Десетки хиляди на митинг в Белград в подкрепа на Вучич

Проявата бе в отговор на протестите срещу управлението му
27 май 2023 07:57, Елка Василева
11
Десетки хиляди на митинг в Белград в подкрепа на Вучич
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди хора се включиха в голям митинг в сръбската столциа в подкрепа на президент Александър Вучич.

Привържениците на държавния глава излязоха след призив на Вучич за „най-големия митинг в историята на Сърбия“. На апела му откликнаха и негови привърженици от съседните Косово и Босна, които бяха докарани в Белград с автобуси. Много от участниците в митинга носеха еднакви тениски с лика на Вучич. Ройтерс посочва, че за митинга са дошли и хора от Северна Македония.

Още по темата
Сред присъстващите бяха още унгарският външен министър Петер Сиярто и босненският сръбски лидер Милорад Додик.

Според организаторите в проявата, която се състоя пред сградата на сръбския парламент - Скупщината, са се включили „стотици хиляди“. По време на митинга заваля дъжд и се разрази гръмотевична буря, което принуди мнозина да се скрият.

На работещите в държавни предприятия и учреждения е било казано да си вземат почивен ден, за да се включат в демонстрацията, отбелязва Асошиейтед прес. Някои са били предупредени, че ще бъдат уволнени, ако не се качат на автобусите, които започнаха да пристигат часове преди началото на митинга.

Сръбските управляващи заявиха, че акцията цели да обедини Сърбия и да ѝ вдъхне надежда. Такъв беше и надсловът на проявата - „Сърбия на надеждата“.

Митингът беше организиран в отговор на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масови убийства, разтърсили нацията.

На три големи антиправителствени протеста, състояли се този месец в столицата, демонстрантите поискаха оставката на президента и на двама високопоставени служители от сферата на сигурността. Те настояха и за отнемане на лицензите на две пропрезидентски телевизии, поощряващи насилието и често канещи осъдени военнопрестъпници и други престъпни фигури, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционните протестиращи обвиняват Вучич, че е създал усещане в обществото за безнадеждност и разкол, които според тях косвено са допринесли за масовите убийства на 3 и 4 май, при които загинаха 18 души, а 20 бяха ранени - значителна част от тях бяха ученици, по които техен 13-годишен ученик откри стрелба.

Вучич категорично отрича да носи отговорност за тези случаи и нарече организаторите на опозиционните протести „лешояди“ и „хиени“, които искат да използват трагедиите, за да дойдат на власт по силов път, а не с избори.

„Те не са срещу насилието, те искат главата ми“, каза президентът.

Според анализатори със свикването на контрапротеста Вучич, който управлява Сърбия от повече от десетилетие, държейки здраво властта, се е опитал да засенчи по масовост опозиционните демонстрации.

Събитието донякъде беше помрачено от нова криза в бившата сръбска провинция Косово, където вчера етнически сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция, поради което Вучич повиши степента на бойна готовност на сръбската армия, отбелязва Асошиейтед прес.
(БТА, Владимир Сахатчиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Да обясня с две думи преди 10 месеца
Всъщност какво се случва: В Косово имаше легитимно насрочени избори за местна власт в Северната част. Сърбите, лоялни на Вучичъ легитимно БОЙКОТИРАХА тези избори, които въпреки тях се проведоха и сега, когато избраните кметове трябва да встъпят в длъжност, тия, които БОЙКОТИРАХА изборите, сега НЕ ДОПУСКАТ кметовете!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слаба ракия си, Вучич! Свърши твоята!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Оох, на балканите изглежда всички са откачени- все про руски автократи подкрепят" - тва е само маска за пред русофилите. Вучич бачка с американците. Над 80% от петрола в Сърбия идва от американски корпорации работещи с брата на Вучич - Александър, който също има свободата заедно със САЩ да ръководи организираната престъпност в Косово където за него работи Звонко Веселинович. Олигарсите на Сърбия досущ като българските продават снаряди на Украйна и Русия им е през онаа раута.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На апела му откликнаха и негови привърженици от съседните Косово и Босна, които бяха докарани В БЕЛГРАД С АВТОБУСИ. звучи познато нали :)
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оох, на балканите изглежда всички са откачени- все про руски автократи подкрепят! Сърбите така поддържаха и Милошевич и всеки знае до къде ги доведе това. 25 години не си научиха урока - нито те, нито българите! Пожелавам на Щатите да не спират работата си, докато не изтласкат и последния руски шпионин от тези ширини.
6
5
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Споко, война няма да има. Този за пореден път кара армията до границата и я пробира. Пари му под краката и прави маркетингови трикове, както казват промяната.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите най малко имат нужда от война. След гледките от Украйна и теза трагедия .. трябва човек да не е на себе си да излезе инда иска война. Сърбите какво си мислите,че ще влезете там набързо и готово? Ами НАТО самолетоносачите са в Средиземно море .. за второ път ще ви направят на салата и то в тея гладни години ? Говорете за мир и дипломация стига с тази агресия ! Войната не води до Нищо хубаво.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето го и контрамайдана.
3
4
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Румъния не сме я настигали от 20 години. Не лъжи нагло. Това че ППДБ-тата излязоха дори по-големи крадци и некадърници не е индулгенция за Бойко. Плача за времената на царя, когато се възмущавахме от сделките на Милен Велчев с брейди облигации. Ама кой да знае какво ще последва...
2
10
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
При Борисов бяхме настигнали Гърция и подминали Румъния. Нямаше мигранти, а най-големия скандал беше защо вместо топки на Графа са наредени перки. Погледни държавата ни и хаоса в нея сега! В Гърция многомилионни инвестиции, румънците ни подминаха с обиколи, а ние се занимаваме със записи. Единствените, които инвестират са руските служби, видяли пролуката.
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов номер 2. Краде на поразия,но държи раздут щат държавни чиновници които гласуват за него