България и Черна гора за задълбочаване на енергийното сътрудничество

Премиерите на двете страни обсъдиха евроинтеграцията на Черна гора
Обновена: 28 фев 2020 11:14 | 28 фев 2020 11:14, Елка Василева
8
 България и Черна гора за задълбочаване на енергийното сътрудничество
Снимка: МС

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. Двустранното сътрудничество спомага и при справяне с общите предизвикателства“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Черна гора Душко Маркович.

В хода на разговора бе отбелязан потенциалът за разширяване на двустранните връзки в икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер изтъкна, че страната ни разглежда като изключително перспективни предложенията за използване при взаимен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за евентуално участие на страните от региона в АЕЦ Белене. „Реализирането на тези двата проекта може да доведе до задълбочаване на енергийното сътрудничество между нашите страни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Темата за формиране на смесена компания за износ на електрическа енергия от България до Италия през подводния кабел между Черна гора и Италия, както и възможно балканско участие в АЕЦ Белене, бяха поставени по време на официалното посещение на премиера Борисов в Подгорица на 2-3 септември 2018 г. Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че българските предприемачи проявяват интерес към инвестиции в региона на Балканите. В този контекст се приветстват действията за очертаване на потенциални области за привличане на инвестиции от България.

По отношение на насърчаването на контактите между бизнес общностите на двете страни бе отбелязано, че предвид традициите и опита на България е подходящо да бъде обсъдено евентуално сътрудничество и създаване на смесени предприятия или клъстери в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите.

Акцент в срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера Душко Маркович бе европейската интеграция на Черна гора. „Вашите усилия и напредък по пътя към интеграция в ЕС са пример за региона”, посочи премиерът Борисов пред Маркович.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България като съпредседател на Берлинския процес от 1 януари т.г. ще продължи да насърчава Западните Балкани по пътя им към Съюза, защото това води до стабилност, мир и просперитет в региона. А подобни резултати са в полза на цяла Европа.

Борисов добави, че България бе сред държавите, които оказаха най-силна подкрепа на Черна гора за присъединяването й към НАТО.

В рамките на срещата между премиерите Борисов и Маркович бе поставено на внимание насърчаването на туризма между двете страни. В тази връзка български представители ще участват в Международното изложение по туризъм, хотелиерско обслужване и кетъринг през март в Будва.

През м. г. у нас са регистрирани 7140 посещения от черногорски туристи, което е с 1,5% повече спрямо 2018-а. Българските туристически пътувания в Черна гора са 16 016, като ръстът им на годишна база спрямо 2018-а е 56,2%. 

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
Как може да се задълбочава нещо, което не го е имало изобщо?
Само Бойко и гербаджийската пропаганда са способни на такива чудеса.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Населението на черна гора е по-малко от населението на София.
Тоя е отишъл пак на курорт, но го дава загрижен за "просперитета" ни, дето уж ни го осигурява ката ден.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака. Двама бивши престъпници и предани лакеи на САЩ ще си заздравяват сътрудничеството.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква енергия в Черна гора. Тия са два пъти по бедни и от нас
4
1
 
4
 
! Отговори
Сътрудничество? преди 1 месец
Всверата на гледането на тикви може би?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Простю ни дига тока пък щял и да изнася за Италия!Крадливо Бойколуци!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На царя Слънце, както обикаля, да не му подарят една КОРОНА вирус
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Енергийно сътрудничество?
Боко кажи им че имаш апартамент в Барселона, офшорка на името на любовницата и баща и от водопроводчик стана милионер. Кажи им, не се стеснявай