Ердоган брани мюсюлманското малцинство в Гърция

Турция настоява да строи джамии в Атина
Обновена: 7 окт 2013 14:35 | 7 окт 2013 09:14, Елка Василева
215
Ердоган брани мюсюлманското малцинство в Гърция
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган заяви, че не е проблем да бъде отворена гръцката православна семинария на остров Хейбелиада, която бе закрита преди 42 г. Той обвини гръцките власти, че не решават проблемите на мюсюлманското малцинство в Гърция, предаде БТА.

"Големият проблем е с нашите сънародници в Западна Тракия /така в Турция наричат областта в Гърция, където живее компактно мюсюлманско население/, там живеят около 150 000 наши сънародници. Но те нямат право да избират своите мюфтии. Това е много сериозен проблем. Защо не им осигурите това право? В Атина имаме две исторически джамии. Ние им предложихме, разрешете ние да ги построим, още ще ни разрешават, вече десет години чакаме", каза той. Ердоган се спря на този проблем в речта си на митинг в град Джейхан, провинция Адана.

Той заяви още, че досега турското правителство е възстановило собствеността върху недвижимото имущество на немюсюлманските общности в Турция на стойност около 2,5 милиарда турски лири.

"Ние ще продължим това, защото спазването на правата на гражданите и с мюсюлманско, и с немюсюлманско вероизповедание е дълг и грижа на държавата", каза Ердоган.

Турският премиер се спря и на ситуацията в Сирия и Египет. "Над 100 000 души бяха убити в Сирия от жестокия Асад. За съжаление, в Турция все още има хора, които го подкрепят. Но ние не желаем този режим в Сирия да продължава. Не желаем и военния режим в Египет. Заклеймяваме онези, които нападнаха мол в Кения и избиха невинни хора. Ислямът е религия на мира, ислям и тероризъм са несъвместими", каза Ердоган.

Според турския премиер за тези 11 години, откакто е на власт неговата Партия на справедливостта и развитието, в Турция е била построена над 17 000 километра разклонена пътна мрежа, във всички областни центрове на Турция и на други населени места има летища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 999*"И колко сте гостоприемни?" !? А вие като сте по-гостоприемни ,защо ги натирвате в България и Гърция !? И не ми разправяй ,че са влезли , пресекли и излезли "идеалната" ти Турция без да ги разберат преумните ви ченгета и могъщата ви армия ! Да те попитам .......толкова ли ти харесва да те псуват ,и висиш постоянно тук ?Я си дигай съдраният з....к и върви да ближеш Реджебчо !Той може да те удостои с някоя "рязана карабина " ! Тук доматени люспи не вадим !!!
187
4
 
5
 
! Отговори
до 999* преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!!
186
2
 
7
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До 192,193 Продължавай да ни забавляваш!
185
5
 
6
 
! Отговори
до 999* преди 10 години
"Днешна Турция е държава, в която хората живеят в страх и са разделени на политически, икономически и социален принцип. Демокрацията ни регресира по отношение на разделянето на властите, основните човешки права и свободи и социалното развитие и правосъдието. Гражданите се притесняват сериозно за бъдещето си. Тези неща са отразени от повечето по-големи международни организации, като Хюман райтс уоч, която постави Турция сравнително ниско по отношение на човешките права" - Кемал Калъчдароглу.
184
4
 
8
 
! Отговори
до 999* преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!! Дежурните думи на Европейската комисия много са те впечатлили. Спокойно, дупенето на Турция на килимчето пред вратата на ЕС ще продължава.
183
4
 
7
 
! Отговори
west преди 10 години
До до 173toq prost bulgar ko pravi pak tuka.mar6 v mi6a dupka.ili tam v nqkoq druga dupka
182
7
 
9
 
! Отговори
до 173 преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
181
4
 
12
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До ГръкВ твоята лична карта пише ли грък? Недей да ставаш смешен. И вие ли ще правите възродителен процес? "АЙ СИКТИР БЕ АХМАК !" Връщам ти го умножено по сто.
180
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
jalki bulgari zasto nese dorazviete malko ogledaytese molko izvin granici
179
5
 
16
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани!
178
7
 
12
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До american boyНаписал си "партийната" теза.В Западна Тракия има над 150 000 турци +помаци.Не си ходил там,поне "друга" литература да беше прочел.
177
12
 
