Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия

Според него няма друг път към ЕС освен промени в Конституцията
44
Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия
Снимка: БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия и с това плаши гражданите на Северна Македония , каза министърът на външните работи  на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю за Канал 5.
Той изрази надежда, че промените в конституцията, които са условие за европейския път на страната, могат да бъдат гласувани в този парламентарен състав, но дори и това да не се случи, за него трябва да се работи до последния момент, за да бъдат убедени гражданите на Северна Македония,  че за европейският път за страната няма алтернатива.

„Имате насреща си опозиция (ВМРО-ДПМНЕ), която не води, а следва. Председател (Християн Мицкоски), който всеки ден следи проучванията и на база на това формулира позициите си, яхвайки вълната на общественото мнение. Той няма своя стратегическа позиция”, каза Османи, припомняйки и думите на американският помощник държавен секретар Джеймс О'Брайън, който в интервю по време на посещението си в Северна Македония разкритикува поведението на опозицията.

„Ако някой ви каже: имам по-добра оферта (за конституционните промени), но няма да ви кажа сега каква е тя, това е човек, от когото не бихте си купили автомобил”, каза в интервю за „360 градуса” О'Брайън, който в Скопие се срещна с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

В интервюто си за Канал 5 Османи посочи, че през следващите шест месеца трябва да бъде намерен начин конституционните промени да бъдат гласувани, а гаранциите от ЕС, за които опозицията говори, съществуват в преговорната рамка, която „е филтърът, през който минават българските искания”.

„Ние не работехме, за да убедим България, а за да издигнем стена между София и Брюксел и да не може техните искания да пробият в Брюксел. (Когато започнат преговорите) България може да не спази правилата на играта, но по съществуващите правила (България) не може да блокира (Северна Македония) за нещо, които не присъства в пътните карти. Протоколът не е част от преговорните глави. Гаранциите получихме чрез преговорната рамка, в която македонският език за първи път стана европейски език, без никакви добавки (забележки и уточнения). Гаранция е начинът, по който се отварят преговорните глави, в които няма двустранни въпроси освен екшън плана за малцинствата, т.е. правата на човека и конституционните поправки. Гаранцията е резолюцията на германския Бундестаг, гаранцията е изявлението на българското правителство, че няма да има нови искания. Така че можете да измислите необходимостта от милиони други гаранции, но пътят е този”, каза Османи, в отговор на въпрос дали е разговарял с България по гаранцията, която ВМРО-ДПМНЕ иска да получи, че Северна Македония няма да получи вето от България в периода на преговорите.

По думите на министъра на външните работи на Северна Македония екшън планът за малцинствата, който е част от пътната карта за върховенството на закона, „който не се отнася до българите, а до всички етнически малцинства под 20 процента, колкото са албанците” вече се разработва на ниво експерти и ще бъде представен в указаните срокове.
„Никога не е имало по-поляризирано общество по темата ЕС и на предстоящите избори ясно ще изкристализират „европейският фронт” и антиевропейските партии и е възможно за президентските избори всички политически партии, които смятат, че  европейският път на страната трябва да се ускори, да се се обединят около един кандидат”, каза Османи.

