Хотелиери в Турция: Новият данък "престой" - неприятна изненада

Събирането му от вече платилите почивката си може да е проблемно
Обновена: 11 дек 2019 09:40 | 10 дек 2019 22:40, Елка Василева
40
Хотелиери в Турция: Новият данък "престой" - неприятна изненада
Снимка: архив, Reuters

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си, може да бъде проблемно за туроператорите.

Гостите ни са платили за почивки за 2020 г. още преди решението за въвеждането на данъците за престой в хотели. Това ще се превърне в истинска неприятна изненада за тях. По закон ще трябва да налагаме този данък на клиентите ни, посочи Айък.

На 7 декември в турския Държавен вестник ("Ресми газете") бе публикуван законът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган. Законът съдържа положение за въвеждане на допълнителен данък от 2 процента за престой в хотели на територията на страната. Първоначално - от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на един процент.

Хотелиерите ще трябва да го маркират в сметките на клиентите за престоя им в хотел. Президентът има правомощия с указ да го намали наполовина или да го увеличи двойно.

Данъкът ще бъде налаган за престой в хотели, мотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги. Законът важи и за посещения в развлекателни паркове, аквапаркове, ресторанти към хотели и др.

Данъкът няма да бъде налаган за престой в студентски общежития, пансиони и почивни станции за учащи.

Против новия данък се обявиха не само хотелиери, но и редица турски политици, главно представители на опозиционната Народнорепубликанска партия.

Инициатор за въвеждането на данъка е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, припомня БТА.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Да ама преди 3 месеца
Бали е единственият остров в Индонезия, който не е ислямски. За това е и толкова много посещаван ;)
28
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 месеца
Вчера беше избран нов Цариградски патриарх - епископ Сахак Машалян и хотелиерите следва да потърсят съдействие от Негово Светейшество.
27
1
 
3
 
! Отговори
ООО АМИ ДАААААА . . преди 3 месеца
Много приятна новина за мен . . .
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
българите винаги са били прости хора и такива ще си останат коментарите по долу го доказват!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво пречеше данъка да влезе в сила от 2021г
--------------------------------------
Требе се пълни хазната с кинти по-рано. Ти ли ще компенсираш тия няколко десетки милиона евро? :)
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туристическа такса има и у нас,също в Италия и Гърция къде аз почивам.
23
14
 
21
 
! Отговори
финландец преди 3 месеца
Не съм турчин. Но, Турция е наследник на империя. България е съсед на тази бивша империя. Като добри съседи трябва да има взаимно уважение и доверие иначе не става. А българите сами мразят себе си, държавата си, народа си, историята си. Защо се срамуват от собствената си история , а са един файтон хора.
22
22
 
21
 
! Отговори
Обаче преди 3 месеца
От европейската туристическа асоциация щели да въведат контраданъка Дишхакъ, чрез който туристите ще получават компенсация за това, че са изхабили зъбите си със скапаната турска храна.
21
4
 
8
 
! Отговори
vlady преди 3 месеца
Да подадат жалби до временно изпълняващия длъжността Цариградски патриарх архиепископ Арам Атешян както и до новоизбрания патриарх след изборите в неделя. За съжаление от 1894г. жалбите на турците редовно остават неразгледани.
20
2
 
25
 
! Отговори
ikar преди 3 месеца
До Анонимен
Индонезия е предимно мюсюлманска държава, но доста хора предпочитат да отидат на остров Бали. Или пък да видят египетските пирамиди, също е ислямска държава. Да не изброявам оше, че ще стане като урок по география и религия едновременно. Всеки да ходи където иска и да си харчи парите както иска, все пак си ги е спечелил сам.
19
15
 
14
 
! Отговори
уви преди 3 месеца
Като съотношение цена-качество- най добре си е в Гърция, пък и е най-близо, а и доста гърци по курортите в северна Гърция поназнайват освен английски, и български!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БГ туристическата такса е въведена от 100г..
17
37
 
35
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Нямате работа в тая скапана турция.те бягат от там.вие ще им ходите да им пълните гушите.малко са ни клали и нас.и гърци.и арменци.и кюрди и колко техни си турци са убили и са по затворите..
16
11
 
58
 
! Отговори
О.Уайлд преди 3 месеца
Българинът е шампион по мразене. Това трябва да го обяват официално за национален спорт. В статията абсолютно нищо не се споменава за България, но патриотите, гледам, се включиха от място на 3-та. Някой даже обясниха, че който ходел там на почивка, е ид.и.от, понеже налива пари в турската икономика. Ама на лято пак ще ми идете на Слънчака, да давате пари на мутрите, срещу които също виете по форуми и сайтове. Няма оправия.
15
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Данъкът е за подмяна на ибриците за подмиване!
14
29
 
40
 
! Отговори
До 19 преди 3 месеца
Та като говорим за тоалетни, на новото (вече порутено) турско летище нуждниците са от 18 век и на село *** е по-чиста, ама те сигурно така си го харесват с ароматите по ориенталски тертип. Първо се научете човешки тоалетни да правите и после ми говори, колко сте напред.
13
74
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе много умни Българи Нацианалисти кога сте имали Българска държава.Преди Османско сте били във византийско,след това Османско след това съветския съюз и сега Америка. Плювате Турция,ами то в Турция тоалетните са по чисти от ваште къщи.Помислете след 89 та коя Държава най много ви помогна,много бързо забравихте за гладните години
12
52
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И 20 звезди да е хотела, пак кракът ми няма да стъпи в Турция. Самата идея, че джонгалите ще ходят около мен не ми допада. Да се озъртам постоянно, не мерси за такава почивка. Не съм расист, ама тия са бати ***.
11
4
 
30
 
! Отговори
шматка преди 3 месеца
И там и.диоти.
Какво пречеше данъка да влезе в сила от 2021г
10
68
 
62
 
! Отговори
fighter преди 3 месеца
Всеки българин който ходи на почивка при мр.сните ря.зани турски карабини е не.щастен ид.иот.Ма не ми разправяйте за обслужване и цени,сигурно си заслужават,това не оспорвам.Става въпрос за друго.Тия мр.ъсни бок.луци са ни мачкали 500г,сега ще им правим икономиката.НЕ,НЕ и НЕ!!!Турция е враг на България и който не го разбора е ид.иот!