Ще е опасно за Европа, ако Западните Балкани не са в ЕС!

Бившият македонски вицепремиер Никола Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria
17 май 2019 18:00, Елка Василева
12
Ще е опасно за Европа, ако Западните Балкани не са в ЕС!
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Много опасно и за Балканите, и за Европа ще бъде, ако Западните Балкани не се интегрират в Евросъюза и не приемат европейските ценности. Това казва Никола Тодоров, бивш вицепремиер и министър на образованието и здравеопазването на Република Северна Македония по времето на управлението на Никола Груевски и ръководител на реформаторското крило в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пред Bloomberg TV Bulgaria.

Регионът на Западните Балкани трябва да се обърне към бъдещето, казва Тодоров. Според него реалните проблеми на гражданите са свързани с   жизнения стандарт, а случващото се в последно време в региона е свързано с искането за по-висок стандарт.

Това е, което мъчи народа, казва Тодоров, а не го мъчи историята или необходимостта от размяна на територии.

Той обяснява, че по-висок жизнен стандарт не означава само по-висока заплата, но и по-висок стандарт в администрацията, съдебната система, здравеопазването, образованието, тоест една уредена държава. В тази връзка Тодоров отбелязва проблема с емиграцията на хората, което води до загуба на потенциала за развитие на държавите в региона.

Според Тодоров ЕС трябва да подаде ръка на региона, за да се постигне по-висок стандарт и да се приложат европейските постижения.

Балканските национализми могат да доведат държавите от Западните Балкани до катастрофа, смята Тодоров и казва, че най-добрият начин за противопоставяне е интеграцията и приемането на европейските стандарти.

С членството на Северна Македония в НАТО се нанася траен удар върху мечтите за Велика Албания, която включва и части от Македония, казва Тодоров, който между впрочем не използва новото име на страната Северна Македония.

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от Балкани
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никакво обединение с тая паплач....
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе, Никола Тодоров, недей да ме лаеш -български превод - лъжеш. Ти си точно толкова българин, колкото съм и аз. Я се зафатяй да ги обединиме двете държави, а не ми се офлянквай. Какво такова, немало история - има и тя е единствена. С ваште македонски евгейчовци, бъркайте в хралупата на катерицата, ако ме разбираш.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Че много хубаво.............КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА тая с-ка-па-на еуропка???? Ако ще да се затрива, ако ще да гибне!!! НИКОГА НИЩО ХУБАВО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ тия моше-нни-ци!! И няма да видиме! Само грабеж и опрос-тач-ване!
5
0
 
4
 
! Отговори
хъша преди 5 дни
хахах
реалността е че на балканите с нашия манталитет няма оправия
ЕС още си блъска глават в стената че ни прие толкова прибързано
а с тези чепати македонци хептен ще се изпотят
4
1
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 дни
потрива ръчички в стил балкански мошенник очакваш потоците евро от европейските данъкоплатци да завалят в джобчето му по подобие на нашите мошенници
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще е опасно, ако Албания и Северна Македония влязат и станат входна врата за ислямски фундаменталисти. Глупавата Западна Европа трябва много да мисли и да не се хваща на глупосттите на Боко за Западните Балкани.
2
5
 
9
 
! Отговори
jojo преди 5 дни
видехме го великиот европски стандарт в булгаристана
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Eu pensii ne miserii 189 lv 295 lv da gi. Simat deputati i vijda bkp boiko s magistrali nama nahrabeni v bg stiga penisi s nagistrali remonti s eu milioni