.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: кожахраненевеган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полезно е интервалното веганство - онова, което се прави по време на постите два пъти годишно. Тогава организмът се прочиства от шлаки и токсини. Но постоянното веганство причинява липса на жизненоважни за мозъчната дейност ензими. Счита се, че човек може да изкара на "резерви" от животински произход до 2- 2,5 год. После настъпват необратими изменения.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам съседи вегани, на 30 години са изсъхнали, като стафиди. Такива крайности не са здравословни и това въобще няма, какво да се обсъжда.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВеганА с недостатъчния витамин B12 как е ?!
1
2
 
5
 
! Отговори
Веган преди 3 години
До 1Има и то доста. Теглото ми е в идеални граници, тялото ми изглежда чудесно, имам много енергия , изследванията ми са в нормата всичките (нямам високо кръвно, холестерол и т.н.т.). В допълнение, помагам за запазване на околната среда и не причинявам излишно страдание.