Румъния разби група за трафик на мигранти през България

Последните инциденти са завършили и с фатален край
30 май 2023 15:20, Йоана Цонева
2
Румъния разби група за трафик на мигранти през България
Снимка: БГНЕС

Румънската гранична полиция, с подкрепата на Европол, е арестувала общо 28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство през България и Румъния. В операцията са участвали и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и германската федерална полиция във Вайдхаус, съобщава SchengenVisaInfo.

Според последното изявление на Европол, в деня на акцията полицията е проверила и 29 обекта в Букурещ, окръг Арджеш, Бузъу, Констанца и Брашов.

Румънската гранична полиция е започнала разследване на тази престъпна мрежа миналата година, след като е арестувала няколко шофьори на микробуси на границата с България. В резултат на това полицията е разкрила престъпна мрежа, състояща се от няколко заподозрени, групирани в две групи. Едната от групите е съставена предимно от румънски граждани, които са отговаряли за превоза. Що се отнася до втората група, тя се е занимавала с набирането на имигранти, които биха могли да бъдат преведени нелегално.

Още по темата
Въпросната организация е осъществявала контрабанда на нелегални имигранти от Турция за Германия през България, Румъния, Унгария и Чешката република. Заподозрените са прекарвали имигрантите по суша от определени гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на българо-румънската граница, като ГКПП Остров, ГКПП Гюргево и ГКПП Бекет. След това мигрантите са били държани на места в близост до румънския град Тимишоара за ден или два, преди да бъдат транспортирани до Германия.

"Заподозрените са прекарвали нелегалните мигранти предимно с микробуси и камиони. Този начин на действие, използван до голяма степен от престъпните мрежи, действащи по т.нар. Балкански маршрут, се оказва изключително опасен за живота и здравето на мигрантите", се казва в изявлението.

Според Европол последните инциденти са завършили с фатален край, като много деца и възрастни са били открити мъртви поради липса на пространство и кислород в купетата, използвани за укриването им по време на транспортирането.

В тази връзка Европол оказва аналитична подкрепа и същевременно предлага оперативна координация на органите в държавите-членки. В деня на тази неотдавнашна операция същият е изпратил и анализатор в Румъния, за да даде възможност за събиране на доказателства, а двама служители на Европол също били разположени в района, за да подкрепят румънските власти, пише БГНЕС.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баба шмеркел отвори кутията на пандора и стана манжа с грозде.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че са румънците, да свършат работата на нашите мюлюционери.