Християнството в подем в град, който беше обсаден от ИД

Преживяното през войната тласка все повече хора към новата им вяра
17 апр 2019 21:50, Елка Василева
45
Християнството в подем в град, който беше обсаден от ИД
Снимка: архив, Reuters

Общността на сирийците, преминали от исляма към християнството, нараства в Кобане - град, който беше обсаден от "Ислямска държава" (ИД) в продължение на месеци, и където разположението на силите се обърна срещу екстремистите преди четири години.

Приелите християнството казват, че преживяното през войната и яростната атака на групировката, претендираща да воюва за исляма, са ги тласнали към новата им вяра. След като няколко семейства приеха християнството, първата евангелистка църква в града на сирийско-турската граница бе открита миналата година, пише Ройтерс.

Екстремистите от ИД бяха отблъснати от американските въздушни удари и кюрдските бойци в Кобане в началото на 2015 г. при обрат във военните действия, след като ИД завладя части от Ирак и Сирия. След години на боеве подкрепяните от САЩ сили миналия месец отнеха от групировката последната населена територия, която бе под неин контрол.

Въпреки че ултрарадикалната интерпретация на сунитския ислям от ИД е отхвърлена от водещите течения в исляма, наследството на нейното насилие повлия върху това как е възприемана тази вяра.

Мнозина в населените преобладаващо с кюрди райони в Северна Сирия, чиито градски центрове често са светски, казват, че се е разпространил агностицизмът, а в случая с Кобане - и християнството.

Християнството е една от малцинствените религии в региона и бе преследвана от ИД.

Критиците гледат на приелите християнството с подозрение, като ги обвиняват в преследване на лични ползи, като финансова помощ от християнски организации, присъстващи в региона, работни места и по-добра перспектива за емиграция към европейски страни.

Новопокръстените християни в Кобане отричат тези обвинения. Те казват, че смяната на религията е въпрос на вяра.

"След войната с ИД хората търсят верния път и се дистанцират от исляма", заяви Омар Фирас, основател на евангелистката църква в Кобане, и добави: "Хората са уплашени и се чувстват изгубени".

Фирас работи за християнска хуманитарна организация в близкия лагер за разселени хора, която му е помогнала да изгради църквата.

Според него близо 20 семейства, или около 80-100 души, от Кобане, сега се молят там. Те не са променили имената си.

"Срещаме се във вторник и имаме литургия в петък. Всеки, който иска да се присъедини, е добре дошъл", каза той.

Сегашният пастор на църквата, 34-годишният Зани Бакр, пристигна миналата година от Африн, град в Северна Сирия. Той приел християнството през 2007 г.

"Това беше представено от ИД като религиозен конфликт, чрез използването на религиозни лозунги. Затова мнозина кюрди загубиха доверие в религията като цяло, не само в исляма", каза Бакр.

Мнозина станаха атеисти или агностици. "Мнозина други обаче станаха християни. Мнозина тук и повече в Африн", допълни той.

Мисионери и критици

Мъж, загубил ръката си при взрив в Кобане и заминал за лечение в Турция, каза, че е срещнал там кюрди и турци, приели християнството, и накрая е решил да се присъедини към тях.

"Те изглеждаха щастливи и всички говореха за любов. Тогава реших да се присъединя към Христовото учение" заяви 22-годишният Максим Ахмед, като добави, че няколко негови приятели и роднини сега са проявили интерес да дойдат в новата църква.

Някои в Кобане отхвърлят нарасналото присъствие на християнството. Според тях западните християнски хуманитарни групи и мисионери използват хаоса и травмата от войната, за да покръстват хора, а тези местни жители, приели християнството, съзират възможност за лична изгода.

"Някои хора мислят, че по някакъв начин печелят от това, може би заради материалните ползи или поради възприятието, че християните, които търсят убежище в чужбина, получават привилегировано отношение", каза Салих Наасан, брокер на недвижими имоти и бивш учител по арабски.

Хиляди християни са напуснали региона през десетилетията на религиозни борби. От Сирия те често отиват в Ливан и европейски страни.

Американският президент Доналд Тръмп през 2017 г. забрани влизането в САЩ на всички сирийски бежанци без изключение и наложи 90-дневна забрана за пътуване до Съединените щати от няколко преобладаващо мюсюлмански държави.

"Това може би е реакция срещу Даеш (ИД), но аз не виждам позитиви от нея. Тя само добавя още едно религиозно измерение, каквото в общност като тази ще доведе до напрежение", каза Наасан, който е практикуващ мюсюлманин.

Подобно на голямо мнозинство от мюсюлманите той отхвърля тесногръдото и брутално тълкуване на исляма на ИД. Групировката пороби и уби хиляди хора от всички религии, като прояви особена жестокост към малцинства като язидите в Северен Ирак.

Повечето християни не искаха имената им да бъдат споменати или изобщо да бъдат интервюирани, като казаха, че се страхуват от реакцията на консервативните слоеве от обществото.

Населението на Кобане и района почти достигна 200-те хиляди души отпреди конфликта, след като хора се завърнаха, макар че в самия град, голяма част от който е в руини, живеят само 40 000 души.
 

