Ковачевски: Няма да позволим ВМРО - ДПМНЕ да блокира европейския процес

Блокирането на конституционните поправки е подготвяно отдавна
18 авг 2023 20:08, Стела Стоянова
12
Ковачевски: Няма да позволим ВМРО - ДПМНЕ да блокира европейския процес
Снимка БГНЕС, архив

Проевропейската коалиция няма да се поддаде на безотговорно и недържавническо поведение и ще направи всичко, за да премахне блокадата по пътя на европейската интеграция на страната. Нашето бъдеще е интеграция, а не изолация.

Това заяви днес следобед министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, след като по-рано председателят на парламента Талат Джафери прекрати дебатите на първото заседание за конституционните промени, предаде репортер на БГНЕС.

"Днес в парламента започна процесът на конституционни промени и за пореден път се потвърди, че всички партии и политически фактори от европейския фронт мислят добре за страната и са за интеграция в ЕС. Потвърди се, че единствено идеологията на ВМРО-ДПМНЕ е за блокада и изолация", каза премиерът на РСМ на пресконференция.

"Днес в парламента стана кристално ясно кой наистина иска Северна Македония да стане просперираща държава, членка на ЕС, и кой иска да блокира европейското бъдеще на страната. За пореден път се потвърди, че правителството, всички политически партии и всички политически участници от проевропейския фронт са единствените, които мислят добре за държавата и гражданите и са за интеграцията на държавата в ЕС, така както бяха за интеграцията на държавата в Алианса НАТО. Единствено идеологията на ВМРО-ДПМНЕ е за блокада и изолация. Проевропейски ориентираните граждани нито ще забравят, нито ще простят това", категоричен бе Ковачевски.

По думите му блокирането на конституционните поправки е подготвяно от дълго време без абсолютна никаква причина това да се случи.

"ВМРО-ДПМНЕ показаха, че нямат аргументи и идеи за обсъждане и че не водят дебат", подчерта Ковачевски.

"С голяма лекота те показват, че са готови да блокират европейското бъдеще на гражданите само и единствено за лични цели и срещу по-добър и проспериращ живот на гражданите и реализирането на стратегическата цел - пълноправно членство на С. Македония в ЕС. Ако те не умеят да спорят и дебатират у дома, как можем да очакваме от тях да спорят и дебатират навън с международната общност. Съвсем ясно е, че целта им не е да преговарят за ново споразумение. Много ясно е, че целта им е да блокират и да спасят собствената си политическа кариер и затова вече няма място за манипулации от страна на ВМРО-ДПМНЕ", добави министър-председателят.

Според него всички проучвания на общественото мнение показват, че над 80% от гражданите на страната, независимо от тяхната принадлежност, искат да живеят в рамките на ЕС.

"Гражданите искат по-добър стандарт на живот, по-добро върховенство на закона, по-добра инфраструктура, по-добри услуги за гражданите за икономически напредък, социална справедливост и върховенство на демокрацията. Те искат европейски стандарти с ценности, които съществуват само в ЕС и в САЩ, нашите стратегически партньори. Македонците искат децата им да останат у дома и да изградят европейското си бъдеще тук. Пред нас има уникален шанс да утвърдим европейския път, да ускорим европейската интеграция и да постигнем тази европейска цел до 2030 г., защото това е нашето бъдеще - интеграция, а не изолация", допълни Ковачевски.

Още по темата

Премиерът припомни, че "ВМРО-ДПМНЕ изолира и блокира страната по пътя ѝ към ЕС и гласува против членството в НАТО".

"Проевропейската коалиция няма намерение да се поддава на подобно безотговорно и недържавническо поведение и ще направи всичко възможно, за да премахне блокадата по пътя на европейската интеграция на страната. Няма да допуснем гражданите, тяхното бъдеще и държавата да бъдат блокирани от ВМРО-ДПМНЕ. Продължаваме да работим за най-висшите национални и държавни интереси и да осигурим мнозинство, с което европейският път на страната да продължи", обобщи Ковачевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
8, уверявам те, абсолютно никой не се интересува от това. Може и 170 да станат, продъжлавай да броиш.
11
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
сбогом европа
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
спрете им парите на вмро -менте и без това са корумпета, после ако трябва и марсиянци ще впишат у недоносената си конституция
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВМРО-ДПМНЕ е в коалиция със следните партии: Социалистическа Партия на Македония (СПМ) с 2 представители, Гражданска Опция за Македония (ГРОМ) с 1 представител, Партия на Обединените Демократи за Македония (ПОДЕМ) с 1 представител, Демократическа Партия на Сърбите в Македония (ДПСМ) с 1 представител, Роми Обединени от Македония (РОМ) с 1 представител, и един независим представител. Общо тази коалиция е от 44 представителя или ако ги извадим от общо 120 стават 76, което значи че не достигат 4.
8
10
 
5
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 8 месеца
Има 17 присъди против България в Страсбург
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
вмро - менте си плаче за санкций. Щом ББ и Пп натиснаха и тия мишоци ще клекнат.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой си ти че да им казваш?? ВМРО в Македония не е ВМРО с 1% като у нас.. Джанго искал да определя политиката на Македония! Смях!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Благоевград 1 Ако говорят на гръцки ще ги признаем иначе не са македонци.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До колкото разбирам на Ковачевски и албанските му партньори не им достигат само 7 гласа за конституционно мнозинство! Не знам дали там нямаше по-малка албанска партия, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, и ако има, то нея много лесно ще я убедят да гласува за евро-атлантическа ориентация на Македония!
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВМРО е една наследница на терористи и убийци, преследвана в няколко държави и скандализирала Балканите и Европа с насилие и простотия.Днешните наследници в РСМ и България са вредни за Европа.Няма да е далеч деня , в който от ЕС ще поискат двете да бъдат закрити.Правено е вече 1934 година.Какво постигнахме като клонираха тази смъртническа организация, вампирясаха омразата и простотията.Погледнете Каракачанов и Михов- двойни агенти на НРБ и Югославия.Срам и позор.За *** ВМРО в РСМ е същото.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Bcичko извиcлeнo e go вpeмe, koлkoтo и goбpe ga e измиcлeнo...
1
19
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 8 месеца
България да признае етническите македонци и македонки в България и българският съд да регистрира македонските Сдружения в България.