Хванаха сърбин, готвил атентат в центъра на Белград

Канел се да открадне камион и с него да гази хора по улицата
8 сеп 2017 12:15, Елка Василева
14
Хванаха сърбин, готвил атентат в центъра на Белград
Снимка: архив, Reuters

В Белград е арестуван Игор Деспотович – сърбин, уахабит, който е подготвял кърваво терористично нападение в центъра на сръбската столица.

Деспотович, който приел исляма преди няколко години, е поддържал постоянна връзка с лидери на Ислямска държава, пише сръбското издание "Информер".

Той е бил задържан на 30 август в момент, когато се канел да отвлече камион, с него да връхлети на Кнез Михаилова улица и да прегази колкото се може повече хора.

У арестувания са открити подробни планове за нападението, както и преписка с радикални ислямисти от Сирия и Западна Европа.

Източници на изданието от сръбските служби за сигурност казват, че в дома си, в лаптопа си и на мобилния си телефон Деспотович е имал подробни чертежи и планове за нападението, което е трябвало да изглежда като това в Барселона от август тази година, когато мароканецът Юнес Абуякуб връхлетя върху пешеходците на „Рамбла“. Тогава загинаха 13 души, над сто души бяха ранени.

Според досегашните информации Деспотович е действал самостоятелно, но службите за сигурност интензивно проверяват всички следи, които биха могли да доведат и до други радикални ислямисти, готови по нареждане на ИД да убиват в Сърбия.

Позовавайки се на свой източник, "Информер" пише, че Игор Деспотович е станал "оперативно интересен" за сръбските власти през август 2016 г. "Той беше един от най-активните хора в разпространяването на пропагандни материали на радикалните ислямистки групи, по-специално ИД. Въз основа на оперативни данни Деспотович беше набелязан като някой, който потенциално би могъл да бъде вербуван с крайна цел извършване на терористични актове", обяснява източникът.

След арестуването на Игор Деспотович нивото на сигурност в Белград е вдигнато на най-високото ниво. Засилена е оперативната работа на службите, както и присъствието на терен.

Бившият шеф на сръбската полиция Марко Ницович смята, че опасността за Сърбия от тероризъм е голяма.

"Очевидно нас ИД ни е набелязал като мишена. Това изобщо не е чудно, тъй като се знае, че 5000 души от Косово, Санджак /Сърбия/ и Босна и Херцеговина воюват за ИД. Всички те са опасни. Освен него вероятно има и "спящи" агенти, които само чакат да бъдат активирани. Възможните цели за нападение са големите търговски центрове и пешеходните зони. Сръбските служби за сигурност трябва да обменят информация с колегите си от държавите с голям опит с терористичните нападения. Имам предвид преди всичко Русия, Израел, Германия, Франция, Испания", каза Ницович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
demograph преди 6 години
И наивниците тук им се ловят като мухи...тоя народ не поумнява и това си е.
13
0
 
1
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Айдеее...тия от ИД вече и за *** не стават. Носят си чертежите, имената съучастниците, на шефовете си, адресите, телефоните, e-mail адресите, та и графика и местата за атентати. А компютъра е оставил да работи на активен режим за да не се потят програмистите от УДБА-та./Тва КГБ-то няма грешка./ Сега сърбите ще разгромят някаква огромна ислямистка мрежа из целите Балкани...и руснаците ще им ръкопляскат. Щото в Черна Гора и Македония я оплескаха.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега да го вържат отзад за камиона и да минат по начертания от него маршрут. ще му избият радикализма от главата !
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези явно АКЪЛА им стига само да се правят на шофьорчета.
10
0
 
10
 
! Отговори
Кастилия и Арагон преди 6 години
До Сен Тропеот Балканите със сигурност, Испания се огради с триредова модерна израелска ограда и засили морската охрана с нова техника
9
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости, сърбите си правят самореклама. Същите номера ги играе руското ФСБ.Имал подробни планове как да гази хора с камион... Сигурно си е начертал схема на *** далите и инструкции как се върти волана?
8
1
 
33
 
! Отговори
Сен Тропе преди 6 години
Каква амеба требе да си, за да приемеш исляма?!!! Сърбите не си поплюват. В Косово и Босна и Х масово араби изкупуват имоти. Явно от Балканите ще тръгне инвазията.
7
1
 
25
 
! Отговори
US посолството преди 6 години
Това не е вярно, уахабизма е много мирна религия, проповядваща любов между народите. Нашият приятел С.Арабия така ни каза.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Аркан за такива.
5
2
 
16
 
! Отговори
амок след кома преди 6 години
До Анонимене той Игор от уахаби школата за будисти Пазарджик-Пловдив-Асеновград със специализация в северното медресе Шумен-Разград-Силистра, обаче хелзинкските адвокати ще ти обяснят, че като дете бил много послушен в детската градина
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го пускат за 2 мин при агитката на Звезда или Партизан да видим дали няма признае и за атентата срещу Кенеди.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A у нас дали няма Деспотовичи, не ми се мисли...
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
U Србijу знаят как да се справят с такива. Жалко за тоя, че са го хванали жив... гледайте сега "човешки права" :))
1
1
 
27
 
! Отговори
С. Арабия преди 6 години
Уахабит? Интересно кой ли беше тоя американски съюзник дето хвърля милиони за проповядване на "правата вяра" (уахабизма) на балканите...?