Захариева иска смекчаване на санитарните ограничения от Гърция

Тя е изтъкнала значението на Гърция за България като туристическа дестинация
27 юли 2020 15:30, Елка Василева
44
Захариева иска смекчаване на санитарните ограничения от Гърция
Кириакос Мицотакис и Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, която е на посещение в Атина, разговаря с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас, съобщи АНА-МПА.

На срещата си със Захариева президентът Сакеларопулу се е спряла на отличните отношения между Гърция и България, както и на усилията за справянето с пандемията от новия коронавирус и за постепенно отваряне на туризма от двете страни.

Сакеларопулу е казала още, че добросъседските отношения, които трябва да съществуват в региона, се смущават от постоянните провокативни действия на Турция, като издаването на навигационно съобщение Навтекс, което включва гръцки морски пространства, както и превръщането на "Света София" в Истанбул в джамия. Президентът на Гърция е заявила, че страната й очаква практическа демонстрация на солидарност от партньорите си в ЕС и, разбира се, от приятелска България.

Още по темата

От своя страна Захариева е подчертала, че Гърция и България са пример за добросъседство и за приятелски отношения в днешна Европа. Също така тя е изтъкнала значението на Гърция за България като туристическа дестинация и е изразила надежда за скорошно смекчаване на санитарните ограничения. Захариева се е съгласила със Сакеларопулу, че едностранните действия от турска страна не допринасят за спокойствието в региона, съобщава АНА-МПА.

Българският външен министър е повторила поканата на президента Румен Радев към президента Катерина Сакеларопулу да направи официално посещение в България.

Според източници в гръцкото правителство Захариева и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са обсъдили развитието на пандемията от новия коронавирус в Гърция и България, режима на преминаването на границата и процесите в Източното Средиземноморие. Мицотакис е отбелязал, че посещението на българския външен министър потвърждава силните връзки между двете страни.

След срещите си с президента и премиера, Екатерина Захариева разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
грух преди 3 години
змията очиларка е особено опасна за България.
36
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Юбря,Да, ама тогаз бяхме лоши комунисти, които едновременно им плащаха репарации и строяха, а сега сме мили демократи, дето даваме всичко за брюккелски грантове...
35
1
 
4
 
! Отговори
ССС преди 3 години
Не може да се излекуваш от нещо, за което няма лекарство !!!
34
1
 
5
 
! Отговори
ххх преди 3 години
В Гърция няма Ковид-19 ,ха ха ха ??? Влизате здрав , а на връщане ???
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Том Ханкс е излекуван от Covid-19 бе нещастие човешко!!!
32
6
 
2
 
! Отговори
РБ преди 3 години
Мицотакис се прегръща с Том Ханкс ,който е с КОВИД -19 ??? Цирк Европа !!!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално Захариева иска да убие туризма като се отменят някои мерки. Туризъм има там, където има адекватни мерки и епидемията е силно ограничена.
30
1
 
8
 
! Отговори
СС преди 3 години
Който иска да влезе в България от Гърция също да има тест !!! Гърците влизат свободно в България какъв е смисъла от тестовете ???
29
3
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Бройката на заразените в бг не е надута, а реална.Сега изследват и контактните,а преди само ги карантинираха.Корейските тестове в момента са най добрите,спрямо китайски и испански,за които се доказа,че дават фира .Първоначално пуснаха българите свободно за Гърция,заразените бяха намалели,но когато откриха ковидни,въведоха тестове.Е прави са!Само не е ясно,като ги връщат,дали информират властите у нас,че връщат заразени.Тук бума започна след абитурентските балове и отваряне на нощните клубове.
28
3
 
13
 
! Отговори
ай сега преди 3 години
Като надуваха бройките на заразените, що не го помислиха това. Сега всички влизат тука направо, а клетият българин никъде не го щът без тест и карантина 14 дни.
27
4
 
7
 
! Отговори
Ухилено преди 3 години
Тая мазна умивка на мицотакиса ... гръцките граждани могат свободно да пътуват, САМО ОТ БЪЛГАРИТЕ искат тестове, и то преди още ние да си бутнем столчето с фалшиво-положителните корейски тестове.Маляки са, и като излизаха с смс-и да не би да бяха по-добре от нас? Сега ние се тестваме по корейски а те още предварително ограничиха българите да пътуват.
26
2
 
13
 
! Отговори
Юбря преди 3 години
Ама вие видяхте ли гърците как горяха турски знамена...Не, нали...Жалко е че преди 30 години те се страхуваха от нас и ни уважаваха. А сега ни бъзикат както си искат....и ние даже им ходим на крака да ни скубят...Преди искахме да се доказваме, да се съревноваваме с другите държава и го правихме успешно....а сега гърка ви потупал и се хилите. Жалка работа. И те идват в зимните курорти, ок...ама малко да бяхте като тях, да имате някакво достойнство
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе трябва да има общо решение за мерките между двете страни.Нека има тестове,какво толкова,пандемията не е преминала.Освен това туризма не трябва да прекъсва ,но без дисциплина и лична отговорност не става .Както нашите искат да минават метър.
24
4
 
6
 
! Отговори
Юбря преди 3 години
Гърците са най-големите тарикати...Викнали го това нещо, казали му някаква приказка и то се ухилило.
23
1
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Хотели до брега на морето на гръцките острови колкото искаш.Абе ти ходил ли си в Гърция?
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева е добър дипломат,интелигентна жена,но не е нужно да се смекчават санитарните изисквания за българи,защото са недисциплинирани ,а гърците са прави,че не искат да се пренася зараза.Нека тук се правят тестове,а не на тяхната граница когато е късно.Нормално е българите да харесват гръцките каманаци ,не заради тях,а заради различието във фолклора,музиката ,менюто, култура е спорно,а фискални бонове в заведения не са познати.Там ниското строителство е с оглед сеизмичността,2 етажа с партер,
21
3
 
14
 
! Отговори
Асд преди 3 години
за това НАИСТИНА си заслужава да протестираме - първо да направят при нас същите условия за концесиите на плажове като в Гърция - срещу консумация на нормални цени, второ да направят алея и път покрай цялото море и да не допускат НИКАКВО строителство към брега отвъд пътя, както е при гърците и трето да установят зони за къмпиране, където хора, които се страхуват от зарази да си почиват индивидуално, а не да забраняват къмпиране и да защитават само грамадните комплекси по морето и планите.
20
4
 
16
 
! Отговори
асд преди 3 години
Тая я гледах как отговаря за Църквата в Истанбул в парламента. Супер незаинтересована...никаква компетентност. Оня ден гледах клипче как се мъчи да говори английски - гъка и мъка като двойкаджийка...Гърците имат класа, а тая само си разнася скъпите дрешки. Да не говорим какво отвратително излъчване има
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева е най-нискоинтелигентната калинка от на ББ свитата. Сигурен съм, че само ни е изложила, нищо не е постигнала, даже са затегнали мерките след визитата и, и е ударила един плаж на държавни разноски.
18
3
 
12
 
! Отговори
асд преди 3 години
Според тая е супер да си даваме кинтите на гърците, а тя тука да строи уж подпорни стени. Толкова е позорно...не че се дразня на това че хората ходят в Гърция, но каква държава сме, като не си гледаме интереса. Имаме прекрасно море, а го настроихме с бетон....Позор е и тая да е външна министърка. Некомпетентна, неообразована ***