Момиче на колело? Табу в закостенялото общество на Пакистан

Група жени обаче е решила да се пребори с този предразсъдък
27 яну 2020 18:15,
40

Жена на велосипед - в Пакистан тази гледка е табу. За местното общество жената да седне така разкрачена е крайно некултурно.

Група жени обаче се опитват да се преборят с този стереотип. Те са основали колоездачен клуб за девойки. Сред тях е и 11-годишната Рехмат, която старателно се грижи за колелото си.

В началото тя дори не можела да кара, а само бутала, но имала голямо желание.

За съжеление обаче в обществото в Пакистан не се гледа с добро око на тези спортни пориви.

"Родителите, които позволяват на дъщерите си да карат велосипед трябва хубаво да помислят", казва един пакистанец.

В обществото на Пакистан жените, които се социализират, все още се смятат за заплаха за реда и морала. За да се преборят с тази нагласа няколко жени са основали кафенето "Момичетата на Ляри"  и организират колоездачни обиколки само за девойки

"В началото много ни тормозеха. Някои момчета дори ни бутаха от колелата, но ние продължихме напред. за нас е важно да окурражим момичетата и да им покажем как могат да спортуват", обяснява пред DW Зулека Давууд, основателка на клуба.

Те живеят в Ляри - беден и консервативен район на Карачи, където много места са доста опасни, особено за жени, още повече на велосипед.

Нагласите обаче постепенно се променят. Това важи и за родителите на Рехмат, които се колебаели дали да разрешат на момичето да се запише в клуба. Майка й признава, че семействата били против. Но също така иска дъщеря й да излиза навън и да се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
вреден преди 4 години
салама е вреден за света
25
0
 
1
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
До Чу кун дур 23 - Ти сериозно ли пишеш или иронизираш?! За какъв морал изобщо говориш?
24
3
 
4
 
! Отговори
Баба ти Меркел преди 4 години
Какви демократични и толерантни настроения изповядват тези хора. нека си внесем повече от тях!
23
0
 
1
 
! Отговори
До Чукундур преди 4 години
Нали все по нещо трябва да ти проличи, че си ч.у.к.ундур...
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нечувано! Какво са ми се разкикерчили тия бръмтии. Капка срама нямат. Утре у другиден и дъвка ше почнат да ми мляскат. На площада и ядрена бомба на гърба и.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо с тези двойни стандарти? Мъжът може, пък жената не. Какъв морал има в исляма, където е позволено мъж да се ожени за жена за един ден, и за друга и друга и т.н. Защо жената е винаги виновна? Защо трябва да поема отговорност за действията на мъжа. Дори да бъде изнасилена, ако насилникът иска може да се ожени за нея. Нея няма кой да я пита. Мога само да кажа, че е трагично и нашият свят нищо добро не го чака. Защото такива австралопитеци стават все повече.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейство. Тоест жената до печката и да гледа децата, пък после ще обясняваме колко са *** и как нищо не са изобретили и измислили. Това общество няма да се оправи никога ако ние не променим начина си на мислене и не престанем да програмиране децата си от малки и да им насаждаме стереотипи.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем друг е въпросът ако една жена е умна. Тогава мъжът изпада в паника, защото не са много мъжете, които могат стоически да понесат мисълта, че жена им е по-умна. И умната жена почва да играе театър, че тя в глупава. Жените винаги се делят, една жена или е умна или е красива, или е к*рва или е к*чка. Очаква се жената да бъде нежна и миловидна, ако е шеф и е строга, става к*чка. Толкова е объркано. Скандинавските общества донякъде успяват да постигнат равноправие, но те нарушават изконното
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята сила. Аз друго не мога." Думите формират детското съзнание. Още повече, че децата вярват на всичко, което родителите им казват. Ако се замислите , обществото има различни очаквания от момичетата и момчетата. Но това е толкова дълга тема. "If you tolerate this, then your children will be next."
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е възпитала мъжкото си чедо, но като имат момчета правят точно същото. Нещо, което ти е втълпявано от малък се превръщам го често в аксиома за теб. По същият начин е с религията. Затова особено в исляма и юдейството ги вземат от малки и ги зомбират. Дори от нервно лингвистична гледна точка на малките момиченца се казва колко са хубави и им се дават кукли, а пък на момчета се казва колко са умни и силни. Още от малки се заформят стереотипи и се върви в този коловоз. "Аз съм красива, това е
16
0
 