7
 
! Отговори
american boy преди 10 години
В Западна Тракия населението е българско, това са българи приели по една ли друга причина исляма, наричани още "помаци". Но тъй-като византийците искат да ги отцепят по всевъзможен начин от България и всичко българско (точно както са правели и все още правят с българите от Егейска Македония) не им разрешават да наричат езика си български, а помашки! Помашки език различен от български може да съществува точно толкова, колкото и македонски, добруджански или пък шопски! В Западна Тракия Турци нема
176
3
 
11
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
всички хора имат равни права право на живот,право на собственост,на свобода на изразяването на мнения, право на религия, право на образование и.т.нвсяка религиозна общност има правото на молитвен храм нали така а Гърция претендира за европейска държава
175
4
 
16
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До 178,179,180 Интелектуалното ти ниво е по-ниско от "...долнопробна ***...". "Османската империя спасила от изчезване българския народ" Бъди коректен, не предполагай!Български историци са го написали."...за войнските качества на турците викате че..." Ти си питаш и си отговаряш и си викаш.Докъде с папагал-манипулаторство? "***","истински! бели!","бял","са черни" след толкова написани глупости от твоя страна предпочитам да съм ***.Стремглавото пропадане на България е от такива като теб!
174
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но всъщност не си прав, че Османската империя ни е спасила от изчезване. Това *** в днешна Турция ли те подучиха да го говориш? :))) Ти поглеждал ли си се в огледалото? Не ти ли прави впечатление, че ти си бял, а в Диарбекир са черни? :)))(А скандинавец с *** разликата правиш ли я? В гена им разлика има ли? - Майтап!)Когато идвате на тук водите *** с вас от Индия и около Индия, заварвате кюрди(кавказци ***),арменци и араби и още 100 други. Питай пак кой ви е асимилирал! :)))
173
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДолунайДа предположим, че си прав относно това, че "Османската империя спасила от изчезване българския народ". Задаваш ли си въпроса "Ако е така, тогава защо?" :)))Процентното съдържание на тюрки (истински! бели!) в България преди нейното завладяването е много по-високо от това в Османската империя.Това означава, че днес в България тюркския ген е много по-чист, по-силен, по-ясен и по-многоброен, отколкото в Турция. Ако има истински турци, те са тук сред нас, а не в Анадола. :))
172
6
 
16
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До 174,175,176 Нещастен,жалък,окаян и беден българин! "долнопробна *** от Азия и Близкия Изток" Интелектуалното ти ниво е по-ниско от тяхното. "...изтрити от лицето на Земята за едни 500 години..." Присъединяването на България към Османската империя,спаси българския народ от изчезване.На Балканите,най-толерантния ви комшия е Турция. Сърбия,Румъния и Гърция са ви нападали, но не и Турция.Въпреки възможностите,не ви е ударила в гръб.От партийните поръчкови издания ли си учиш си история?
171
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Или сега ще ми кажеш, че не сте били многобройни, ами просто много смели и добри войници? Може и малко да сте били турците, но сте имали наемници араби и всякаква друга долнопробна *** от Азия и Близкия Изток. Трябва ли да ти напомням как исляма навлиза сред тюрките в Азия? Които в миналото са били всичко друго но не и мюсюлмани!Мисля, че си достатъчно умен и сам да се сетиш.
170
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако си представим, че България беше на мястото на Франция като местоположение в Европа... А ако Франция беше на мястото на България във времето в което Османската империя завладява Балканите...То сега света щеше да познава французите като едни жалки и окаяни хорица, най-бедните в Европа, най-нещастните в света.Стига злоба към българите бе хора, какво сме виновни, че сте ни завзели с многобройност и сте разрушили нещо вече направено, нещо хубаво.
169
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Българският модел за бизнес" както беше наречен по-долу вероятно щеше да е пример за подражание в целия свят ако не бяхме погълнати от *** и изтрити от лицето на Земята за едни 500 години, така че да няма кой да продължи да уважава утвърдената с гениалност за времето си Българска държава. Ако те сложат да се развиваш в среда с кокошки, ставаш кокошкар. Ако те сложат в училище ставаш научен. Какво развитие искаш при племе живяло в шатри, когато сме имали каменни градове със сгради на етажи?