Защо бързото ядене е вредно?

Не забравяйте да се храните бавно и да се наслаждавате
Обновена: 5 апр 2021 20:24 | 5 апр 2021 19:52, Михаела Лазарова
4
Защо бързото ядене е вредно?
Снимка: istock

Ако се нахвърляте бързо на храната и си изяждате порцията преди всички останали на масата, вероятно знаете, че това е лош навик. Колкото и да ви е трудно да го промените и потиснете, ще се наложи да опитате, защото прекалено бързото поглъщане на храната има своите странични ефекти за здравето.

Много съвременни хора се хранят прекалено бързо заради спецификите на ежедневието, в което живеем. Нямаме време за нищо, 24-те часа на денонощието рядко ни стигат да изпълним всички ангажименти и задачи. Храним се на бюрото си в рамките на минути, понякога дори прави. Вмъкваме храната в устата си набързо между работните срещи, между пътуванията. Вкъщи гледаме телевизия, докато се храним. Правим го несъзнателно и това има своите последици.

Не само, че по този начин поглъщаме повече от необходимите калории, но и сме склонни да консумираме вредни храни. Наслаждаването на храната и бавното ѝ приемане от организма е от съществено значение за метаболизма, храненето, усвояването на хранителните вещества и в резултат на този процес – важно е за здравословното ни състояние.

Какви са страничните ефекти от бързото поглъщане на храната?

Възможно е да се появят подуване на корема, газове, усещане за разпъване и тежест. Обикновено това се случва заради поглъщането на големи количества въздух заедно с храната, който навлиза поради бързото хранене.

Освен това, когато се нахвърляте бързо на порцията си, рядко я дъвчете качествено и достатъчно дълго. Това поставя пред истинско предизвикателство целия храносмилателен тракт, който се опитва да я обработи, но се затруднява.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


4
Още от Ако щете - вярвайте
Рецептата Dnes: Френски тост с панетоне
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че кои яде бързо, в тези корона вирусни времена.
Пуснете статията като се справят с корона кризата, тогава ще е актуална.