7
 
! Отговори
Трендафил преди 4 години
И тук има подобно мислещи полу хора.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С домакинството и отглеждането на деца, единствената ти мисъл е как да напишеш, измислиш, докажеш или изобретиш нещо. В повечето случаи случаи жени, които имат някакво постижение в някоя сфера са били или стари моми или бездетни. Но за да се изявиш в някоя област, в повечето случаи някой трябва да повярва в теб. Те не са искали да им се ражда момиче, камо ли да се занимават с тях. Но и жените са си виновни, защото не всички помагат да се прекъсне този порочен кръг. Оплакват се от свекървата
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От древни времена се е считало, че мястото на жената е в домакинството. Дори и да предположим, че им е дадена възможност да навлязат в средите на учени и изобретатели, което не е вярно. Добър пример е Мари Кюри, тя е била в пъти по-умна и способна от съпруга си, но ако не е била омъжена за него, дори са нямало да я допуснат до тези среди. Но да предположим, че са имали тази възможност, след като родил на 16-17 и имаш Н брой деца и ги накърмиш, изчистиш, сготвиш и всички задължения, които вървят
13
2
 
3
 
! Отговори
От 2 преди 4 години
Тук никъде не се споменава кой е по-умен. Идеята е коренно различна. И при жените и мъжете има хора с високо и ниско IQ. Но веднага се почва с довода-къде са жените изобретатели и прочие? След ерата на матриархата, дъщерите са бреме и все още е така в някои общества. В Китай дори абортират женските ембриони. Те не искали дъщери, пък камо ли да мислят за тяхното благополучие и добруване. Но дори и да са ги образовали , което е било изключително рядко, това не е означавало равноправие.
12
3
 
2
 
! Отговори
analogiq преди 4 години
Голям кеф си е, зависи от седалката. Тротинетките още на са ли ги налазили ?
11
12
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Тая поговорка не е вярно. Сега европейките като са образовани, кво? Какво поколение учат? Никво, те даже не щът у да го родят. А хората не са успели жените заради друго. В Спарта обикновената жена е била учена и е могла да чете и смята. Я кажи една известна философка от Спарта? Не се съревновавайте с мъжете, не си знаете възможностите.
10
6
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
OH,BOZE.....NEKA SI OPRAVIM PARVO NJAKOI OT NASHITE,,PAKISTANSKI,, RABOTI,4E I TE NE SA MALKO V BALGARIJA,4E POSLE DA MUSLIM,ZA MOMI4ETO S KOLELOTO.AKO VSI4KO V NASHATA DARZAVA BESHE PERFEKTNO,NJAMASHE DA IMAME KAKVO DA MISLIM-OSVEN ZA KOLELATA V PAKISTAN,NO V NASHETO TRUDNO VREME V SOBSTVENNATA NI DARZAVA....EDVA LI NJAKOI SHTE POMISLI ZA KOLELETATA I KOI MOZE I KOI NE MOZE DA GI KARA V ...PAKISTAN!
9
0
 
19
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Шегата настрана- там е ад за всяко момиче. Онзи ден ми попадна в туитър клипче с две 10-12 годишни сестрички, хиндуистки от Пакистан. Молеха през сълзи правителството на Индия да ги приеме със семейството им! Биели ги всекидневно пред очите на родителите им, после спуквали от шамари и ритници (това е придружено с храчки върху нея) и майка им- защото били Неверници....Сърцето ми се късаше докато гледах призива им за помощ, какви същества са онези- умът ми не го побира...
8
1
 
21
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Да пратите статията на мацката от вчера, Ниа, която приела исляма . Да не си взима колелото като заминава за Пакистан при любимият си, че ще се прецака да плаща за багаж допълнително и няма да има смисъл :)
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България карането на колело е табу, не само за жените, но и за мъжете, а най-вече за децата. Причината е отровният въздух, който любезно ни осигуряват комунистическите убийци от ГЕРБ/ДПС-ОП.