Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!

Целта на Сърбия - да запази дружеските си отношения с Русия
21 юни 2017 07:28, Елка Василева
164
Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сърбия има за цел да запази дружеските си отношения с Русия и никога няма да се присъедини към антируските санкции, каза президентът на страната Александър Вучич по националната телевизия РТС, цитирана от ТАСС.

"Ние вървим по европейски път. Нашата цел е да запазим стабилни, дружески отношения с Русия, ние никога няма да въвеждаме санкции срещу Русия. Друга наша цел е развитието на отношенията с Китай", каза сръбският лидер в отговор на въпрос ще бъде ли новото правителство на страната прозападно.

Вучич посочи също, че при никакви условия няма да признае независимостта на Косово. "Как мога да призная Косово, ако с ръка върху конституцията съм се заклел, че не признавам Косово?", запита риторично той.

Още по темата

ТАСС припомня, че при полагането на клетвата си като президент на 31 май новоизбраният президент на Сърбия предложи въпросът за Косово да бъде изнесен на обществено обсъждане.

На 15 юни Вучич предложи на парламента кандидатурата на безпартийния прозападен политик Ана Бърнабич за премиер, като й поръча да укрепи отношенията с Евросъюза, Русия, Китай и САЩ. Като основни задачи президентът определи повишаването на авторитета на Сърбия на международната арена и развитието на националната икономика.

Но утвърждаването на новия премиер се натъква на проблеми заради противоречия в управляващата коалиция относно кандидатурата на Бърнабич, което според ТАСС може да предизвика предсрочни парламентарни избори в Сърбия.

42-годишната Бърнабич е известна с прозападните си възгледи и е първият в сръбската история премиер, открито обявяващ своята нетрадиционна сексуална ориентация, което предизвика остри раздори в коалицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ, НЕ Е МЕКОТЕЛО КАТО ***.И си живеят по-добре от нас, с по-високи заплати, нищо, че не са в ЕС
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са глупави кой им иска тяхното мнение да не са част от ЕС или Сащ или велика сила я се съвземете малко!!!!
114
5
 
1
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
Русия,Сърбия,България,Грузия,Гърция-заедно!!!!Пропусна Тукменистан, Узбекистан, Таджикистан и Бимбинистан.
113
9
 
7
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Сърбите доказаха,че са достоен народ,а именно,че не са подкрепили санкциите срещу Русия.Сърбия е прекрасна и велика страна! Русия е велика и силна страна! Русия,Сърбия,България,Грузия,Гърция-заедно!!!!
112
8
 
10
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Крим,Украйна и Беларус са Руски земи;Косово е за Сърбия; Македония е за България; Цариград и половината от Турция е за Гърция. Точка!
111
8
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Поздравления на сърбите за президент! Сърбите са достоен,хубав славянски народ. Възхитен съм от тях. Държат на вярата,писмеността,езика,обичаите,народността. Александър Вучич е прекрасен и достоен човек,който има и хубаво семейство.Сърбия няма да измени на дружбата си с Русия.Няма признае Косово за албанска земя(Косово je Србиja!),няма да бъде срещу Русия. Подкрепям изказването на Александър Вучич! Ана Бърнабич трябва да бъде премахната! Не може лесбийка да е редом до нормалните сръбски политици
110
4
 
5
 
! Отговори
Азазел преди 6 години
Русия е великаБе тя велика, велика, ама какво й е великото?Технологично изостанала, с икономика колкото на Испания, с допотопна инфраструктура и лишени от състоятелност институции. Където президентът трябва да решава всичко, като се започне със законите и се стигне до разписанието на влаковете.И все някой друг й е виновен. Я световният империализъм, я юдеомасонски заговор, я Сорос, я филанкишията.Велика е руската култура, но нима френската или италианската култура са по-малко велики?
109
1
 
5
 
! Отговори
Азазел преди 6 години
"Китай винаги гласува заедно с Русия в съвета за сигурност на ООН."Гласува, ама друг път!Ами Крим?Китайските ръководители неведнъж потвърждаваха принадлежността на Крим към Украйна. vlasti.net/news/244776Я познай кой е най-големият вносител на зърно от Украйна? Пак Китай.
108
3
 
7
 
! Отговори
до 138 преди 6 години
А Китай,какво мисли по въпроса,колко е Велика Русия.Русия е регионална сила,с тежко въоражение,на политическо ниво има малко съмишленици.Една Австралия или Канада които са ,по -малко население и територии и без претенции за Великост ,имат повече международен авторитет от Русия.
107
1
 
0
 
! Отговори
Эраст Петрович преди 6 години
До ЯнаДеверенченкко"почему вы не снять эти санкции?"Какие конкретно санкции имеешь в виду, дорогая Яна? Это первое.Что касается газа, мы без него обойдемся легче, чем вы без наших денег. Это второе.И что, между прочим, несет вам большего ущерба, наши санкции или политика ваших правителей? Это третье.Можешь спокойно писать по-русски. В общем я тебя понимаю.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО и Черна гора бомбеха,но черногорците влезнаха в НАТО.
105
0
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
До Даола 130Ти пък откъде знаеш какво иска Сърбия?
104
1
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 6 години
Добре Крим е Ваш,но и Донбас ли е Ваш.Ако се спре касапницата в Донбас.ще имате по-малко врагове.
103
2
 
3
 
! Отговори
Даола преди 6 години
СЪРБИЯ НЕ ИСКА НАТО!
102
2
 
3
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Сърбия е иска да да влиза в НАТО - сърбите имат достойнство и няма да забравят бомбардировките.
101
3
 
4
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
До Сокол 9 почему вы не снять эти санкции?? Это против наш народ, мы прекратит подачу газа и будете оставаться холодным как псы...тогда что вы будете делать ?? :)) Крим всегда был наш,туда был референдум и результаты вы знаете!
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво толкова някои слепи възхваляват ЕС , САЩ и техните империалистичесщи и алчни гнусни идеи за печалби , Глобализация , *** ,Агресия , Лицемерия , мюсюлманизация...и прочие- ?!!..Та ни принудила са ходим по Чужбина - да работим , отделени от деца и семейства и роден край ,; Да ни считат като 2 ръка хора , унижавани , експлоатирани , - да ходим та Гурбет - като след Руско- турската война и 1-та Световна ...?!.. И да се считаме като Не мили - Недраги ..?!! ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА ?.
99
3
 
1
 
! Отговори
Антируски санкции? Н преди 6 години
ЕС и НАТО - никога! предупредени сте! после да не хленчите като руснаците сега?
98
7
 
7
 
! Отговори
Гей-наблюдател преди 6 години
управинк с позиция, не като нашите женски полови органи
97
3
 
2
 
! Отговори
Гео-наблюдател преди 6 години
Сърбия скоро няма да получи покана за ЕС.