Кои съставки на спиралата могат да навредят на очите?

Специалисти съветват колко често да я сменяте
3 апр 2021 15:20, Иванка Гъркова
2
Кои съставки на спиралата могат да навредят на очите?
Снимка: Pixabay

Използването на спирала по време на пандемия намаля драстично. Въобще, заради предпазните маски и работата от вкъщи, доста жени не си слагат онова количество грим, което имаха по лицето си преди коронавирусът да се появи. Но все пак има дни, в които е хубаво да обърнем внимание на външния си вид. Дали за срещата в Zoom или офиса, малко червило и подчертаване на щрихите на очите не е излишно.

Замисляли ли сте се от какви съставки е направена спиралата, която държите в несесера си? А проверявате ли изобщо срока ѝ на годност? Ако се разровите в интернет, ще откриете, че някои марки използват най-често комбинация от масла като сусамово, евкалиптово и ланолин. Восъкът – пчелен или карнауба е другото нещо, което се среща на повечето етикети на спиралите наред с пигменти и някои химикали, например железни оксиди. Според Byrdie, шокиращо или не, има и такива, които съдържат рибешки люспи, но не те са толкова притеснителни, колкото по-токсичните от тях, които може да ви донесат някои проблеми.

В една спирала има 10 специфични химикала, за които се твърди, че са токсични. Това са сажди, тежки метали, титанов диоксид и етаноламини, за които се смята, че дори могат да причинят рак.

„Проблемът с етаноламините е, че те могат да бъдат замърсени с причиняващи рак химикали, наречени нитрозамини“, обяснява пред Fox News Джанет Нудълмън, ръководител на кампания за безопасна козметика. Освен тях тя изброява още бензалкониевия хлорид, жълтия карнаубски восък, формалдехида и парабените в продукта като потенциално вредни. Те могат да причинят алергични реакции, сухота и дразнене по кожата около очите.

За да избегнете гореизброените проблеми, най-добре е да четете внимателно етикетите на спиралите и да не ползвате водоустойчива, която е с твърде тежки съставки. Самият факт, че се отстранява със специален продукт, насочва вниманието към това, че не е съвсем безобидна за здравето на клепачите и околоочния контур.

Колко често трябва да си купувате нова спирала, за да избегнете очни инфекции, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: спираласъставки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще отмине модата на изкуствените мигли?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я що така бре ,къде са опашките )