Емир Кустурица учреди спецнаграда за български филм

Режисьорът хареса "Преди да заспя" на Николай Тодоров
23 яну 2017 14:55, Петя Славова
3
Емир Кустурица учреди спецнаграда за български филм
Николай Тодоров получава наградата от Емир Кустурица. Снимка: Film Society Bulgaria

Пореден успех за българското кино в чужбина. Този път известният режисьор Емир Кустурица учреди награда за най-поетичен филм за късометражния "Преди да заспя" на Николай Тодоров.

Това стана по време на десетото юбилейно издание на международния филмов и музикален фестивал "Кустендорф".

Събитието се провежда в Сърбия. Решението за учредяване и присъждане на наградата "най-поетичен филм" за късометражния "Преди да заспя" принадлежи лично на Емир Кустурица, който е основател и директор на фестивала, отбелязват от екипа на продукцията.

Филмът "Преди да заспя" разказва за момче и момиче, които чакат дете. Младите родители обаче остават без покрив над главите си. Напускат познатия свят и се отправят към неизвестното.

Николай Тодоров завършва кинорежисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Носител е на наградата "Джеймисън" за най-добър късометражен филм на София филм фест и наградата на фестивала в Корк, Ирландия за филма си "Минутите след това" а продукцията му "Три дни в Сараево" е сред номинациите на Българската Филмова Академия за 2014.

Общо 22 късометражни филма на млади автори се състезаваха за фестивалните отличия в Кустендорф, като "Златно яйце" получи Михаел Алалу от Израел за творбата му "Трън".

"Сребърно яйце" бе присъдено на авторката от Дания Тона Отили за "Лулу в реалния живот", а режисьорът Матео Гарилио бе награден с "Бронзово яйце" за филма "В гърлото", заснет като швейцарско-аржентинска копродукция.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари