На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем

Влизането от България засега става само през ГКПП "Кулата"
133
На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times.

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната.

"Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители", заяви Пецас, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция:

Посетителите

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други.

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване.

Полетите

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли.

Сухопътните граници

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични.

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени.

Контрол на входните точки в Гърция

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната.

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти.

Пецас добави, че "Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси" въз основа на данните за развитието на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
5
 
! Отговори
Повръща ми се... преди 3 години
Алоо Овньо...Бегай бедняк, че мирише чак тука от тебе на чесън, чубрица и пот......БЛЯК !
118
5
 
2
 
! Отговори
Алоо Овньо... преди 3 години
Овньо... айде стига се се правил на писателче ами отивай да пасеш овцете. Богат си колкото църковна мишка. Мишкар изнйеден!
117
8
 
4
 
! Отговори
Повръща ми се... преди 3 години
''Алоо Овньо''...За моите богатства само можеш да мечтаеш, бедняче....като гледам се палиш, явно си от онея дето сядат на обедно меню с тараторче и пърленка, ама после имат претенции за ''качествено обслужване''...бегай по далече ''на Гърцията'' ако имаш стинки за бензин и опъвай вестника със самун хлеб, домати и шпеков салам.....
116
3
 
6
 
! Отговори
Алоо Овньо... преди 3 години
До Повръща ми се...To заради "богаташи" като теб хотелиерите по морето са пред фалити.
115
12
 
3
 
! Отговори
Повръща ми се... преди 3 години
........когато видя българските бедняци по заведения да консумират пържени картофи и пърленки, да се наливат с най-евтината бира, после искат ''качествено обслужване''... на море се ходи с пари и самочувствие , не да клошарееш, гади ми се просто, ако бях готвач или сервитьор и някой ми седне на картофи, супа и пърленка, щях да му слагам по някое ''бонусче'' в чинията.....
114
2
 
7
 
! Отговори
JORO преди 3 години
На почивка само в чужбина(и то където няма българи и румънци)!!
113
2
 
11
 
! Отговори
Гладен хотелиер БГ преди 3 години
Моля ви се хора елате да почивате при нас... Няма повече да ви лъжем и крадем!!!
112
0
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Защо Платените БГ Медии от 1 седмица показват че Гърция е Забранила Достъпа на България за Туризъм по Морето ???
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моляза сега е отворен
110
9
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
С тези мерки искат да разкарат еднодзневните клош*ари, които ходеха само да *** в Гърция
109
11
 
7
 
! Отговори
усетиха се преди 3 години
Ми Не искат ганченца ,дето сутрин минават границата ,отиват на безплатен плаж ,с ядене в чантите- цял ден ядът и сеееът и Нито 1евро не харчат в Гърция !а след себе си оставят само екстременти
108
6
 
25
 
! Отговори
Димитър Пенчев преди 3 години
От няколко години почивам в Албания. Цените са на половина на нашите. Плажовете са чисти. Обслужването е в пъти по-добро. На мутроморието както му казват хората не стъпвам. Аз не съм против България да има развит туризъм. Против съм това туризма да се управлява от престъпници!!!
107
4
 
4
 
! Отговори
Много тъпо с тоз код преди 3 години
Вероятно искат да ударят и тези хотелиери които не плащат данъци, тъй като туристите посочват адрес. Но има други начини за това. Сайта им не се отваря във всички браузъри, трябва Javascript и въобще не са се постарали да облекчат туристите.Това ясно показва, защо на времето елада лесно пада под властта на османците.И други европейски страни приемат туристи, но такава дивотия измисли само гръцкия 'гений'. Взаимстван може би от Русия, където кода също създаде проблеми, но те имаха и други опции
106
1
 
4
 
! Отговори
Моля преди 3 години
Дайте свежи данни за Маказа, в момента работи ли и какво е положението?!
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при тия чалгари повече не стъпвам...
104
1
 
5
 
! Отговори
Лоьол преди 3 години
Маказа също работи - невярна информация в днес.бг
103
1
 
13
 
! Отговори
Боб чорба и чалга преди 3 години
Сите собственици на хотели ке фалират!!!
102
2
 
4
 
! Отговори
Бабра Ганиюс преди 3 години
Гърция и българия са две фалирали ''държави''.
101
6
 
4
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Веско - не е нужно. Тук "пишещите" имат основни пресечени точки - много любят Русия/Путин, много хвалят Гърция, много плюят Борисов/ правителството. Това трябва да ти говори повече - любителите на Гърция са вече в Гърция. Какви са тея тук? Генериращи трафик ***, прокарващи линията за която е платено на тази "медия". Така че, спести си идеята да вразумиш някой. Те не са тук за това.
100
7
 
13
 
! Отговори
Веско преди 3 години
И защо все сравнявате големите комплекси? Аз пък ходих уикенда на бунгало на севрното черноморие. Плажа пуст, водата кристална. Едно капанче работи, хамсийката е пържат пред теб за два лева, никой не ти пробутва шезлонг. Кво искате всъщност?