Кои са храните, които забавят стареенето?

Диетолози назоваха продуктите, които забавят процеса
27 ное 2021 12:55, Петя Славова
8
Кои са храните, които забавят стареенето?
Снимка: Pexels


Диетолозите назоваха продукти, които ще помогнат на мъжете след 50 години да забавят процеса на стареене, мнението им е цитирано от изданието Eat This Not That! ("Яж това, а не това")

Диетоложката Рейчъл Файн посъветва добавянето на авокадо към диетата. Този продукт съдържа мазнини и витамини, които осигуряват антиоксиданти и фитохимикали за удължаване на младостта.

"Мъжете трябва да ядат разнообразни храни, богати на пробиотици, за да забавят процеса на стареене", каза специалистката по чревно здраве Кара Ландау. Тя препоръчва да ядете аспержи по-често и под всякаква форма: печени, пържени или на пара. Той е богат на пробиотици, които насърчават растежа на полезни бактерии в червата.

Диетоложката Джанет Коулман обясни, че с напредването на възрастта тялото произвежда все по-малко есенциални мастни киселини за здравето на кожата, така че след 50-годишна възраст е особено важно да избираме храни с високо съдържание на омега-3. Тя предлага да се яде риба по-често. Според нея сьомгата, атлантическата скумрия, треската, херингата и рибата тон сред най-полезните видове риба.

Специалистката Мариса Мешулам нарече консумацията на зелени зеленчуци един от най-добрите начини за забавяне на стареенето. Спанакът, къдравото зеле и руколата са богати на витамин К, който има противовъзпалително действие върху организма. Може да бъде полезен при заболявания, свързани с възрастта, като сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит и остеопороза.

Мешулам също посъветва да се включат ядки като бадеми в диетата, тъй като те съдържат витамин Е, за който е известно, че поддържа кожата здрава и млада и предотвратява мимическите линии. Не забравяйте за горските плодове и плодовете, допълва диетоложката, те също са богати на антиоксиданти и ще помогнат за поддържане на кожата млада. Ако не е възможно да се ядат пресни плодове, Мешулам предлага закупуване на натурални ягодоплодни блокчета.

По-рано американскакта диетоложка Триста Бест назова храни, които забавят стареенето на организма след 50 години. Един такъв продукт е авокадото, което може да се използва в голямо разнообразие от ястия - от сандвичи до омлети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храните, които забавят стареенето са тези, които НЕ изяждаме. Лечебното въздържане от храна и вода е най-бързо действащата подмладяваща прпцедура!
7
0
 
9
 
! Отговори
До 6: преди 2 години
Съгласен съм с теб. Едно допълнение. В статията пише да се яде сьомга (салмон на английски). Това може да е било истина преди 20 години. Сега сьомгата на паразара е силно токсична храна защото идва от ферми за риби и е хранена с отрови и антибиотици.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диетоложката е забравила най-хубавият и полезен плод - ябълката!Нито дума и за орехите! Не споменава и боровинките! За истинското (а не натъпкано със сухо мляко и палмово масло) българско овче кисело мляко - ни дума, ни вопъл, ни стон! Яжте изброените от мен продукти, вместо аспержи и авокадо! Гарантирам по-бавно стареене и доста по-спестен портфейл!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ся почвам да нагъвам аспержи на килограм! Относно богатите на витамин К храни - внимавайте, хапвайки ги в изобилие, да не се споминете от ТРОМБОЗА!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи затова у нас авокадото е толкова скъпо! Едно авокадо, изхвърляш грамадната костилка и наздраве - струва ти 2 кила месо! Месото е вредно, авокадото - полезно! Мислят за здравето ни! Между другото, дървото авокадо се нуждае от много вода, с която могат да се напоят други култури! Много алчно дърво!
3
2
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Единствената храна която забавя процеса на остаряване е bananas and plum tree.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки случай авокадото не е от тези храни.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирате да ядете и никога няма да остареете. Ще се преселите в безсмъртен свят в който няма болка мъка нито старост.