Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България

. Ако сме наранени, това не е приятелство, заяви той
11 сеп 2020 09:22, Нели Христова
150
Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

Още по темата

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, цитирано от БГНЕС.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да помдпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Българите е добре да сме благодарни,че Славяните са ни дали писменост и език. Няма по голяма измислица от българската история. Прабългари,ако изобщо е вярно,че са дошли някъде от Азия са били нищо повече от племена хуни.По нашите земи има само тракийска култура, с надписи на гръцки разбира се и нищо от великите прабългари.
134
2
 
3
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Проблема на балканския полуостров е че има много историци, а малко работещи и почтен и хора.
133
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се споменава Егейска Македония защото е имало Аканджали днешния Муриес и защо не се извадят документите за Беломорска Тракия зщото на Тиквата не му стидка да се изправи срещу Гърция както и на целия ЕС
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като българин не бих преговарял с никой за Гоце Делчев Яворов Цар Самуил Вапцаров и т.н те сами са се описали какви са
131
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев с радост би гръмнал македонеещия се Заев за дето му казва, че е македонец. Гоце с гордост се самоопределя като българин.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ей така едно време за разлика от сега българите са имали по 7-8 деца не като сега по едно или без.Просто е имало и мор и болести и глад.Османците са крали жените и децата ни.Затова те са много а ние малко.
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Франция не беше дала Струмица след ПЪрвата светована война на СЪРБИЯ Зоранчо щеше да е етнички македонец колкото кметът на Петрич!Ако Франция не беше дала вардарско на Сърбия там щеше да има етнички македонци колкото ги има в пиринско и егейско!Ако Коминтерна не измисли на гърба на българите три нации от които еднатауспясега щяха да са или чисти българи,или прави сърби!Измишльотината от 1944 година не можа да просъществува повече от половин век,защото е 100% лъжа.
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"как така след петвековен геноцид над българите от страна на турците,в един момент в края на този геноцид 1913 г.българите се оказват мнозинство население(според вашите изторици) на балканския"Много просто. Турците са клаи не само българите но също и другите балкански народи.
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 125 Нищо не разбирам на измисления ти език...... Е дека.... ....никъде по света няма такова нещо да се пише на кирилица и латиница смесено!А уж Кирил и Методий били македонци вие сте просто една смешка.
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо българите не протестираме срещу тая гавра с българската памет?
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За история не се преговаря,ИМА ДОКУМЕНТИ,ИМА ИСТОРИЯ,НЯМА ДОКУМЕНТИ,НЯМА ИСТОРИЯ!ТОЧКА!Достатъчно българите търпяхме 76 години гавра с историята ни,с народа ни.СМ трябва да бъде заставена да признае за ГЕНОЦИДА над българите по време на кралска и титова сърбославия!Всички паметници,надписи гробове свързани с историята на българите в бившата сръбска бановина трябва да бъдат възстановени в оригинал.Повече никакво лигавене с фиромците,тая смес от власи, гърко и сърбомани,македонисти,комунсти и т.н.
124
2
 
5
 
! Отговори
Ко?Не! преди 3 години
Така....Компромиса е следния.Македония няма история освен българската т.е. това са българи само ,че на нас вече не ни дреме за тях ,защото са нагли неблагодарници!
123
3
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 3 години
Веке 3 години след подпишуване на Договорот за добросъседство од страна на РСМ нема "честен прочит" при очигледните исторички факти, дека до 1944/45 г. не постои "македонска" државност и нациjа со посебни од бугарските официален jазик, писменост и црква и дека борбата след Берлинскиот договор за автономиjа, а след Балканските воjни за независност на Македониjа не е била етничко-национална, а политичка кауза !Е, штом нема волjа за честен прочит, нема зошто РСМ да очекува по-натамошна поткрепа !
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опознайте и припознайте истината зомбита клети,така ще се пречистите,на души ви ще олекне и най-накрая може-би ще станете нормален НОВ народ и няма албанците да ви се подиграват и да ви смяатат за по-долни от мръсен пар.цал!!За тях вие сте родоотстъпници а те са както знаем страшни националисти затова и вашите любими сърби си намериха в тяхно лице майстора!Истината НИКОГА НЕ ОЗНАЧАВА УНИЖЕНИЕ,не може да се иска от българите да се самоунижават признавайки македонистките измишльотини!Стига гавра!
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мизия, Тракия и Македония......................те са само географски области....................части на България!!!!
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонска нация няма................нито македонски език.....................кога ще го разбере Зоран Заев???Много сме меки с тях..............трябва по-твърд подход към тия дебели глави!!!!
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците са глупави,дебели и дървени глави................като не искат да са българи..................да учат албански...................вече 1/2 Македония е албанска!!!
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония и Украйна........................такива държави няма....................има само България и Русия!!!!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако македонската комисия си дигна дърмите да вари айвар, то сега нашата да отиде да мели лютеница. Догодина, ако има ново българско правителство да се съберат за разговори за произходът на лютеницата. Айварът си е сръбски. Ракията - наша, доказа се недвъсмислено. Но Макебаня в ЕС, боже Господи!
116
3
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Заев,няма какво да го увърташ....Общо минало и общи национални герои и македонският е диалект на българският език...Няма нужда да се лъже,да се каже така както е написано в международните летописи...