Психовойната в Ирак - чрез трупове на джихадисти

Труповете на главорезите гният от седмици по улиците
8 фев 2017 21:07, Елка Василева
12
Психовойната в Ирак - чрез трупове на джихадисти
Снимка: архив, Reuters

Проядени от червеи трупове на бойци от "Ислямска държава" (ИД) гният от две седмици по главните улици на северния иракски град Мосул, излагайки на риск здравето на минувачите. Поясите с експлозиви за самоубийствени атентати край труповете им все още може да се взривят и да убият всички наоколо.

Но иракската армия няма намерение да погребва джихадистите и се надява, че възможно най-много хора ще могат да разгледат добре почернелите им тела, разкъсани от бомби и куршуми.

И докато иракските сили се готвят да разширят офанзивата си срещу ИД от източната към западната част на Мосул, те искат да изкоренят всякаква симпатия, която местните жители може да изпитват към групировката, получила изведнъж подкрепа, когато през 2014 г. превзе голяма част от града, пише Ройтерс.

"Ще оставим терористите там", казва Ибрахим Мохамед, войник, застанал до три трупа, без да обръща внимание на зловонието. Неговият братовчед е бил умъртвен с електричество по време на суровия режим на ИД в Мосул, защото е бил полицай.

"Това е ясно послание към иракчаните - да се въздържат от присъединяване или подкрепа за Даеш (Ислямска държава"). Такава ще е твоята участ. Иракската армия ще те ликвидира", казва той.

На няколко метра оттам е оставен пояс на камикадзе с щифта за детонация, близо до някакви дрехи, носени от джихадист.

Иракската армия извървя дълъг път, откак рухна под напора на светкавичното нахлуване на ИД в Северен Ирак. След като превзеха обратно половината Мосул с тримесечни боеве, иракските сили са в готовност да влязат в западната част на града. Победата им там би означавала край на самообявения халифат на ИД, макар че иракски официални лица очакват групировката да продължи борбата в Ирак като бунтовническа група и да подбужда към атаки на Запад.

Психологическо оръжие

Труповете са изложени на показ като психологическо оръжие, което да възпре спящите клетки на ИД, за които иракски представители казват, че са много ефективни и са разпръснати из цялата страна. ИД е екзекутирала хиляди иракски войници и полицаи и техни другари са жадни за отмъщение. "Оставяме ги така на улицата, да ги ядат кучетата", казва войникът Асад Хюсейн. "Искаме също гражданите да разберат, че подкрепата за терористите има цена".

Сунитите в Мосул обвиняваха в масови нарушения оглавяваното от шиити правителство в Багдад и армията. Те отричаха. ИД се възползваше от това негодувание, но започна да губи популярност, след като наложи своя радикален вариант на исляма и започна да застрелва или обезглавява всекиго, когото смята за враг.

Изглежда иракските граждани не се впечатляват от кървавите гледки на труповете и хората минават края тях всеки ден, когато Мосул започва да работи за възстановяването на цели квартали, унищожени от колите бомби на ИД или ръководените от САЩ въздушни удари.

Работникът Юсеф Салим наблюдава труповете, все още с армейски обувки на краката, и спира, за да поразсъждава за за живота под управлението на ИД, изгубила територии в Ирак и другите арабски страни. Той казва, че труповете не трябва да се преместват. "Знаете ли какво значеше да изпушиш една, само една цигара?", пита той и отговаря: "Двайсет и пет удара с камшик на площада, където хората са докарани насила да гледат твоето страдание". "Ако брадата ти не отговаря на техните изисквания, това значи един месец в затвора и 100 удара публично“.

Всяване на страх

Джихадистите вече не управляват Източен Мосул, но все още всяват страх. Двама мъже се обръщат към войник с оплакването, че на една врата във фабриката, където работят, има подозрителни жици, които може да са свързани с бомба. Минути по-късно се разиграва вече позната сцена. Войници забелязват дрон, управляван от ИД - разположена на около 600 метра разстояние отвъд река Тигър, която разделя Мосул. Иракските сили откриваха огън в надежда да свалят малкия летателен апарат, преди да пусне бомба.

Няколко улици по-нататък група момчета вървят към други три трупа на бойци от ИД. "Тези трупове трябва да останат. Даеш уби много хора, така че защо да бъдат погребвани", казва 13-годишният Салем Джамил, която носи пластмасова торбичка със стари електрически жици, които се надява да продаде. Но един мъж се приближава и казва, че телата трябва да бъдат погребани, защото всеки има право на това.

Тримата джихадисти са били застреляни, когато се опитвали да се промъкнат между дървета и да убият войници. Един от войниците стои гордо над мъртвите мъже, един от които все още носи пояс с експлозиви. Войникът се усмихва и сочи цигарата, пъхната в ноздрата на един от джихадистите. Сложихме я там заради ужасните неща, които те сториха на иракчаните", казва войникът Асад Наджиф. "Участта на всеки терорист е ясна - ще те намерим и ще те убием", казва той.

/БТА/
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Тъжен преди 2 години
Много е тъжно и жалко да оставят телата на млади момчета да гният по улиците.😢
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали се сещате ако това ставаше в Алепо, какъв вой щеше да нададе "световната общественост" - щяха да изкарат сирийската армия кръвожадни садисти без уважение към човешкия живот и достойнство и т.п. И естествено, пак Путин щеше да е виновен.
5
1
 
12
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Цитат: "Двайсет и пет удара с камшик на площада, където хората са докарани насила да гледат твоето страдание". "Ако брадата ти не отговаря на техните изисквания, това значи един месец в затвора и 100 удара публично.Край на цитата - И с такива Мурксул-ханъм пълни Европа...и няма кандисване! Миролюбивия ислям - в действие! И още един цитат - оставяли мършата да гние по улиците за да стреснат СИМПАТИЗАНТИТЕ!Така значи - има симпатизанти , и от местните бекове - цялата арабска *** е такава
4
1
 
9
 
! Отговори
Джаба преди 4 години
Малко име на тия изчадия!!!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По този начин не им дават билет за рая май?
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каквото повикало,такова се обадило
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак да ги съжалиш тия джихадисти, не били погребани да ги носят на СПА преди да ги застрелят или други последни желания.