А попитан дали след парламентарните избори най-голямата албанска партия ДСИ, чийто зам.-председател е, може да стане коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, за която допитванията показват, че има най-голяма вероятност да победи, той отговори, че ДСИ „е пазителят на договорите от Охрид, Преспа и с България” и който оспори дори един от тях, няма как да бъде партньор на партията” с лидер Али Ахмети./БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: КонституцияОсмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 7 месеца
В каква позиция си бе Анонимния? Да искаш ли? Ами ,искай си.Но няма кой да ти даде.Не смятай другите за по глупави от великите българи.Заблудена работа и туй то.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бунгар - Ние сме в позиция да искаме, а не съседните държави, така че не разбирам въпроса ти. Щом съседните държави имат зор да влизат в ЕС, а ние вече сме вътре и малко или много и от нас зависи дали ще влязат, тогава ние можем да изискваме. Така функционират нещата в живота. Когато сме загубили Балканската война, ПСВ и ВСВ да не би ние да сме изисквали нещо от съседите? Не, те са искали от нас. Е, сега сме в позиция ние да искаме. Между другото Ньойския договор изтече...
38
0
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 7 месеца
Кога България ще разкрие архивите на своите служби??? спрямо съседните държави? Кога? Не спряхме да искаме от съседните държави неща,които ние не правим спрямо тях. Даже напротив.Искаме го от тях,но ние нещем и да чуем да го направим.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Извод - Този извод е само в твоята глава. Ако не си разбрал преди известно време Русия ни обяви за вражеска държава. Обявиха го официално. Какво още искаш да направят, за да разбереш, че на Русия не им пука за нас, а им пука единствено за собствените си интереси, което е нормално между другото? Може би искаш Путин лично да дойде при теб и да ти го каже на ушенце...
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"ЕС показа, че предпочита Македония пред нас." - Ти показваш, че предпочиташ Русия пред ЕС, а ЕС не са показали нищо такова. Само че забравяш, че точно Русия и Сърбия, която предполагам също уважаваш дори повече от България, създадоха Македония.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според мен България трябваше още преди години да постави едно единствено условие за членство на Македония в ЕС - разкриване на архивите на тяхната служба за сигурност от комунистическия период. Същото условие и за членство на всяка една от страните от бивша Югославия. Там си пише и за изкуствено създадения македонски език, и за това, че са си чисти българи и за всичко. С един куршум всички зайци...
34
0
 
2
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 7 месеца
Винаги съм си питал какво ще постигне България с измислената страна Република Северна Македония, след като много от войните в които България е влизала преди е заради тази пуста Македония. Истината е, че Македония не ни трябва, не ни трябва тяхната омраза към всичко Българско, не ни трябва и тяхната икономика, която е слаба, не ни трябват и те, защото са с промити мозъци.За да се избегне бъдещ конфликт отново заради Македония е по-добре да са част от Европейския съюз.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Успех за сръбската кауза е такъв албанец! Как са го възпитали и формирали! Защитава като робот сърбокомунизма и не вижда, че албанците и българите са жертва на сърбокомунизма и отрочето му, измисления на антибългарска основа, македонизъм! Учудващо ефективна е сръбската система за промиване мозъците на хората! Ес трябва стриктно да изисква разкриване на службите и катарзис за комунистическите престъпления, премахване паметници и символи на титовизма и комунизма! Без това няма да мръднат напре
32
3
 
2
 
! Отговори
Накратко: преди 7 месеца
Без България в Шенген!
31
2
 
4
 
! Отговори
Накратко : преди 7 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този както винаги лъже. Ако беше така както казва, другите партии отдавна да са се съгласили. И договорът с България е вътре, и историята, и общо взето всичко останало.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС показа, че предпочита Македония пред нас. Нещо да възразите? Адски ме е срам от нашите политици. Но това е положението.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западът подло ги изостави в подкрепата за реформите защото вижда, че са с български произход и ако им настоява да махнат комунизма от главите си и комунистическите символи то ще се махнат и фалшивите наслоявания от последните 60г., че са нещо различно от нас! Но да ги оставят в комунистическата боза е жест към Сърбия и Путин и нищо добро няма да излезне от това! По- добре декомунизирани и нормални отколкото както сега объркани и безпомощни жертви на сърбите.
27
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Навремето албанците бяха с нас, но напоследък се изхитриха и застанаха против нас,незнайно защо. Тях ата игра беше да разделим Македония, но някой явно им подшушна, не се занимавайте с Македония, ето ви Косово.
26
3
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 7 месеца
Македонското ВМРО се финансира от Орбан който заедно с други тоталитарни правителства от балканите иска да направи нещо като анти ЕС коалиция в региона
25
7
 
0
 
! Отговори
Конфуций преди 7 месеца
Най добре да се споразумеем с Албания и да си разделим Македония - половината от нещо е по-добре от нищо.
24
1
 
4
 
! Отговори
Крундел преди 7 месеца
за тези сръбско-руски биоотходи единствената позиция е тотално вето и пълно ембарго, затваряне на границата, също и със сръбете, а да... навиване на крановете за газ-та, така ще ревнат и другите руски биоотходи - орбанистите...
23
1
 
1
 
! Отговори
Преводач преди 7 месеца
"Екшън планът". Добре де, защо сте превеждали дословно македонците, и то през Гугъл преводач. Смешно е. Не бъдете неграмотници, използвайте си акъла.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
пехливани
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И СДСМ насажда българофобия, само дето леко се прикрива.