/БТА/


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Ааааааа преди 1 месец
Християнските проповедници идват да завършат започнатото ... Колко познато ...
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ииизмишльотини,все едно магарето да каже,аз съм кон,а коня да каже,аз съм магареееее
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално след като са видели "организацията и цивилизацията" на Ислямска държава!
33
5
 
20
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Какви са тези приказки на Шехерезада,откъде ги изкопавате тези новини? Хростияните в Сирия преди сащ да почне да ги бомбардира са били 12% от страната,точно толкова,колкото и алауитите(Башар Асад),които управляваха страната мирно и тихо.Ако не знаете,алауитите празнуват Коледа и жените им НИКОГА не се забраждат. Сейдная,МАрмарита,Махарде-градовете само с християнско население за 1 седмица са опожарени от главорезите на сащ.Четете малко,стига вече да пригласяте пропагандата на сащ.
32
14
 
6
 
! Отговори
Osman преди 1 месец
Кобане и Африн са кюрдски градове, които турската армия прочисти от пкк активисти и нахрани и храни огладнялото цивилно население и до днес. Статия е манипулативна, от гледна точка на това, че голяма част от тях са или комунисти или неверници. Ако са решили да се кръстят, то е заради чиста изгода като нашите роми-евангелисти. Ако някой е мюсюлманин, то е до живот и страдания и прочее само биха укрепили вярата и търпението му.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тия бабини деветини че земята е кълбо са на католиците и протестантите в
Сащ да се правят на много велики че са ходили в космоса и уж били
стъпили на луната ."

---
Aми то и руснаците са ходили в космоса, а уж са православни, ама какво за тях???
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 Ами плоска е земята ами ти каква искаш да бъде бе турчин! Ходи си в Анадола като не искаш християнство ! Тия бабини деветини че земята е кълбо са на католиците и протестантите в Сащ да се правят на много велики че са ходили в космоса и уж били стъпили на луната .
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не разбирам защо чете Библията, за да си обяснява космоса.
Тя често е иносказателна, често е снисходилтелна към читатя.
За да бъде разбрана."

Именно де! Точно така! Библията е написана за простолюдието. Християнството е за простолюдието. Казва им се "Земята е плоска" и толкоз. Не им се обяснява повече, за да не си задават още и още въпроси. Набива им се 10 пъти, че е плоска и да спрат да мислят за други варианти. И Господ за тях е старец на трон в небето. И прилича на човек. Тривиални работи!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът на всички тук е че четат библията като учебник по астрофизика.
А там не пише за това. Пише малко за Бог. Но основно е правдив разказ за Човека. За неговитее страхове, за неговите надежди, за греховете му... и как да намери правилния път. За духовността.
Не вярвам някой да седне да чете учебник по физиха за да си отговори на тези въпроси. Не разбирам защо чете Библията, за да си обяснява космоса.
Тя често е иносказателна, често е снисходилтелна към читатя.
За да бъде разбрана.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1/3 от населението на Норвегия е изклано защото отказва да приеме християнството.
Това ли е морала на християните?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исая 40:22 е най-яко! Ахахах!!!
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза, че на около 10-тина места в Библията (поне толкова) пише, че Земята е плоска. И то допълващи се един с друг цитати.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Йов никъде не пише, че Земята е кълбо.
Обаче един път казват, че е квадрат и друг един път казват, че е диск.
Откровение 7:1, 20:8, Исая 11:12. То даже още от Исая 66:1, където се казва, че Земята е подножие.
А Даниил 4:11 казва, че Земята може да се види цялата до краищата си, само от една точка, което дефакто пак означава, че Земята е плоска. Даниил 4:20 също.
Матей 4:8 казва почти същото - че всички земни царства могат да се видят от една планина. Лука 4:5 също твърди, че Земята е плоска
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Йов 37:12 “...Които според Неговото наставление се носят наоколо За да правят всичко що им заповядва По лицето на земното кълбо...”

----
Вече много пъти съм виждал именно в тоя сайт хората (глупавите хора) да посочват някакъв български превод, който кой знае откъде са взели.
И също така вече няколко пъти съм виждал после да си ходят с подвити опашки, като видят, че в Библията наистина пише, че Земята е плоска.
22
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че за какъв морал ми говориш в християнството бе шмaтка? Борис е убил 60 болярски рода и сина си защото не са искали да се покръстят. После Симеон Велики праща убийци на сина му в Константинопол, по същата причина. Християнството само убийства знае да прави и палежи и интриги. Какъв морал?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЙ създаде, подкрепяше и поддържаше ислямистите, терористите и главорезите от ИДИЛ??
Това е основният въпрос...............отговорете си сами, ако можете!!!!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протестанството има много повече общо с исляма отколкото с християнството.
Например по разбирането си , че априори си спасен; по отрицанието на тайнствата. по занижените морални критерии... Преходът е лесен и в двете посоки.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14
Като цитираш нещо, кажи откъде е цитата!
Например:
Йов 37:12 “...Които според Неговото наставление се носят наоколо За да правят всичко що им заповядва По лицето на земното кълбо...”
18
2
 
6
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 месец
До Анонимен

Кюрдите почват да ми стават симпатични...
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кобане анексиран арабски град от кюрдите,те кюрдите са гаден народ те палят свещената книга Корана и разрушават джамиите